Call of Duty: Her Oyunda Olan 10 Klişe
Call of Duty serisi, ilk yayımlandığı tarihte bu yana herkesin bildiği bir isim haline geldi ve ününü dünyanın tamamına yaymayı başardı. Ama onunu bu hali, ne yazık ki pek çok klişenin kurbanı olduğu anlamına geliyor.
Kimi oyuncular arasında Call of Duty konuşulurken, akan sular duruyor. Mevcut çizgisini korumayı başaran marka, seriyi uzun zamandır oyuncular arasında nostaljik bir sohbeti ateşleyen bir yapı haline getirdi. İster Rust'ta bire bir hızlı dürbün maçları, ister Raid'de "Search and Destroy" olsun, herkes okuldan sonra arkadaşlarıyla oynadığı güzel anıları canlandırmaktan kendini alıkoyamaz. Seri, ilk çıkışından bu yana çoğunlukla tutarlı kaldı ve hâlâ her yıl en yeni oyunu satın alan sadık bir hayran kitlesine sahip.
Bir zamanlar ikonik olan bu olay akışı, artık diğer FPS oyunlarının yanı sıra COD harekât görevlerinin de başına bela olan bir klişe haline geldi. Bu tür ihanetlerin eskiden yarattığı duygusal etki, zaman geçtikçe yok olmuş gibi görünüyor.
Manevi Değerler, Şok Edici Görevler
Call Of Duty: Modern Warfare 2'nin piyasaya sürüldüğü an yarattığı kültürel etkiye dönecek olursak, her yerdeki haber kaynakları tartışmalı "No Russian/Ruslara Hayır" misyonundan bahsediyordu. Bu görev kızgın ebeveynlerden ve siyasi yetkililerden o kadar çok tepki aldı ki, oyunun başlamadan önce bir uyarı ve görevi atlama seçeneğine sahip olması gerekiyordu.
Görünüşe göre Call of Duty geliştiricileri, serinin daha fazla göz önünde bulundurulması için şok edici görevler ekleme fikrini benimsedi. Bu özel görevin, oyunun finansal başarısı üzerinde etkisi oldu ancak sonuçta oyunun hatırlandığı şey bu değil. Buna rağmen geliştiriciler hâlâ serinin çoğu kampanyasına oyuncuları şok edecek görevler eklemeyi seviyor.
COD Evreninde Taretler
Evet, aslına bakarsanız etkililer. Hatta kimileri için oyunun vazgeçilmezleri olsalar da, COD'deki taretler kampanya görevleri ve çok oyunculu oyun için gereksiz görünüyor. Bir zamanların COD oyunlarında harika olan mekanik özellik, sonunda gereksiz hale geldi ve oyunda gerçekten ihtiyaç duyulmuyor.
Call of Duty oyunları hâlâ daha büyük, çok oyunculu haritalarda yer alsa da geliştiricilerin bunlarla zaman kaybetmeyi bırakması daha mantıklı olacaktır. Oyuncuların bunları gerçekten kullandıkları tek zaman, belirli bir tek oyunculu görev için gerekli olduğu zamandır.
Gizli Görevler
Her FPS oyununda çoğu zaman öfkeyle oyundan çıkma veya kontrol cihazlarının bozulmasına yol açan sinir bozucu gizli görevler bulunur. Bununla birlikte, Call of Duty'nin gizlilik seviyelerinin göz ardı edilmemesi gereken çok ayrıntılı ve sinir bozucu seviyeler olduğu kanıtlandı.
COD için çok oyunculu modun bu kadar hızlı, tempolu olduğu ve kişinin koşma, silah kullanma becerilerine bağlı olduğu göz önüne alındığında, gizli görevler artık işe yaramaz gibi görünüyor. Geliştiriciler (geçmişte yaptıkları gibi) kampanya görevlerinden çok, çok oyunculu oynanışa daha fazla odaklanmaya karar verirlerse, gizlilik bölümleri büyük olasılıkla unutulacak.
Herhangi Bir Şey İçin X'e Basmak?
Pek çok oyuncunun diğer atıcılara X tuşuna basmasının ve kampanya görevlerinde başarısız olmasının nedeni budur. Call of Duty, oyuncunun hızlı olaylar, eşyaları toplama, vanayı çevirme ve aradaki her şey için X'e basmasına neden olan tuhaf bir klişeye sahip olmaya başladı.
Call of Duty: Advanced Warfare oyunun çıkışından bu yana internetin dayanak noktası olan meşhur "Prees F to pay respect" memesinin sorumlusuydu. Kesinlikle saçma olsa da, gerçek oyun için %100 doğrudur. Diğer atıcılar bunu revize etti, ancak bu durum, onları oynarken alışkanlıktan vazgeçmeyi gerçekten zorlaştırıyor.
Akılsız Yapay Zeka
Call of Duty serisindeki en kötü şeylerden biri görevler sırasında yapa zekanın yanında olmak zorunda olmanız. Gerçek savaşın aksine, her Call of Duty görevi oyuncunun sorumluluğunda. Ve yapay zeka sanırsınız manevi destek için orada.
Her COD oyununda, çok oyunculuya geçmeden önce oyuncunun harekatı tamamlamasını öneren bir uyarı bulunur, ancak yapay zeka işe yaramaz. Battlefield veya Halo gibi diğer nişancı oyunlarının çoğunda yararlı yapay zeka takım arkadaşları ve zorlu yapay zeka düşmanlar var. Bu sorunun gelecek taksitlerde çözülmesi pek mümkün görünmüyor, ancak her zaman umut vardır.
Sessiz Kahraman
FPS oyunlarında doğası gereği çok gizemli olan pek çok kahraman vardır. Bunun bir örneği Halo serisindeki Master Chief'tir. Call of Duty oyunlarının, oynadığınız karakteri sessiz bir kahraman haline getirme özelliği var. Bunu yapmakta mutlaka yanlış bir şey yok, ancak karakterinizin bir müttefik tarafından ihanete uğradığı bazı görevlerde bunun gerçek bir duygusal etkisi olmuyor.
Call of Duty geliştiricileri, Modern Warfare 2'deki Soap gibi ilgi çekici yan karakterler yazmada başarılı oldu. Bunlar, sevmeye başladığınız ve bağlandığınız karakterlerdir ve bir görev sırasında başlarına bir şey gelmesi durumunda oyuncu üzerinde etki yaratırlar. Geliştiriciler daha güçlü hikayeler ve kahramanlar oluşturmak için çok çalıştı ve umarım bu şekilde kalır.
Gereksiz Zombi Avantajları
Call of Duty serisinde artık ikonik hale gelen Zombi modu, Call of Duty: World at War'da ilk kez piyasaya sürüldüğünde yalnızca dört "Perk-A-Cola" tanıtılmıştı. Hızlı Canlandırma, Çift Dokunma, Juggernog ve Speed Cola. Mod popülerleştikçe, farklı haritalar tanıtıldıkça yeni Perk-A-Colas da popüler oldu.
Yeni avantajlardan bazıları aslında çok faydalıydı; bunlar arasında, silahınızı daha hızlı atış hızı yerine daha güçlü hale getiren şift dokunuşun revize edilmiş versiyonu da vardı. Bu avantajlardan bazıları işe yaramazdı ve Call of Duty: Black Ops 2'deki "Who's Who" avantajı gibi gelecek taksitlerde unutuldu. Umarım geliştiriciler gereksiz bir şeye bulaşmamayı öğrenir. (ve Juggernog'u bir daha elinden almazlar).
Zombilerdeki Paskalya Yumurtaları
Call of Duty: Zombies'in "eski güzel günlerini" bir kez daha gündeme getiren paskalya yumurtaları, hiçbir zaman sonraki bölümlerde olduğu kadar ayrıntılı ve karmaşık olmamıştı. Aksine, bunlar gizli bir şarkının veya Samantha Maxis'ten gelen bir mesajın kilidini açan eğlenceli küçük bulmacalardı, ancak oyun için gerekli değillerdi. Call of Duty: Black Ops'taki "Ay paskalya yumurtası" gibi bazı haritalar, oyuncunun ilerleyebilmesinin tek yolunun paskalya yumurtasını çözmek olduğunu gösteriyor.
Zombies'in ilk günlerinde öne çıkan inatçı zombi oyuncularının çoğu artık oyunu oynamak bile istemiyor. Eskiden çevrimiçi ortamda arkadaşlarıyla en yüksek tura çıkmaya çalışmaktan hoşlanıyorlardı, ancak artık haritayı olması gerektiği gibi oynamak için YouTube'daki paskalya yumurtası kılavuzlarına bakmak zorundalar.
Toksik Hayran Kitlesi
Dürüst olmak gerekirse bunun Call of Duty serisi için bir klişe haline gelmesi biraz üzücü, ancak bunun ele alınması gerekiyor. COD'nin çevrimiçi modunda insanların yaptığı toksiklerden ötürü bir çok oyuncu oyunu bıraktı. Her ne kadar bu biraz eğlenceli olsa da (özellikle de Modern Warfare 2'nin en iyi olduğu dönemde daha gençseniz), insanların işleri çok ileri götürmesine yol açtı ve bu etkileşimlerden bazıları fiziksel şiddete ve hatta cinayete yol açtı.
Bu oyuncuların bulunduğu yer yalnızca halka açık maçlar değil, aynı zamanda eSpor sahnesidir. Rekabet rekabettir ancak yarışmalara katılan bireylerin bir kısmı çocuk gibi davranarak diğer profesyonel oyuncularla sürekli drama başlatarak tüm organizasyonu büyük bir şaka haline getirdi. Muhtemelen herkesin 2015'te CS:GO'ya geçmesinin nedeni budur.
-
1
3 Yorum
Önerilen Yorumlar