Jump to content

İşletme Rolleri Nasıl Olmalı, Ne Gibi Faktörlere Dikkat Edilmeli?


Roleplay deneyimlerimiz boyunca -işletme- rolleri, diğer oyuncular ile doğrudan interaktif bir iletişim seçeneği olmuştur. İşletme rolleri: Bizdeniz oyunculara, gerçekçi bir iş dünyası deneyimi sunmada büyük bir rol oynamaktadır. Elbet, sadece -sosyal ve etkileşim- bakımından değerlendirmemek de gerekiyor, işletme rolleri aynı zamanda sunucu içerisinde ki -ekonomik- düzeni doğrudan etkileyen ana faktörlerden bir tanesidir. Belki de kimilerine göre baş yapıtı? Başarılı bir işletme yönetimi adına, rollerin net ve kesin bir şekilde işletme sahibi tarafınca ilerletilmesi ve kontrol altında tutulması, realistik bir oyun deneyiminin şüphesiz çağrısı olacaktır. Yönetim süresince, sistematik olması adına; günlük-haftalık planlar oluşturulması ve organize edilmesi, aynı zamanda tüm bunları hayata geçirmek, ayrı bir önem taşımaktadır.

 

İşletme Rolleri ve Görevleri

 

Vice evreninde, işletmeler farklı sektörlerde aktif bir şekilde faaliyet gösterebilir. Nitekim; farklılık, bizdeniz oyuncular için ayrı bir önem kazanmaktadır. 

  • Restoranlar
  • Gece kulüpleri
  • Kurye/nakliye şirketleri
  • Güvenlik şirketleri
  • Galeri şirketleri
  • Yıkama ve tabut vb. özel şirket kurumları

 

Ve dahası...

 

i_letmeblog2.png

 

Nitekim, her bir işletme, farklı birer rol senaryosuna ve buna bağlı olarak, farklı bir kesime hitap etmektedir. Önemli olan etken ise; tüm bu faktörler arasında, kendi kesimine hitap eden oyunculara ev sahipliği etmek. İşte bu süreci hem oyuncu hem de işletme sahibi bakımından nasıl daha realistik ve akıcı, efektif bir şekilde sürdürebilirsiniz? Kendi deneyimlerim ve gözlemlerim sonucunda sizlere aktaracağım. 

 

  • İşletme Sahibi (CEO/Patron): Mevcut, spesifik bir işletmenin genel yönetiminden sorumlu kişidir. İşe alım süreçlerinden ve iş yerinin faaliyet göstermesinde ana kaynak olmasından daha çok, işletme bünyesinde barındırdığı -tüm- departmanın baş yapıtıdır. 
  • Genel Müdür: İşletme sahibinin -gölgesi- olarak değerlendirilebilir. Diğer departmanlar ile olağan iletişimi akabinde, yöneticiye doğrudan haftalık rapor sunmak ile görevlidir. Günlük faaliyet operasyonunu organize eden ve düşünen, buna bağlı olarak hayata geçiren ilk kişidir. (Elbette yönetici onayı akabinde...) 
  • Muhasebeci: Yasal bir politik düzene bağlı kalarak, işletmenin gider ve gelir tablosunu haftalık olarak yansıtmak ile görevlidir. Gelecek ve geçmiş bütçe planlamasında baş roldür, buna bağlı kalarak finansal raporlar hazırlar. 
  • İnsan Kaynakları Sorumlusu: Çalışanların işe alım süreçleri ile doğrudan ilgilidir, buna bağlı olarak personellerin işe başlangıç süreçlerinden attığı adımlara kadar sorumlu tutulan departmandır. Şirketin/işletmenin mimarisidir. 

 

İşletme Süreci

 

Günlük işleyiş: 

 

  • Açılış Hazırlıkları: İşletme, halka açık bir şekilde faaliyete geçmeden önce günlük olarak, temizlik, stok kontrolü ve teknik bakımları, sorumlu personeller tarafınca gerçekleştirilmelidir. 
  • Görev Dağılımı: Vardiyalar belirlenir, buna bağlı olarak her çalışanın sorumlulukları farklı ve bir o kadar da özen ile seçilir. 
  • Müşteri Karşılama ve Hizmet: İşletmenin türüne bağlı olarak (eğer bir tür restoran, kafeterya vb.) müşteri ilişkileri ve sunum, oldukça önem arz etmektedir. Unutmayın millet, her zaman en değer ve dikkat çekmenin yolu; iletişimden geçiyor...
  • Kapanış: Mevcut işlemenin faaliyetinin günlük olarak sonlandırılması akabinde; ilk olarak kasa kapanışı yapılır. Kasaya giriş ve çıkış tam anlamıyla hesaplanır ve buna bağlı olarak, gün içerisinde işine bağlı bir şekilde aksiyon gösteren personellere ekstra bir prim yapılır. Günün raporu, genel müdür tarafınca gerçekleştirilir ve yöneticiye raporu sunulur. Ertesi gün adına, gecenin heyecanını yitirmeden planlama gerçekleştirilmelidir. 

 

i_letmeblog3.png

 

Haftalık İşleyiş: 

 

  • Personel Değerlendirme: Haftalık performans toplantıları -genel müdür- tarafınca gerçekleştirilmelidir. Günü tamamen yöneticinin ve genel müdürün seçimine ve kişisel çalışma tarzına kalmıştır. Bu toplantı sonucunda, çalışanlara yönelik, genel bir izlenim, değerlendirme ve çalışma ortamıyla ilişkin geri bildirim alınır.
  • Bütçe ve Finans Kontrolü: Günlük kasaya giriş ve çıkışların hesaplanmasına bir yanıt, haftalık olarak genel izlenim ve hedefe bağlı olarak değerlendirme yapılması, hem yönetici hem de şirket potansiyeline yönelik bir rol oynar.
  • Pazarlama ve Reklam (PR): Bilakis, şehirde isminiz bir yana, ortaya koyduğunuz işlere yönelik dikkat çekmek istiyorsanız, işte en önemli etken; PR'dır. Yani pazarlama ve reklam. Elbet, genel müdür tarafınca görevlendirilmiş PR görevlisi, şehrin her bir yanıyla iletişim halinde kalmalı. Sadece bu kadar mı? Elbette değil, bu kadar basit olmamalı. Doğrudan yüz yüze iletişim her zaman yeterli olmayacaktır. Bir diğer etken ise; sosyal medya. Yani; Vice Social! Şehrin her bir yanına bir anda koşturmasak da, Vice Social, bizdeniz oyuncular adına farklı bir rol seçeneği sunmaktadır. 

Rakip Analizi ve İş Geliştirme: Şehir genelinde, faaliyet gösterdiğiniz işletme haricinde, diğer işletmenin (sektör fark etmeksizin) genel strateji ve tarzlarını (usül) öğrenmenizde fayda var. Belki de yeni bir tüyo olur? 

 

 

 

tarihinde BiA tarafından düzenlendi

5 Yorum


Önerilen Yorumlar

yigitali

gönderildi

Detaylıca işlenmiş bir konu, eline sağlık! Fazlasıyla işe yarar yorumlamalara sahip.

Suzeex

gönderildi

lazımdı bu

Lucifer

gönderildi

Faydalı içerik olmuş, gerçekten lazımdı.

Galahad

gönderildi

bir çok kişinin okuyup anlaması gereken bir konu olmuş, tebrikler

fieL

gönderildi

Dikkat edilmesi gereken konulardan bir tanesi

Misafir
Bir yorum ekle...

×   Yapıştırdığınız içerik biçimlendirme içeriyor.   Biçimlendirmeyi Temizle

  Only 75 emoji are allowed.

×   Bağlantınız otomatik olarak gömüldü.   Bunun yerine bağlantı olarak görüntüle

×   Önceki içeriğiniz geri yüklendi.   Editör içeriğini temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgilendirme

Terms of UseGizlilik Politikası