Jump to content

Amerikan Rolü Nasıl Yapılmaz?

rasputin

Önerilen İletiler

• VIP

Merhaba arkadaşlar. Bugün size "Amerikan rolünün nasıl yapılmayacağı" hakkında ufak bir rehber hazırlamak istedim. Çünkü gördüğüm kadarıyla daha YBS ve Konsepte Uyumsuzluk yasaklamaları yapılmaya başlanmadığı için bütün sunucu Türk RP'si yapıyor. Elbette her ülkede farklı kültürlerden insanlar vardır. O ülkede yaygın kültüre uymayan insanlar da vardır. Ama bütün sunucunun Amerikan yaşam tarzının tersine rol yapmayı can sıkıcı olmaya başladı.

Dilerseniz ilk olarak Amerika'nın üzerine kurulduğu düşünce şeklini inceleyelim. Çok ufak bir tarih bilgisi olacak:

Hepimizin bildiği üzere Amerika kıtası ilk olarak çok çok eski devirlerde Vikingler ve bazı diğer topluluklar tarafından keşfedilmiş olsa da 15. Yüzyılın sonlarına kadar kıtadaki tek baskın medeniyet Amerikan Yerlileriydi. Christopher Columbus'un 1492'de Amerika'yı yanlışlıkla keşfetmesi üzerine, İspanyolların da desteğiyle adaya koloniler gitmeye başladı. Böylece Yeni Dünya dediğimiz Amerika'ya yeni medeniyetler yerleşmeye başladı. Bu yerleşimler genel olarak İspanyol ve Portekiz denizciler tarafından yapılsa da bizim ABD dediğimiz Kuzey Amerika'nın büyük bir bölümünü kaplayan ülkenin topraklarına genel olarak Fransızlar ve İngilizler koloni kuruyordu. Ve bu kolonilerde yaşamak üzere oraya gidenlerse, aynı dönemlerde Avrupa'da inançlarından ve çeşitli farklılıklarından dolayı dışlanan insanlardı. Yani aslında Amerika, düşünceleri ve yaşam tarzlarından dolayı yargılanmaktan bıkmış insanlar tarafından kolonileşmişti.

Yine Amerika'nın temellerine hakim olmanız adına Amerikan Bağımsızlık Savaşı'na da değinmem gerekiyor. Bu savaş da 18. Yüzyılın sonlarına doğru yani kolonileşme girişimlerinden yaklaşık 3 asır sonra meydana geliyor. Amerikan kolonileri birleşerek Boston limanında İngiliz Kraliyeti'ne karşı savaş başlatıyor. Savaşın başlama sebebi de temelde vergilerin çok yüksek olması. Yani Amerikanlar vergi düşmanı bir kültürü de kendilerine alıyorlar. Bu da cepte.

Bu savaş sonunda Amerika Birleşik Devletleri kurulmuş oluyor. Kurulduğun dönemde genel olarak Liberal filozofların etkisiyle bir anayasa yazılıyor. Anayasanın birinci düzenlemesi de direkt olarak "ifade ve inanç hürriyeti" üzerine. İkinci düzenleme de "bireysel silahlanma hakkı" üzerine. Yani Amerikanlar bu dönemde oldukça bireyci bir yaklaşımı da benimsediklerini gösteriyorlar. Yani "senin dinin sana, benim dinim bana. Bana dokunmayan yılan bin yaşasın" gibi bir motto.

Şimdi gelelim Amerikan rolü nasıl yapılmaz?

1- Çıkarın Olmadığı Halde Gereksiz Seviyede Yardım Severlik

Evet konuya giriş için absürt bir başlık ama durum tamamen bu. Amerika'da kimse kimseyi bir yerden bir yere ücretsiz şekilde bırakmaz. Bu böyle olmak zorunda demiyorum. Dediğim gibi yansıttığınız karakterin kültürüne göre çok şey değişir ama Amerika'ya gelen ve Sosyal Güvenlik Numarası alan herkes o saatten sonra Amerikandır ve bir şekilde o kültüre asimile olur. Bu başlıkta bahsettiğim şey sunucuda çok var mı bilmiyorum. Sadece söylemek istedim.

2- Los Angeles'ın Ortasında Herkesin Homofobik Takılması

Arkadaşlar sunucuda gördüğüm en büyük problem bu. Los Santos'ta yani gerçek hayatta California Eyaleti'nin en görkemli şehirlerinden olan Los Angeles'ta rol yapıyoruz. Amerika hakkında azıcık (çok çok ufak) bir bilgisi olan biri bile bu eyaletin ve özellikle bu şehrin, Demokrat Parti'nin kalesi olduğunu ve homofobinin gerçekten kabul edilmeyeceğini bilir. Ya tamam bir karakter göçmendir yapar, diğer karakter öyle düşünüyordur yapar da BÜTÜN ŞEHİR HOMOFOBİK rolü yapıyor. OOC hayatta ne düşündüğünüz umrumda değil, muhtemelen benzer fikirlere sahibizdir de IC hayata bunu yansıtamazsınız. En azından herkes yapmamalı bunu. Yordu artık. Little Italy'de iki LGBT'li öldürülmüş diye dedikodu geçiyor, herkes "iyi olmuş" yazıyor. Bu nasıl Los Angeles?

3- Geldiğin Kültürü Aşırı Muhafaza Etme

Yukarda da dediğim gibi Sosyal Güvenlik Numaranız varsa artık bir Amerikansınız. İsterseniz kaçak göçmen rolü yapın. Artık Amerika'nın bir parçasısınız. Ve en kapalı etnik/dini gruplar bile bir şekilde Amerikan kimliklerine uyum sağlar. Ucundan dahi olsa Amerikanlaşır. Bütün Kübalıların "komünist, anti kapitalist" rolü yapması; Ermenilerin, Türk RP yapar gibi sabah akşam racon kesmesi; hatta bütün sunucunun Avrupa Menşeli arabalar kullanması bile buna ters bence. Üstüne alınan alınabilir, istemeyen de alınmaz. Durum bundan ibaret.

Yorumlarım bu kadar. Umarım bu rehber bir şeyleri değiştirebilir. Özellikle de 2. madde hususunda. Hadi iyi günler.

• Beğen 3
  • Teşekkürler! 2
Yorum bağlantısı
Sitelerde Paylaş

Düğünde altın takıp içi para dolu zarf veren de gördüm kanka onu da ekleyebilirsin

Yorum bağlantısı
Sitelerde Paylaş

Güzel bir rehber olmuş eline sağlık, umarım okunup dikkate alınır.

Yorum bağlantısı
Sitelerde Paylaş

Güzel bir rehber olmuş fakat, sunucuda bire bir Los Angeles'i kopyalamıyoruz.
Amerika'da ayrıca çoğu şehir merkezleri demokrat ağırlıklı iken taşralar ise cumhuriyetçi ağırlıklı. Bazı eyaletlere göre değişkenlik gösterebilmekte. 

Yorum bağlantısı
Sitelerde Paylaş

• VIP
Serif, 12 dakika önce yazdı:

Güzel bir rehber olmuş fakat, sunucuda bire bir Los Angeles'i kopyalamıyoruz.
Amerika'da ayrıca çoğu şehir merkezleri demokrat ağırlıklı iken taşralar ise cumhuriyetçi ağırlıklı. Bazı eyaletlere göre değişkenlik gösterebilmekte. 

Elbette, birebir kopyası olsun demiyorum ama bütün herkesin homofobik rolü yapması bayağı bayağı Türk rp yapıyormuşum gibi hissettiriyor.

Yorum bağlantısı
Sitelerde Paylaş

Kesinlikle katıldığım ve dikkate alınmasını düşündüğüm bir konu. Sunucuda neredeyse kimse gerçekten Los Angeles’a gidip bu kafa yapısı ile hayatta kalamayacakken, rolde bu şekilde bir kafa yapısı oluşturmaları çok can sıkıcı ve rol atmosferini kirletiyor. İnsanların girişte lokasyon seçmesine takılmak yerine bu tip ince ama önemli şeylere takılmak daha mantıklı bence.

Yorum bağlantısı
Sitelerde Paylaş

Alıntı

2- Los Angeles'ın Ortasında Herkesin Homofobik Takılması

Genel olarak yazılan her şeye katılıyorum fakat herkesin homofobik olmasının bazı sebepleri var, Los Angelesta tüm kadınlar lezbiyen de değil? Kadın rolü yapan arkadaşların %90'ı lezbiyen ya da "eşcinsel" (sadece kızlarla rol yapıyor) rolü sergiliyor. İnsanlar da ister istemez artık yeter kafasında ve bunun role yansıdığını düşünüyorum. Tabii ki herkes istediği rolü, istediği şekilde canlandırabilir. Bu bağlamda da isteyen istediği karakterini homofobik yapabilir. Benim bu konuyla ilgili bir sorunum yok lezbiyen rolü yapanlar beni linçlemesin. 🤠

Yorum bağlantısı
Sitelerde Paylaş

• VIP
gönderildi (düzenlendi)
metamfetamin, 11 dakika önce yazdı:

Genel olarak yazılan her şeye katılıyorum fakat herkesin homofobik olmasının bazı sebepleri var, Los Angelesta tüm kadınlar lezbiyen de değil? Kadın rolü yapan arkadaşların %90'ı lezbiyen ya da "eşcinsel" (sadece kızlarla rol yapıyor) rolü sergiliyor. İnsanlar da ister istemez artık yeter kafasında ve bunun role yansıdığını düşünüyorum. Tabii ki herkes istediği rolü, istediği şekilde canlandırabilir. Bu bağlamda da isteyen istediği karakterini homofobik yapabilir. Benim bu konuyla ilgili bir sorunum yok lezbiyen rolü yapanlar beni linçlemesin. 🤠

Lezbiyen rolü yapan çok kişiyle karşılaşmadım ama dediğiniz seviyedeyse bu da saçmalık. Sonuç olarak her türlü olayın dozu kaçıyor. Hadi herkesi geçtim "ponçik kız" rolü yapan karakterlerin bile "iyi ki ölmüş" yazdığını gördüm. Bu dümdüz Türk rolü yapmaktır. He elbette kimsenin rolüne karışamayız. Ama ben bu şekilde Amerikan rolü yapılmayacağını savunuyorum. Hatta homofobi veya diğer her türlü bireycilikten uzak rol sergileyen arkadaşların rol bilgisini yetersiz görüyorum.

tarihinde rasputin tarafından düzenlendi
Yorum bağlantısı
Sitelerde Paylaş

Başarılı bir konu, herkesin okuması gerekiyor bence. Örnek olarak eklemek istersin diye de tam da olayla ilgili bir an bırakıyorum. 🙂

Spoiler

3vn4pv2.png

Yorum bağlantısı
Sitelerde Paylaş

• VIP
fieL, Bir saat önce yazdı:

Başarılı bir konu, herkesin okuması gerekiyor bence. Örnek olarak eklemek istersin diye de tam da olayla ilgili bir an bırakıyorum. 🙂

İçeriği Gizle

3vn4pv2.png

HAHAHAHAHHA aklım almıyor ya. İlla dublaj gibi konuşulsun demiyoruz da “hayırdır” nedir ya

Yorum bağlantısı
Sitelerde Paylaş

Görüşmeye katıl

Şimdi yayınlayabilir ve daha sonra kayıt olabilirsiniz. Bir hesabınız varsa, şimdi oturum açın.

Misafir
Bu konuyu yanıtla

×   Yapıştırdığınız içerik biçimlendirme içeriyor.   Biçimlendirmeyi Temizle

Only 75 emoji are allowed.

×   Bağlantınız otomatik olarak gömüldü.   Bunun yerine bağlantı olarak görüntüle

×   Önceki içeriğiniz geri yüklendi.   Editör içeriğini temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Konuyu Görüntüleyenler   0 kullanıcı

• Sayfayı görüntüleyen kayıtlı kullanıcı bulunmuyor.
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgilendirme

Terms of UseGizlilik Politikası