Jump to content

Motorspor Rol Rehberi


Önerilen İletiler

Oluşturuldu: (düzenlendi)

“Bir yarışı kazansan da, diğer yarış bir soru işaretidir. Hala en iyisi misin? Komik olan da bu. Fakat ilginç olan da bu. Zorlayıcı olan da bu. Her seferinde kendini kanıtlamak zorundasın.” Michael Schumacher.

 

1. GİRİŞ

 

image.png.74238808d00fa25e68d3faad2090cb7b.png

 

Her şeyden önce bunun bir sokak yarışı rehberi olmadığını belirteyim.
Motorspor, temel olarak motorlu araçların kullanıldığı yarış veya yarış dışı (örneğin ralli ve time attack) müsabakaları kapsayan, rekabetçi spor etkinliklerini ifade eden küresel bir terimdir.

 

Kısaca FIA olarak da bilinen Federation Internationale de l'Automobile, dünyadaki her yasal motorspor etkinliği için ana kuralları ve standartları belirleyen ana düzenleyici kuruluşumuzdur; hatta tekne yarışları da dahil.
Motorspor yarışmalarının yarış bölümü Formula 1, IndyCar, Super Formula gibi açık tekerlekli yarışlar ve NASCAR, Sportscar Championship, GT Serileri gibi kapalı tekerlekli yarışlara benzer birçok kategoriye ayrılmıştır.

Genel olarak halk tarafından bilinen bir etkinlik olmasına rağmen, Motorsporları genellikle zengin veya çok iyi sponsorlu sporcular tarafından yapılır, en ünlü yarışları ise Formula 1 Dünya Şampiyonası olarak bilinir.

Amerikan kültürü de bundan pek uzak değildir. F1 genellikle Avrupa'da düzenlenirken, Amerikalılar da yüksek seviyede yarış müsabakaları yapmak için kendi yöntemlerini geliştirmişlerdir; NASCAR Serileri, IndyCar ve IMSA Sportscar Şampiyonası gibi.

 

Mekaniklerin, mühendislerin, görevlilerin ve organizatörlerin çoğu, motorsporları etkinliklerine katılmalarının sebebi büyük ölçüde bu spora olan sevgileridir. Bu, canlı ve rekabetçi bir dünyayı izleyiciler için yaratan birleşik ve organize bir grubun bir parçası olmaktır.

 

2. VICE ONLINE GERÇEKLİĞİNE UYARLAMAK

VICE Online, Los Angeles bölgesinin ve çevresinin bir temsilini oluşturmak için ayarlanmıştır; bu nedenle sunucu içinde dünya genelinde veya ülke genelindeki türde etkinlikler düzenlemenin IC anlamda bir mantığı olmayacaktır. Bu nedenle, Motorspor etkinlikleri (bence) bölge büyüklüğü ve sınırlarını dikkate alarak oluşturulmalı ve düzenlenmelidir.
Oyunun araç kontrolü ve oyun motoru nedeniyle GTA V'in bir arcade yarış oyunu veya bir simülatör olarak ele alınmaması gerektiğini göz önünde bulundurarak, sürücüler yarış sırasında karakterlerini temsil ederken yaratıcı ve adil olmalıdır. Bu, senkronizasyon kısıtlamalarını ve araçların kusurlu fiziklerini göze alarak yapılmalıdır. Bu nedenle Motorspor rollerinde yarışın kendisine değil, onu kapsayan diğer şeylere odaklanılmalıdır.

 

3. PADOK ROLLERİ

Padok bölgesi, bir yarış etkinliğine katılan sürücüler, personel, mekanikler ve üyeler için ayrılmış alandır. Bu, sürücülerin ve mekaniklerin bir etkinlik hafta sonu boyunca birbirleriyle etkileşimde bulunması ve tanışması için ana merkezdir.

Motorspor etkinliğinde, pistte yüksek rekabet olmasına rağmen çoğu sürücü ve ekip, yarış hafta sonu boyunca birbirleriyle iyi geçinir. Bu nedenle, garajınızdaki kişinin düşmanınız değil, meslektaşınız olduğunu göze alarak davranmamalısınız, elbette kişiye özgü bir durum yoksa. Ancak, IC olarak sizi meslektaşlar yerine düşmanlar haline getiren bir durum olduysa, bu durumu dikkate almalısınız.

 

3.1 SİZ VE DİĞER PİLOTLAR

image.png.9c146def69e38953ffdb8c616e755c94.png

 

 

Genellikle pistte veya pist dışında büyük düşmanlar yaratmayacaksınız; bu nedenle etrafınızdaki diğer sürücülerle ilişkiniz çoğu zaman dostane veya en azından kibar olmalıdır.

Ancak bazen pistte şiddetli rekabetle karşılaşabilir ve bu açık bir rakip ilişkisine dönüşebilir. Ancak bu, bu kişiyle düşman olduğunuz anlamına gelmez veya herhangi bir nedenle pist dışında hedef almanızı gerektirmez.

 

601758061_unknown2.png.1083326501b38e14a6a17b947ee194f8.png?ex=670ffb71&is=670ea9f1&hm=223c61c0880704559651b0f92f8dc8047888ba2afcae158d7c20626be7aa79b3&=&format=webp&quality=lossless&width=550&height=309

 

Motorspor Birlikleri genellikle pistte spor dışı hareketler veya uygun olmayan davranışlar için yarış yasakları gibi uygulamalar yaparlar.

Belirli özel durumlarda evet, sürücüler birbirleriyle anlaşamayabilir ancak basit bir durumun pist dışında bir rekabete yol açmaması gerekir; bu, nasıl bir karakter canlandırdığınıza bağlıdır.

 

Motorsporlarında pist dışında rekabet oldukça nadirdir, bu nedenle bunu nasıl yansıtmanız gerektiği konusunda dikkatli olmanız gerekiyor. Medyayı veya arkadaşlarınızı kullanarak rakibinizi hedef almak ve etkilemek veya padok alanına silah getirmek gibi aşırı önlemlere başvurmak hiç gerçekçi değildir. Bir katil değilsiniz, sadece pahalı bir yarış tabutunda ölmek istiyorsunuz.

 

3.2 SİZ VE TAKIMINIZ

Bir takım birden çok rolden oluşur ve her birinin pistte farklı bir görevi vardır.
Mühendis, sürücüden gelen verileri ve telemetriyi toplayarak yarış ve sıralama turları için en uygun ayarlamaları uygulamakla görevlidir.

Ekip şefi, hafta sonu boyunca takımlara ve sürücülere yönergeler veren, stratejik anlamda takımın başarısı için önemli bir rol oynayan personeldir.

Pilot ise gösterinin yıldızıdır; tüm bu üyelerle uyum içinde çalışmalı ve birleşik çabanın pistte daha hızlı tur sürelerine ve istikrarlı bir yarışa dönüşmesini sağlamak için çaba sarf etmelidir. Bu nedenle, bu oyuncular arasındaki roller kusursuzca gerçekleştirilmelidir.

 

3.3 CENTİLMEN PİLOTLAR

Centilmen pilot, profesyonel bir otomobil yarışı takımı için araç sahibi tarafından maaşla çalıştırılmak yerine ücretsiz olarak sürüş yapan ve genellikle kişisel sponsorluk veya aile kaynaklarıyla takımın faaliyetlerini finanse eden sürücüdür. Hatta bazen takımı tamamen satın alabilirler.

Bu, kişinin yeteneği veya kimliği maaş almak için yeterli olmadığı durumlarda pist deneyimi kazanmak veya bir yarış pilotunun yaşam stilini yaşamak amacıyla yapılabilir. Genellikle en üst düzey sürücülerden daha yavaş olmaları sebebiyle etkinliklerdeki sonuçları eleştiriye maruz kalır.

 

4. ARAÇ AYARLAMA ROLLERİ

 

1990368646_unknown3.png.96132aa90e824219
 
 

 

Araç ayarlamalarını doğru yapmak, hafta sonunun en önemli kısmıdır. İyi yapılmış bir ayar ile tur sürelerinizi ligin ve aracın sınırlamalarına bağlı olarak bir veya iki saniyeye kadar düşürebilirsiniz.

 

İşte bu anda, mekanikleriniz ve mühendislerinizle aracın en iyisini çıkarmak için çalışıyorsunuz ve bir tur sırasında araçtan aldığınız her tepkiyi raporluyorsunuz. Aşağıda açıklanan adımları kullanarak mekaniklerinizle etkileşim içinde olmak ve herkesi role dahil etmek, seanstaki en iyi deneyimi yaratmaya yardımcı olacaktır. Bir ayar yapma rolünün birebir şekilde canlandırılması imkansızdır, ancak oyunun sınırlamalarını ve rol yapma eylemlerinizi mümkün olduğunca adapte etmeye çalışarak padoğu canlı bir dünyaya dönüştürmek için çaba sarf ederseniz, kendiniz gerçekten rolün bir parçası olarak hissedebilirsiniz.

Ana hedefiniz, aracın oversteer (arka tarafın kayması ve aracın dönmesine neden olması), understeer (ön tarafın dönmesine yeterince izin vermeyerek, sürücüden viraj alırken daha fazla dönüş yapmasını istemesi) ve yüksek ivmelenme ile maksimum hız için azami ayarı oluşturmak olmalıdır.

 

4.1 Lastik Basıncı

Bir seansta lastikleriniz için doğru sıcaklık aralığını bulmak, iyi bir tur ve tempo için gereken mekanik yol tutuşunu sağlamanın anahtarıdır.

Lastik basıncı, üzerlerindeki yük tarafından belirlenmelidir. Daha fazla yük, daha fazla basınç demektir. Bu nedenle daha ağır bir araç, eğimli bir viraj veya süspansiyon sıkışması ile daha yüksek basınçlarla daha fazla tutunma elde edilirken, hafif yüklerle daha düşük basınçlar genellikle daha iyi bir yol tutuşu sağlar.

Pist üzerinde lastikler daha fazla ısınacaktır. Lastikteki hava ısınıp basıncı artıracaktır. Basıncın ısınma ile arttığı ve lastiğin optimum işleme sıcaklığına dönmesi için lastik basıncını düşürmek gereklidir.

Lastik basıncını artırmak lastiğin yan duvarlarını güçlendirecektir, bu da lastiği sürücü viraja girmeye başladığı anda daha tepkisel yapar. Dezavantajı, lastiğin daha sert hale gelmesiyle birlikte lastiğin yol ile uyumu kaybetmeye başlamasıdır. Bu uyumu kaybetmek, lastiklerde kayma yaratacaktır.

Lastik basıncını düşürmek, lastiğin yan duvarının daha rahat hareket etmesine izin verecektir. Lastik yumuşadıkça uyumluluk ve tutunma genellikle artar. Dezavantajı, lastik ilk dönüş girişimlerini emdikçe araç direksiyona karşı daha az tepkili hale gelecektir.

 

4.2 Süspansiyon, Sürüş Yüksekliği ve Eğim

Araç yüksekliğindeki değişiklikler, bir aracın davranışları üzerinde büyük bir etkiye sahiptir. Optimum araç yüksekliğini hedeflediğinizde farkında olmanız gereken birkaç önemli nokta bulunuyor. İyi görünen şey her zaman iyi çalışacak anlamına gelmez.

Genellikle aracı estetik görünüm için alçaltmaya çalışırken araç düz bir şekilde ayarlanır. Ancak performans için aracı eğimli bir şekilde ayarlamanız gerekebilir. Bu, aracın bir aks üzerinde diğerinden daha yüksekte olduğu durumda gerçekleşir. Ön süspansiyonun arka süspansiyondan daha düşük olduğu durumda araca "Pozitif Eğimli", tersi durumda "Negatif Eğimli" denir.

Ön: Aracın ön kısmının yüksekliğini azaltmak ağırlık dengesini öne kaydıracaktır, bu da daha az understeer ve daha fazla oversteer yaratarak ön lastiklerin yol tutuşunu artıracaktır. Ön kısmın yüksekliğini artırmak ise ağırlık dengesini arka tarafa kaydıracak, bu da daha fazla understeer yaratarak arka lastiklerin yol tutuşunu arttırmasını sağlayacaktır.

Arka: Araç arka kısmının yüksekliğini arttırmak ağırlığı arkaya kaydıracaktır, bu da understeer yaratacaktır. Arka kısmın yüksekliğini artırmak ise ağırlığı aracın ön kısmına kaydıracak, bu da oversteer yaratacaktır.

4.3 Yakıt ve Ağırlık

Yakıt kullanımına bağlı olarak yapılan iyi bir ağırlık dengesi, seanslar boyunca tur sürelerinizi değiştirebilir. Sıralama seansında yüksek yakıtla gitmek, yakıtın eklediği ağırlık nedeniyle genellikle sizi sıralamada arkaya yerleştirir; bu nedenle her oturumda aracın performansının her zaman üst düzeyde olduğundan emin olmak için tam olarak gerekli olan yakıt miktarını kullanmanız yararınıza olur.

Her oturum için gereken yakıt miktarını belirlemek için mühendis ve mekaniklerinizle çalışmalısınız; hedef, bitiş çizgisini neredeyse boş bir tankla geçmek olmalıdır.

 

4.4 Aero Dengesi

Araç aerodinamiği, ayarlamaların son adımıdır ve bu düzenlemelerle oversteer, understeer, virajlarda denge ve doğru ayarlama ile bazı düz yollarda daha fazla hız kazanabilirsiniz.

Normal GT araçlarında aerodinamik ayarlamaları minimaldir veya sadece ön kanatta yapılır, ancak bu rehberde hem ön hem de arka aerodinamik ayarlamalarını ele alacağız.

Araçta daha fazla aerodinamik, daha fazla yol tutuşu ve yere daha fazla basma anlamına gelir. Daha az aerodinamik, aracınızın daha hassas ve yüksek ihtimalle zorlu bir sürüşe sahip olmasına neden olabilir. Daha fazla aerodinamik iyi gibi görünse de, uzun düzlüklere ev sahipliği yapan bazı pistler, "kaygan" bir araç gerektirebilir.

Ön ve arka kanatlarda dengeyi bulmak zordur ve bazen kişisel tercihe bağlıdır.

Ön kanada daha fazla açı eklemek, ön tutuşu artırır, bu da aracın daha kolay dönmesine ancak arka kısmında kaymanın artmasına yol açar.

Arka kanada daha fazla açı eklemek, arka kısmınızı daha stabil hal getirir, ancak aracın hızını düşürebilir çünkü kanat aracın hava akışını durduracaktır.

Arka kanadın açısını azaltmak aracınızı daha hızlı yapabilir ancak arkanın olasılığını arttırır. Ön kanadın açısını azaltmak ise aracınızın ön tarafının kaymasına daha yatkın olmasını sağlayabilir ancak düz bir çizgide daha hızlı olursunuz.

Amacınız, yüksek hız ile aerodinamiğin arasındaki dengeyi bulmaktır.

 

5. YARIŞ ÖNCESİ ROLLER

Yarış hafta sonu için duyulan heyecan, rekabet dolu bir sezon boyunca çoğu takımın hissettiği bir duygudur. Takımlar genellikle araçlarını ve ekipmanlarını etkinlikten bir gün önce taşırlar ve bu süreyi pist düzenini incelemek ve hafta sonu boyunca kullanılacak stratejiyi belirlemek için kullanırlar. Sürücü olarak kendinizi genellikle medya mülakatları verme, ekip brifinglerine katılma, tanıtım etkinlikleri yapma, ana etkinliğe bedeninizi ve zihninizi hazırlama gibi aktivitelerin içinde bulabilirsiniz.

Mühendisler ve mekanikler her haftasonu hava durumu, pist koşulları ve her seans için hedeflerin neler olduğu konusunda bilgi sahibi olmalıdır.

 

 

111.jpg.e21778396941218d78969daf.jpg.c4ead3d4ab14acaf8d2786ec0b0a5237.jpg

 

Sürücüler, mekanikler ve mühendisler genellikle antrenman seansları başlamadan önce iyi fren noktaları, yükseklik değişiklikleri, tümsekler ve yarış ve sıralama turları sırasında avantaj sağlayabilecek diğer faktörleri bulmak için pistte tur atarlar. Bu anlarda nerelerde zorlanabileceğini ve nerede dikkatli olmanız gerektiğini öğreneceksiniz. Güçsüz bir araçta olsanız bile bir pistte nasıl hızlı olunacağına dair iyi bir anlayış, sizi gridin yarısından fazlasının önüne geçirebilir.

 

6. YARIŞ ROLÜ

6.1 BAYRAKLAR VE ROLLER

Bir yarış hafta sonunda veya antrenman seansında yer alan birkaç personel bulunmaktadır, bunlar güvenli ve eğlenceli bir etkinliğin başarısında kilit rol oynarlar.

Pist Görevlisi, sürücülere sinyal ve bayraklar vermek, kaza durumlarında araç çıkarma ve sürücünün tehlike bölgesinden hızlı çıkarılmasına yardımcı olmak için pistin stratejik noktalarında bulunmaktan sorumludur. Genellikle gönüllü roller olsalar da, bazıları çalışmaları karşılığında ücret alır veya ödüllendirilir.

Yarış yetkilileri yarışı yönetme, görevlileri yönlendirme ve sürücülerin davranışlarına ceza verme yetkisine sahip lisanslı personeldir.

Yarış Direktörü, yarışın yöneticisidir ve etkinliğin her yönünde son sözü söyleyen kişidir. Yarış yetkilileri etkinliğin mükemmel bir şekilde yönetilmesini sağlamak için doğru kararları almakla sorumludur.

 

6.2 BAYRAKLAR

Sürücüler, takımlar ve yarış yetkilileri radyo aracılığıyla iletişim kurarlar. Ancak yarışın dinamikleri nedeniyle, tüm iletiler oraya iletilmeyebilir. Bu nedenle, görevliler ve elektronik paneller pistte konumlandırılır ve sürücülere bayraklar gösterilir. Her bayrağın belirli bir anlamı vardır ve tüm sürücülerin bu anlamlara uymaları gerekir.

 

YEŞİL BAYRAK: Bu bayrak, bir seansın başladığını veya sürücülerin bir vaka sonrası yarışa devam edebileceğini belirtir.

 

YEŞİL VE SARI BAYRAK: Bu bayrak, yarışın uyarı altında yeniden başlatılacağını ancak diğer araçları geçiş izni olmadığını belirtir.

 

SARI BAYRAK: Bu bayrak, pistte belirli bir noktada tehlike olduğunu belirtir ve sürücülerin belirtilen konumda yavaşlamaları gerekir.

 

ÇİFT SARI BAYRAK: Bu bayrak, pisti tıkayan bir tehlike olduğunu ve sürücülerin tüm pistte yavaşlamaları gerektiğini belirtir.

 

GÜVENLİK ARACI TABELASI: Genellikle çift sarı bayrak çıkartıldığında güvenlik aracının piste çıktığını sürücülere bildirmek için gösterilir. Sürücüler, bir sonraki yeşil bayrağa kadar onu takip etmek zorundadırlar.

 

KIRMIZI BAYRAK: Bu bayrak, seansın askıya alındığını belirtir ve genellikle pistte tehlike veya tıbbi yardım gerektiren ciddi bir kaza yaşandığında kullanılır.

 

KIRMIZI VE SİYAH BAYRAK: Bu bayrak, sıralama veya antrenman seansının sona erdiğini ve araçların pit bölgesine geri dönmesi gerektiğini belirtir.

 

MAVİ BAYRAK: Bu bayrak, daha hızlı bir aracın veya bir tur geride olan aracın yaklaştığını belirtir; bir tur geride olan araçlar yavaşlamalı ve daha hızlı aracın güvenli bir şekilde geçmesi için yol vermelidir.

 

BEYAZ BAYRAK: Bu bayrak, daha hızlı bir aracın önünde yavaş bir araç olduğunu ve dikkatli bir şekilde geçilmesi gerektiğini belirtir. Aynı zamanda yarışın son turunda gösterilir.

 

SİYAH VE BEYAZ BAYRAK: Bu bayrak, sürücünün pistteki davranışları nedeniyle uyarıldığını veya ceza aldığını belirtir.

 

SİYAH BAYRAK: Bu bayrak, aracın yarıştan diskalifiye edildiğini, kurallara uygun olmayan davranışlar veya mekanik bir problem nedeniyle olduğunu belirtir.

 

DAMALI BAYRAK: Yarışın sonu.

 

6.3 ANTRENMAN SEANSI

Antrenman seansı, sürücülerin pistin düzenini ve virajlarını anlamaları için yapılan seanstır. Genellikle sürücüler, seans boyunca tur sürelerini kademeli olarak iyileştirerek pistin ince sınırlarını bulmaya ve iyi bir tempoya ulaşmak için gereken ekstra saniyeleri kazanmaya çalışırlar.

Yapılması gereken ikinci en önemli şey, aracın tepkilerini anlamak ve nasıl davrandığını pistte gözlemlemektir; böylece mekaniklerinize ve mühendislerinize aracı nasıl iyileştirebileceğiniz konusunda geri bildirimde bulunabilirsiniz.

Profesyonel takımların çoğu antrenman seansını üç bölüme ayırır. İlk aşama, aracın en iyi temel ayarını bulmaktır ve ardından sürücünün temposunu ve ayarın işleyip işlemediğini kontrol etmek için eleme ve yarış simülasyonlarına geçerler.

Takım arkadaşınızla bilgi alışverişi yapmak, tur sürelerini iyileştirmek için çok önemlidir. Bazen takım arkadaşınız, pistin belirli bir bölümünde farklı şekilde sürüş yaparak daha hızlı olabilir ve bu bilgi, eleme seansında sizlere avantaj sağlayabilir.

6.4 SIRALAMA SEANSI

Bu, gerçek hızınızı gösterme zamanıdır. Çoğu pistin neredeyse tamamı size ait olduğu için ve gridde en iyi başlangıç pozisyonu için mücadele ettiğiniz için sınırları zorlamanız gerekir. Çoğu sürücü, bu seansa geçmeden önce her viraja nasıl yaklaşacaklarını ve viraj içlerini nasıl hedefleyeceklerini düşünmek için zaman ayırır. Bu anda herhangi bir ayar değişikliği yapılmadan, sadece siz ve aracınız vardır.

 

6.5 YARIŞ ÇİZGİSİ

31277366_unknown4.png.0e0cbff3204503ac9e

 

Yarış çizgisi, yarış pistini en hızlı turlamak için kullanmanız gereken rotadır. Virajlarda daha fazla hız taşımak ve doğru anlarda virajın apex'inden geçerek iyi ve hızlı bir çıkış yapmak için mümkün olan en fazla pist alanını kullanmaya çalışacaksınız.

Yarış sırasında tek başınıza iseniz her zaman en iyi yarış çizgisini hedeflemelisiniz fakat bir pozisyon için mücadele ediyorsanız veya savunma yapıyorsanız rakibinizin farkında olmalı ve istenmeyen bir kazayı önlemek için bir viraja nasıl yaklaştığınıza dikkat etmelisiniz.

 

6.6 SAVUNMA VE SALDIRI

 

DkjDsd9WwAAhxol.jpg.cd4f62abd2509fde7ec7

 

Bir aracı geçmeyi amaçlarken bir sonraki viraja rakibinizden önde girmek için kendinizi daha iyi konumlandırmalısınız. Genellikle iyi geçişler, rakibi frenlerken geçerek ve yarış hattını avantajınıza kullanarak gerçekleştirilir.

Sürücüyü hangi virajda geçmeye çalışacağınıza karar verirken sağduyunuzu kullanın. Eğer rakibinizden açıkça daha yüksek bir tempoya sahipseniz, güvenli bir pozisyonda saldırmak için sabırlı olun, rakibinizin karşı koyamayacağı bir yerde saldırmak için bekleyin. Bazen bir viraja tam gaz girmek hem sizin hem de rakibinizin yarışını mahvedebilir.

Rakibinizi hataya zorlamak her zaman iyi bir stratejidir. Aracınızı içeri doğru hareket ettirerek, rakibinizi geçicek gibi görünüp ardından rakibinizin yarış çizgisinden çıkmasını sağlayıp yarış çizgisine geri dönmek gibi iyi bir taktik kullanabilirsiniz.

Savunma yaparken arkanızdaki rakibinizin farkında olmalısınız. Ana hedefiniz, daha iyi bir yarış çizgisinde kalmak ve rakibinize mümkün olan en kötü yarış çizgisini sunmaktır; bu, frenleme bölgesinden önce yarış hattınıza karar vermeniz gerektiği anlamına gelir. Bu noktadan sonra rakibinizi bloke etme hakkınız yoktur. Bu nedenle, avantajı elde etmek için mümkün olduğunca geç fren yapmayı amaçlamalısınız.

GTA 5'in kısıtlamaları ve senkronizasyonu ile ilgili olarak, yarışırken kendi pinginizin ve rakibinizin pinginin farkında olmalısınız. Eğer rakibinizin aracının titrediğini veya çok fazla geciktiğini görürseniz, yapacağınız saldırıdan o anlık vazgeçmek en iyi hamle olabilir; bu, her ikinizin de geri alınamayacak cezalara veya bir çarpışmaya karışmanıza neden olabilir.

Son bir ipucu olarak, pozisyonunuzu vermeyi öğrenin. Bazen rakibiniz sizden daha hızlıdır. Eğer ikiniz de zaman kaybediyorsanız ve savaş uzun sürüyorsa daha fazla pozisyon kaybedersiniz. Ayrıca takım stratejisini ve talimatlarını da dikkate almalısınız, bu yüzden eğer arkanızdaki kişiye zaman kaybettirmek takım için sizin daha hızlı olmanızdan değerliyse savunmanıza devam edebilirsiniz.

 

6.7 PİS YARIŞMAK - EĞLENCEYİ MAHVETMEDEN NASIL SİNİR BOZUCU OLUNUR

Her tür sporun içinde bu tip biri vardır, olay çıkaran. Gerçek hayatta olduğu gibi, rol sunucusunda da bunu yapabilirsiniz, ancak bunu yapmak için IC avantajları kullanmanız ve OOC mekanikleri kullanmamanız gerektiğini göz önünde bulundurmalısınız.

Kirli bir sürücü olarak, düzlükte rakibinizin odaklanmasını veya fren noktası üzerindeki değerlendirmesini bozmak için zigzag yapmak, aracının arka tarafına hafifçe çarpmak veya bir virajda sürücüye neredeyse hiç yer bırakmamak gerçek hayatta yapılan hamlelerdir.

Ancak bunu yapmak HER ZAMAN sonuçlara yol açar, bu nedenle karakter tasvirinizin böyle bir yarışçı olmanıza izin verip vermediğini ve eğer yakalanırsa ceza almayı veya hatta yarış yasağı almayı göze alıp alamayacağınızı değerlendirmelisiniz.

Kirli bir yarışçı olarak yapamayacağınız şeyler arasında kasıtlı olarak kaza yapmak, pinginizi kullanarak sürücülere tuzak kurmak, pisti tamamen keserek başlangıçta sahip olmamanız gereken bir avantaj elde etmek, sürücülere fren testi yapmak (fren yapmanızı gerektirmeyen bir noktada fren yapıp arkanızdaki araca çarpmak) veya diğerlerinin hayatını tehlikeye atmak bulunmaktadır. Hiçbir sürücü gerçek hayatta bunu yapmaz ve eğer yaparsa ya yasaklanır ya da ceza alır.

 

7. YARIŞ SONRASI ROLLER

 

480124181_unknown5.png.cc8f39f1b019dfe8f

 

İşte bu, yarışı atlattınız. Eğer kaza yapmadıysanız, bunu iyi bir hafta sonu olarak değerlendirebilirsiniz, eğer puan aldıysanız? Güzel, ama eğer podyumu aldıysanız? Hah, cennettesiniz. Podyum, bir sürücünün en yüksek hedefidir, en üstte olmak, kendinizin daha iyi bir versiyonu olmak ve rakiplerinizi yenmek. Sıralamadan yarışa kadar iyi bir strateji uygulamak ve bunun karşılığında zaferle ödüllendirilmek, Motorspor etkinliklerinin en heyecan verici anlarından biridir. Bundan sonra dışarı çıkın, eğlenmeye ve keyfini çıkarmaya, günün en hızlılarından biri olmanın tadını çıkarmaya bakın. Taktiksel değerlendirmeyi başka bir güne bırakabilirsiniz.

 

8. ARAÇ KAZALARI VE ROLLERİNİZ

8.1 ARAÇ HASARI

Her yarış seansında aracınızın sınırlarını zorlayacaksınız ve aracın yapısı, kir, yüksek sıcaklık, tümsekler, hasarlar ve hatta agresif sürüş veya yarış vakaları nedeniyle parçaların kırılması gibi birçok zorlukla karşı karşıya kalacaksınız. Bu detay seviyesinde rol yapmak, ekibinizi, mekanikerlerinizi ve rolünüz etrafındaki ekibi dahil etmek için fazlasıyla gereklidir.

 

8.1.1 SIRADAN YARIŞ SONRASI YIPRANMA VE UFAK KAZALAR

 

feature.webp.31203f8fd61f3114ddec1294a71

 

Yarış lastiğin dış yüzeyi, desenli bir kauçuktan yapılmıştır. Desenler, yol yüzeyiyle çekiş oluşturur. Bir lastiğin gövdesinde, jantı koruyan ve şoku emen yastıklama sağlayan sıkıştırılmış hava alanı bulunur.

Kauçuk sonsuz bir malzeme değildir, bu yüzden lastiklerinizin deseninde her seferinde, hızlı veya yavaş sürüş yapsanız bile, aşınma olacaktır. Bu nedenle lastikleri, hızınızı ve güvenliğinizi korumak için sürekli olarak değiştirmeniz gerekecektir.

Her seanstan sonra lastiklerinizi değiştirmeniz önerilse de, her yarış haftasonu için sürekli olarak yeni lastik setleri kullanmak için maliyetler, özellikle küçük veya bütçe odaklı bir yarış takımını canlandırıyorsanız, sizi durdurabilir ve bazen masrafları azaltmak için kullanılmış eski lastik setlerini tekrar kullanmanız gerekebilir. Düşük güçlü araç türlerinde, sürekli olarak lastiklerinizi değiştirmeniz gerekmez, ancak yine de kesinlikle önerilir çünkü aşınma nedeniyle zamanla bazı lastiklerin basıncını kaybetmeleri muhtemeldir.

Uzun saatler süren bir sürüşün ardından frenlerinizin nasıl davranacağı da öngörülemezdir. Muhtemelen mekanikerinizle bunu kontrol etmesi için konuşmanız gerekebilir, böylece hareketli mekanizma ve frenleme hâlâ düzgün bir şekilde çalışıyor olacaktır.

Yarış sırasında aracınızı muhtemelen bariyerlere, diğer araçlara dokunduracaksınız veya kontrolü kaybedip spin atacaksınız. Bu tür kazalar anında onarıma ihtiyaç duymayacak ve yarışı engellemeyecektir, minimal hasara neden olacaktır. Bu anlarda aracınızı yarıştan çekmek zorunda değilsiniz ve yarışa devam edebilirsiniz çünkü bu doğrudan sürüşünüzü veya pistteki performansınızı etkilemeyecektir. Seans sona erdikten sonra araçtan çıkabilir ve mekaniklerinizin ve mühendislerinizin araç kontrolü üzerine çalışacakları zaman için bir şeyler vermek amacıyla hasarları rol ile belirtebilirsiniz.

8.1.2 KAZA HASARLARI

Büyük olaylar sırasında meydana gelen hasarlar endişe vericidir çünkü çoğu zaman size birkaç pozisyon kaybettirir, hatta yarışı terk etmeye zorlayabilir. Bu tür olaylar genellikle yüksek hızda bir rakibe çarptığınızda veya aracınızda görsel hasara yol açan bir nesne veya güvenlik bariyerine çarptığınızda meydana gelir ve ya performansınıza ya da tüm hafta sonuna mal olabilir. Herkesin kazanmak istemesi normaldir ancak bir etkinlikte yaşanan dezavantajların rolünü yapmak da sizin ve takım arkadaşlarınızın heyecan verici bir rol olanağına erişmesine yol açabilir.

İşte en yaygın kazalar ve buna uygun yapabileceğiniz roller:

a) Ön Kısım

Yarış arabasının ön kısmını çarpmak genellikle ön tamponunuzu, motor parçalarını ve intercooler'a hasar verebilir. Çünkü bu parçalar hasarın büyük bir kısmını emecektir.

b) Arka Kısım

Aracınızın arka kısmını çarptığınızda vücut kiti hasar görebilir ve aracınızın motoru önde ise bu muhtemelen maruz kalabileceğiniz en az hasarlı kaza olacaktır, çünkü gövde darbeyi emecektir. Bunu avantaj olarak kullanın ve sert bir şeye çarpmak üzere olduğunuzu fark ederseniz aracınızı arkadan çarpmak için yönlendirerek aracınızın ana parçalarına zarar vermemeye çalışın.

c) Yanlar

Aracın yan kısmını çarpmak minimal hasara neden olabilir, ancak darbe doğrudan tekerleklerin yakınında gerçekleşirse aks, direksiyon kol ucu ve diğer çalışan parçalarınızda ciddi hasar görebilirsiniz.

d) Devrilme

Bir devrilme, dışarıdan ciddi gözükmesine rağmen aracınıza karşı büyük bir hasar riski taşımaz, çünkü momentum değişimi aracın tamamına yayılmaktansa sadece bir kısmı etki eder ve gövde darbenin enerjisini emer. Kaza sonrası gövde ve güvenlik parçalarının değiştirilmesi gerekir, ancak motorunuz olay sırasında vurulmamışsa hasar almazlar.

e) Tam Durma

Tam durma ile ön çarpışma çoğu zaman darbenin yüksek G'lerinden dolayı motorunuzu kurtarma şansınızı yok edeceğinden en tehlikelilerden biridir ve anında çarpışmanın neden olduğu ciddi hasarlara yol açabilir.

f) Devrilme Sonrası Yan Kasa Çarpışması

Motorsporlarında en çok korkulan olaylardan biri, yan yatmış haldeyken başka bir aracın sürücü tarafınıza tam hızla çarpması durumudur. Bu olay muhtemelen tam bir şasi değişikliğine yol açacak ve size ciddi hasar verecektir, çünkü aracın yanları doğrudan darbelere karşı en az korunmuş bölümlerdir.

 

8.2 SAĞLIĞINIZ VE GÜVENLİK

Günün sonunda önemli olan sadece araç değil, aynı zamanda sizinle ilgilidir. Yaralanmalarınıza uygun bir şekilde rol yapmak, sahadaki sağlık personelleri, ekibiniz ve takım arkadaşlarınız için daha fazla rol olanağı sağlayacaktır. Aynı zamanda küçük olayları büyük yaralanmalara dönüştürmemeye dikkat etmelisiniz; gerçek bir durumda asla olmaması gereken ciddi yaralanmaları dramatize etmekten kaçının, sağduyunuzu kullanın.

 

8.3 GÜVENLİK EKİPMANLARI

 

bjsports-2004-October-38-5-613-F3.large.

 

Bu detaylar bir oluşumdan diğerine ve ülkeden ülkeye değişebilir ancak rol yapma sırasında avantajınıza kullanabileceğiniz en yaygın güvenlik önlemleri şunlardır:

a) SAFER Bariyerler. Çelik ve Köpük Enerji Azaltma Bariyeri veya SAFER olarak bilinen bu bariyer, bir çarpışmanın etkisini emmek için pist duvarlarını sarar ve beton duvarlara göre daha güvenlidir. Çoğu pist SAFER bariyerlerle donatılmıştır.

b) Yangın tulumları. Yarış tulumları sadece şık görünmekle kalmaz, aynı zamanda sürücü güvenliğinde kritik bir rol oynar. Pilotlar yangın durumunda kendilerini korumak için alev geciktirici tulum, iç giyim, ayakkabı ve eldiven giymelidir. Ayrıca birçok pilot motorun yarış sırasında ısınması sebebiyle ayakkabı tabanlarında bir ısı kalkanı da kullanır.

c) HANS cihazı. Baş ve Boyun Desteği cihazı, baş destekliği olarak da bilinir ve başın çarpma anında etrafta savrulmasını önlemek için sürücünün başını koltuğa değil, vücuduna bağlar.

d) Pencere ağları. Sadece bir çarpışma durumunda sürücüyü uçan cisimlerden korumakla kalmaz, NASCAR pencerelerindeki naylon ağlar aynı zamanda sürücünün kollarının kontrol altında olmasını sağlar. Bir çarpışma sonrasında sürücüler, pencere ağını indirerek yaralanmadıklarına dair bir sinyal verirler.

e) Emniyet kemerleri. Omuz kemerleri 1960'larda tanıtıldığında birçok sürücü bunları kullanmaktan kaçındı çünkü bir yangın durumunda koltuğa sabitlenmek istemiyorlardı. Ancak bugün sürücüler altı noktalı kilitli bir emniyet kemeri giyerler - tüm kemerler, gerektiğinde arabayı terk etmeleri durumunda hızlı bir serbest bırakma olanağı sağlayan tek bir mandal ile bağlanır.

f) Rollbarlar. Arabanın önemli yapısal bir parçasıdır. Hasarı absorbe ederek sürücüyü büyük kazalardan korur.

 

8.4 KAZALARDAN SONRA YAŞANAN EN YAYGIN YARALANMALAR

Yaralanmalar konusundaki rollerinizi geliştirmek için, çoğu durumda yaralanmalarınızın sarsıntı veya ölüme yol açmayacağının veya aslında kazaların yüksek bir yüzdesinin sürücünün ciddi zarar görmeden kurtulduğunun farkında olmanız önemlidir. Aşağıdaki resim, motorspor yaralanmaları üzerine bilimsel bir araştırmadan alınmış olup A, Formula araçlarında (açık tekerlekli) ve B, normal yol araçlarında meydana gelen olayları temsil etmektedir:

 

bjsports-2004-October-38-5-613-F1.large.

 

Grafik, motorsporların ne kadar güvenli bir etkinlik olduğunu gösteriyor. Kazaların sadece %2'sinin ölüm, %2'sinin beyin sarsıntısı ile sonuçlandığını göstermektedir; ki bunlar en endişe verici durumlar arasındadır. Bu nedenle, neyin gerçekçi olduğuna inanıyorsanız buna uygun şekilde rol yapın ve eğlencenin tadını çıkarın. Amaç, sizin ve çevrenizdeki diğer kişilere rol olanağı sağlamaktır.

 

9. EĞLENMEK İÇİN OYNAMA MENTALİTESİ

 

Ana hedef, etkin bir motorspor sahnesinde rol yapmaktır. Sanal dünyada en iyi olma gururu ana odak noktanız olmamalıdır, karakterinizin tasviri bu olmadığı sürece. Rakiplerinize, takım arkadaşlarınıza ve personele nazik olun ve yarış hafta sonu boyunca tüm eylemleri IC olarak kabul edin; bu şekilde etkinlik sizin ve katılan diğerlerinin eğleneceği bir ortam olacaktır.

Keyfini çıkarın ve güvenli bir şekilde yarışın.

 

“Bu yarışlar, başkalarının yapamadığı şeyleri yaparken sizin ne kadar kırılgan olduğunuzu ortaya çıkarıyor. En iyi ve en hızlı olduğunuzu sandığınız o anda inanılmaz derecede kırılgan oluyorsunuz.” Ayrton Senna.

tarihinde Vibe tarafından düzenlendi
gönderildi

iyidir, eline saglik hoca

  • VIP+
gönderildi

Emeğine kalemine sağlık. Roleplay platformlarında rehberi bırak Hamilton Verstappen Leclerc fanatiği milenyum F1'cileri dışında mekanik spora hakim birilerini bile doğru düzgün göremiyoruz. İlgilisiyle karşılaşmak çok güzel. Açık ya da kapalı kokpit farketmez, başvurusunu yaptığın federasyonundan çıkacak her türlü seriye de katılmak isterim. İnşallah sunucu JGTC benzeri bir şeylere ev sahipliği yapar. Yolun açık olsun

gönderildi

Öncelikle selamlar, güzel bir rehber olmuş elinize sağlık. Ufak hatalar dışında düzgün yapılmış bir rehber.

gönderildi

max verstappen role play

Görüşmeye katıl

Şimdi yayınlayabilir ve daha sonra kayıt olabilirsiniz. Bir hesabınız varsa, şimdi oturum açın.

Misafir
Bu konuyu yanıtla

×   Yapıştırdığınız içerik biçimlendirme içeriyor.   Biçimlendirmeyi Temizle

  Only 75 emoji are allowed.

×   Bağlantınız otomatik olarak gömüldü.   Bunun yerine bağlantı olarak görüntüle

×   Önceki içeriğiniz geri yüklendi.   Editör içeriğini temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

  • Konuyu Görüntüleyenler   0 kullanıcı

    • Sayfayı görüntüleyen kayıtlı kullanıcı bulunmuyor.
×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgilendirme

Terms of UseGizlilik Politikası