Jump to content

Deputy Gangs I: Çetelerin Kökeni ve Chicano Moratoryumu

Önerilen İletiler

Oluşturuldu: (düzenlendi)

GİRİŞ

Los Angeles County Şerif Departmanı bünyesinde en az 24 çete bulunmaktadır. Los Angeles County Denetim Kurulu, Los Angeles County Bölge Savcısı, California Senatosu Polis Memurlarının Davranışları Alt Komitesi ve Birleşik Devletler Sivil Haklar Komisyonu da dahil olmak üzere çeşitli devlet kurumlarındaki yetkililer, on yıllardır Deputy çetelerinin toplumlara uyguladığı şiddete ilişkin tanıklık dinlemiştir. Deputy çeteler, tamamı beyaz olmayan erkeklerden oluşan en az 40 kişiyi öldürmüştür. Bunlardan en az 10'unun akıl hastalığı vardı. Los Angeles County, yardımcı çetelerle ilgili davaların bir listesini tutmaktadır. Bu davalarla ilgili olarak açılan davalar, son 30 yılda idari yönetime (County) 100 milyon doların biraz üzerinde bir maliyet getirmiştir.

Alıntı

Kaliforniya Ceza Kanunu'nun 186.22 sayılı bölümü uyarınca bir suç çetesi, üç (3) veya daha fazla kişiden oluşan herhangi bir örgüt veya grup olarak tanımlanmaktadır 1. Ortak bir adı veya tanımlayıcı bir işareti veya sembolü vardır, 2. Birincil faaliyetlerinden biri olarak Kaliforniya'da işlenen suçların uzun bir listesinden birinin işlenmesi ve 3. Üyeleri tek başına ya da birlikte "suç teşkil eden çete faaliyetlerinde" bulunmuş olanlar. Şerif çeteleri bu tanıma uyuyor.

UTaretl.png

LASD Çetelerinin Kökenleri

LA County Şerif Departmanı 1800'lerin ortalarından beri Güney Bölgesi sokaklarında dolaşıyor. Departmanın kendi iç tarihi, o dönemi "kanunsuzluğun istisnadan ziyade kural olduğu kaotik bir dönem" olarak resmetmektedir. Departman, tarihinin ilk dönemlerinde bir eğitim tesisinden ve hatta üniformadan yoksun olsa da, bu durum idari yönetim genelinde faaliyetlerini genişletmesine engel olmadı.

LA County'nin 28. Şerifi Peter Pitchess, 1958'de seçilmesinin ardından yeni bir agresif genişleme ve modernizasyon dalgasını yönetti. Siyah ve Latin kökenli topluluklara yönelik orantısız şiddete yol açan ve mirasları bugün de devam eden politikaları uygulamaya koydu: coplar, helikopterler, otoyol takipleri ve idari yönetimin ilk SWAT ekibi. Yeni silahlı kuvvetler, Pitchess'in kariyerinin geri kalanında peşini bırakmayan bir gün olan 29 Ağustos 1970'te tam teşhirdeydi: Chicano Moratoryumu.

Chicano Moratoryumu

Tabandan gelen aktivistler, Doğu Los Angeles'ın geniş Meksika kökenli Amerikan mahallesinin diken üstünde bir toplum olduğunu biliyordu. Yıllardır polis şiddeti, ülkedeki en kötü okul terk oranlarından bazılarına sahip yetersiz finanse edilen okullar, yanlı medya haberleri, 3.000 evin yerini alan otoyol inşaatı ve Vietnam'dan ceset torbalarında dönen orantısız sayıda Meksikalı Amerikalı asker nedeniyle acı ve hayal kırıklığının arttığını görmüşlerdi.

Ancak aktivistler bile 29 Ağustos 1970'in sıcak ve sisli Cumartesi öğleden sonrasında, polis memurlarının yakındaki bir içki dükkanında meydana gelen küçük bir rahatsızlığa müdahale ettikten sonra Laguna Park'ta Vietnam Savaşı karşıtı bir gösteriyi dağıtmak için göz yaşartıcı gaz ve cop kullanmasıyla patlak veren sokak savaşının öfkesine hazırlıklı değildi.

Ulusal Chicano Moratoryumu yürüyüşü, 3. Cadde ve Fetterly Bulvarı yakınlarındaki Belvedere Parkı'nda sabah 9 sularında, "Aztlan!" ve "Chicano Soykırımını Durdurun!" yazılı pankartların açıldığı bir fiesta atmosferinde başladı: Ya sev ya terk et!" ve "Chicano Soykırımını Durdurun" yazılı pankartlar taşıdı.

Bir zamanlar Meksikalı Amerikalılar arasında aşağılayıcı bir terim olan "Chicano", yeni nesil tarafından etnik gurur, kültürel farkındalık ve topluma bağlılığın bir simgesi olarak benimsendi.

Ülkenin dört bir yanından yaklaşık 20,000 göstericinin katıldığı yürüyüş, Atlantic Bulvarı'ndan Whittier Bulvarı'na, oradan da havayı taze Meksika ekmeği kokularıyla dolduran kalabalık restoranlar, küçük marketler, beyaz eşya mağazaları, carnicerias ve panaderias'ın yanından geçerek batıya doğru bir rota izledi.

Yürüyüş olaysız bir şekilde sona erdi ve katılımcılar öğleden sonra bir mitingin düzenleneceği Laguna Park'a doğru yola çıktı.

Los Angeles genelinde toplum projeleri geliştiren Barrio Planners'ın başkanı ve mimar Frank Villalobos, "Bunu zihninizde canlandırın," diye hatırlıyor. "Güneşli bir gün ve binlerce genç Latin günün kıyafetlerini giymiş - İspanyol paça kot pantolonlar, batik gömlekler ve saç bantları - uzun ve sıcak bir yürüyüşün ardından Laguna Park'a akın ediyor ve çimlerin üzerine çöküyor."

Conjuntos corridos çalıyordu. Şişelenmiş suyun ortaya çıkmasından önce, tienditas ya da yerel dükkanlarda çalışan işçiler, aileleriyle birlikte parka akın eden susamış göstericilere bardak bardak su dağıtıyordu.

Militant Brown Berets, aralarında Birleşik Tarım İşçileri lideri Cesar Chavez ve ateşli Chicano gücü savunuculuğuyla 1960'larda Meksikalı Amerikalı gençlerin kahramanı haline gelen eski bir boksör olan Rodolfo "Corky" Gonzales'in de bulunduğu konuşmacıları beklemek üzere insanları sahneye doğru yönlendirdi.

İlk sorun işaretleri bir blok ötedeki Green Mill İçki Dükkânı'nda toplanan insanlarla ortaya çıktı. Saat 13:30 sularında dükkan sahibi Morris Maroko polisi aradı ve gençlerin meşrubat çaldığından şikayet etti. Daha sonra Times'a gençlerin kendisini tehdit ettiğini söyleyecektir.

6oOnLAW.png

Los Angeles County Şerif Deputylerininden birisi olan Villalobos, sirenlerini çalarak olay yerine gelen ilk Deputy olarak şöyle dedi "taş, Bubble Up ve Double Cola soda şişeleri - bunların ne kadar büyük olduğunu hatırlıyor musunuz? - Öfkeli kalabalıktaki insanlar tarafından fırlatıldı." Brown Berets kurucusu David Sánchez, kargaşanın ortasında Salazar ile yollarının kesiştiğini hatırlıyor.

Sánchez, "Ruben kalabalığın içinde göze çarpıyordu çünkü ipek bir gömlek, lacivert bir pantolon ve parlatılmış ayakkabılar giymişti, ben de 'Hey dostum, böyle bir şey için uygun giyinmemişsin' dedim" dedi. "Ruben güldü ve 'Endişelenmiyorum' dedi." Salazar'ın yaşamak için birkaç saati kalmıştı.

Kargaşa, yaklaşık 40 polisin göğüslerinde çevik kuvvet coplarıyla sıralandığı parka doğru yayıldı. Kalabalık ilerledi, polis memurları tarafından geri püskürtüldü, sonra tekrar ilerledi.  Kargaşada çökmekte olan çatışma hattını takviye etmek için daha fazla Deputy geldi. Göz yaşartıcı gaz kapsülleri patladı. Göstericiler saklanmak için kaçtı ya da durup çatıştı. Sánchez, "O gün çetelerin çatışmaya gireceğini kulaktan kulağa duymuştuk," dedi. "Başka bir deyişle, Doğu Los Angeles'taki polis şiddeti meselesi nihayet bir hesaplaşmaya dönüşmüştü."

JwNPlFr.png

Ismael "Smiley" Perera da o gün bela aramaya gelen ve belayı bulan genç Chicano'lar arasındaydı. Beş yıl sonra The Times'a "Polislerle kapıştık ve bu çok güzel bir duyguydu" dedi. "Sanki yılların hüsranını ve nefretini o gün içimden atmıştım."

Şiddet Whittier Bulvarı boyunca nefes kesici bir hızla ilerledi. Saat 15:00'te Şerif yetkilileri acil bir çağrı yaparak idari yönetim genelinden mümkün olduğunca çok sayıda birimi Laguna Park'a yönlendirdi. Saat 15:30'a gelindiğinde, Deputyler savaş bölgesine herhangi bir aracın girmesini engellemek için barikatlar kurdu.

Kabaca kuzeyde Pomona Otoyolu ve güneyde Olympic Bulvarı ile sınırlanan 3 kilometrekarelik bir alan, saklanmak için kaçışan insanlara ve askeri düzende ilerleyen, seyircileri ezen ve yeterince hızlı hareket etmeyenleri coplayan altın renkli kasklı ve gaz maskeli çevik kuvvet teçhizatlı polislere sahne oldu. Toplumdaki pek çok kişi için bu olay, kötü niyetli ve kayıtsız kolluk kuvvetlerine ilişkin şikayetlerini doğruladı.

Göstericiler arasında, Sánchez'in deyimiyle "işlerin ters gitmesi" durumunda ilk yardım malzemeleri taşıyan Brown Berets içerisinde "sıhhiye" olarak görev yapan El Monte'den 15 yaşındaki Lynn Ward da vardı.

Sánchez, Ward'ın Latin Amerikalı devrimci Che Guevara'nın sayısız posterinde görülen başlık olan çalı ceketi ve beresiyle ortaya çıktığında moralinin yerinde olduğunu hatırlıyor. Ufak tefekti, 1.80'in biraz üzerindeydi ve 133 kiloydu.

Sánchez, "Lynn bana 29 Ağustos'ta orada olmayı çok istediğini söyledi," dedi. "Ama bizim o günkü rolümüz güvenliği sağlamak değildi. Bizim işimiz sadece varlığımızı göstermek ve savaşı protesto etmekti."

Ward'un, Kahverengi Bereli liderlerin daha sonra bulvarda acil geri çekilen askerler gibi bir aşağı bir yukarı koşturup "Çekilin!" diye bağırdıklarını bilip bilmediği asla bilinemeyecek. Çekilin!" diye bağırdıklarını biliyor muydu?

Adli tabibin raporunda Ward'ın "öğleden sonra motosikletine bindiği" belirtiliyordu - kesin zaman belli değildi - "birinin ona Molotof kokteyli attığı iddia ediliyordu". Başka ifadelere göre de birisi çöp kutusuna yangın çıkarıcı bir alet atmıştır.

57L87Og.png

Alıntı

Sebep her ne olursa olsun, patlama Ward'ı 38 metre havaya fırlattı ve Velasquez Tortilleria adlı bir dükkânın camlı penceresinden içeri girdi. Whittier Bulvarı 4112 numaradaki bu Tortilleria'nın sahibi büyükannem Juanita Velasquez'di - bu ayrıntıyı bu makale için Ward'ın ölümünü araştırırken öğrendim. Ciddi yanıklara maruz kalan ve sağ bacağı ezilen ve daha sonra kesilen Ward, ilk olarak Doğu Los Angeles Doktorlar Hastanesi'nin Whittier Bulvarı'nın karşısında kurulan bir ilk yardım standında tedavi edildi. 88 yaşındaki annemin anıları zamanla soldu. Ama olayların sona ermesinden birkaç gün sonra Tortilleria'yı ziyaret ettiğini hatırlıyor. "Dükkâna girdiğimde," diye hatırlıyor, "annem kırık camları süpürüyordu. Gözlerinde hüzünle bana baktı ve 'Mira como dejaron aquí' dedi." Bakın ne yapmışlar. Annem, "Temizlemene yardım edeceğim anne," dedi ve işe koyuldu.

Daha fazla kaos yaşanacaktı. Saat 16:00 sularında, Eastman Avenue ve Verona Street'in köşesinde kuşatma altında olan bir idari yönetim itfaiye istasyonu da dahil olmak üzere olay yerlerine müdahale etmeye çalışan itfaiyeciler ve yardımcıları tuğla, taş ve şişelerle dövülmeye devam etti. Olay yerine vardıklarında tüm camların kırıldığını ve ön bürolarda dosyaların yandığını gördüler. Garaj yolunda bir ekip arabası alevler içindeydi. Polis megafonlarla insanlara bölgeyi terk etmelerini emrederken, Doğu Los Angeles'ın ticari bölgesinin kalbinden geçen Whittier Bulvarı'nın 3 mil uzunluğundaki kısmından dumanlar yükseliyordu.

Villalobos, bu emrin yerine getirilmesinin kolay olmadığını hatırlıyor.

"Şehir dışından gelen göstericiler kendilerini Doğu Los Angeles'ın dar mahalle sokakları, kısıtlı mezarlıklar ve geçit vermeyen otoyollardan oluşan labirent benzeri coğrafyasında kapana kısılmış buldular" dedi. "Kilometrelerce uzağa park edilmiş arabalara ve otobüslere geri dönmek, kaosun ortasında korkunç bir çileydi."

Korku ve çaresizlik içindeki bazı insanlar saklanacak yer aradı" dedi. "Diğerleri ise binaların kontrolden çıkarak yandığı ve polis araçlarının kalabalığı dağıtmak için yılan gibi hızla ilerlediği Whittier Bulvarı'na akın etti."

OJnGKjH.png

Bazı durumlarda, eyalet dışından göstericileri getiren otobüslerin içinde göz yaşartıcı gaz patladı. Şoförler araçları hareket ettirene kadar yolcular nefes nefese kaldı. Saat 16:20'de 35 yaşındaki Angel Diaz 1960 model beyaz bir Valiant ile Whittier Bulvarı ve Esperanza Caddesi'ndeki polis barikatına doğru hızla ilerlediğinde şiddet yeni bir boyuta ulaştı. Diaz kavşaktan geçtikten sonra birkaç blok ötede Calzona Sokağı'ndaki başka bir barikattan geçti.

Whittier'de doğuya doğru devam eden Valiant, yoldan atlayan polis memurlarına doğru direksiyonu kırdı. Bir Deputy hızla geçen arabaya sopasıyla vurdu. Bölge hala göstericilerle doluydu ama diğer beş Deputy birer el ateş etti. Deputy Allen B. Mills adli tabip soruşturmasında "Şoförün kafasına nişan aldım" dedi.

Diaz Eastman'da sağa döndü ve yanan itfaiye istasyonunu koruyan bir düzine memura doğru yöneldi. Deputy Roger Jewell soruşturmada şunları söyledi: "Elimi kaldırdım, sürücü ön panelin altına eğildi. Tabancamı kaldırdım, sol elimle sabitledim ve üç el ateş ettim."

Hangi Deputynin ateş ettiği belli değil ama kurşunlardan biri Diaz'ın ensesine isabet etti. Yere yığıldı ve bir telefon direğine çarparak tellerden kıvılcımlar saçmaya başladı.

Diaz'ın kaza yapmasından yaklaşık 35 dakika sonra, Silver Dollar Bar & Cafe'de iki silahlı adam olduğu ihbarını alan polis memurları, Whittier Bulvarı'nın bir buçuk mil doğusundaki bara yaklaştı. İhbar asılsızdı, ancak içeridekiler arasında 42 yaşındaki Salazar da vardı. Kafası, olay yerindeki Çavuş Vekili Thomas Wilson tarafından ateşlenen torpido şeklindeki ağır bir göz yaşartıcı gaz mermisiyle parçalanmıştı.

Salazar'ın ölüm şekli onu Meksikalı Amerikan toplumundaki pek çok kişi için bir şehit haline getirdi. Times köşe yazarı ve KMEX televizyon kanalının haber müdürü olarak Meksikalı Amerikalılara yönelik baskılara karşı konuşmuştu ve toplumda bazıları bugün bile onun resmi bir soruşturmada tespit edildiği gibi trajik bir kazanın kurbanı değil, suikaste kurban gittiğine inanıyor. Salazar anında öldü ve cesedi akşam 7'ye kadar bardan çıkarılmadı. Olaylar bundan yaklaşık bir saat sonra yatıştı.

4uROkgz.png

Spoiler
1gTRaur.png

Kaynaklar.

LA Times Chicano Moratorium East-La Protest Gave Voice Chicano Movement, Knock LA, A Tradition of Violence, A Tradition of Violence - Gang History, Wikipedia Chicano Movement, Take Surface Streets - The Silver Dollar Bar and Cafe, California Historical Story.

tarihinde kenn tarafından düzenlendi
  • Beğen 4
  • Teşekkürler! 5
gönderildi

gelen ilgiye göre rehberin diğer kısımlarını da hazırlayıp yayınlayacağım.

gönderildi
gönderildi

adam bira iciyomus kafasina sikmis deputy

gönderildi

devamını bekliyorum.

gönderildi

eline sağlık dost. lacsd'nin diğer departmanlara göre neden daha çok mimli olduğu bu rehberde eminim net anlaşılacaktır. daha düne kadar bodycam bile yaygın olmayan bu yapıda bunları görmek şaşırtmadı. yerel halkın hala şerif yardımcılarına ön yargı ve korku beslediğini bir yerde okumuştum.

gönderildi
goddard, 6 dakika önce yazdı:

eline sağlık dost. lacsd'nin diğer departmanlara göre neden daha çok mimli olduğu bu rehberde eminim net anlaşılacaktır. daha düne kadar bodycam bile yaygın olmayan bu yapıda bunları görmek şaşırtmadı. yerel halkın hala şerif yardımcılarına ön yargı ve korku beslediğini bir yerde okumuştum.

hala dashcame sahip değiller, bodycam kullanımı bile deputynin keyfine bırakılmış. en yüksek bütçeyi alsa da en yüksek katakulliyi döndüren de bunlar. hepsini tek tek yazacağız inşallah, rehbere ilgili insanların gelmesi hoş. en azından boşa konuşmamış oluyorum. her türlü fikir, öneri ve bilgi paylaşımınız için açığım. bir yerde denk gelmek dileğiyle, teşekkürler.

gönderildi
kenn, 3 dakika önce yazdı:

hala dashcame sahip değiller, bodycam kullanımı bile deputynin keyfine bırakılmış. en yüksek bütçeyi alsa da en yüksek katakulliyi döndüren de bunlar. hepsini tek tek yazacağız inşallah, rehbere ilgili insanların gelmesi hoş. en azından boşa konuşmamış oluyorum. her türlü fikir, öneri ve bilgi paylaşımınız için açığım. bir yerde denk gelmek dileğiyle, teşekkürler.

daha önce rollerini yaptığım için az çok aşinayım ancak bilmediğim hala çok şey var, rehberin sayesinde bunları pekiştireceğim. Villanueva döneminde de bazı olaylar gün yüzüne çıkmıştı, kendilerini dövmeler ile işaretleyenler(bandidos vs), bir eve zorla girmeye çalışırken kayıt altına alınan deputy vs derken Villanueva yargılanmıştı ancak neyden dolayı olduğunu tam olarak hatırlamıyorum. rehberin devamını bekliyorum.

gönderildi
goddard, Şimdi yazdı:

daha önce rollerini yaptığım için az çok aşinayım ancak bilmediğim hala çok şey var, rehberin sayesinde bunları pekiştireceğim. Villanueva döneminde de bazı olaylar gün yüzüne çıkmıştı, kendilerini dövmeler ile işaretleyenler(bandidos vs), bir eve zorla girmeye çalışırken kayıt altına alınan deputy vs derken Villanueva yargılanmıştı ancak neyden dolayı olduğunu tam olarak hatırlamıyorum. rehberin devamını bekliyorum.

Villanueva her ne kadar inkar etse de East L.A istasyonunda çalışırken Caveman çetesiyle doğrudan işbirliği içindeydi. Kendisinin şerif seçimlerini kazanmasının en büyük etkisi de Caveman geçmişi ve diğer çetelerden aldığı destek sayesinde elde edilen oylar. Alex'in soruşturması ve Robert G. Luna'nın başa getirilmesi de tüm bu olayların devamında aslında.

gönderildi

candost kendisine yakisani yapmis

Görüşmeye katıl

Şimdi yayınlayabilir ve daha sonra kayıt olabilirsiniz. Bir hesabınız varsa, şimdi oturum açın.

Misafir
Bu konuyu yanıtla

×   Yapıştırdığınız içerik biçimlendirme içeriyor.   Biçimlendirmeyi Temizle

Only 75 emoji are allowed.

×   Bağlantınız otomatik olarak gömüldü.   Bunun yerine bağlantı olarak görüntüle

×   Önceki içeriğiniz geri yüklendi.   Editör içeriğini temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Konuyu Görüntüleyenler   0 kullanıcı

• Sayfayı görüntüleyen kayıtlı kullanıcı bulunmuyor.
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgilendirme

Terms of UseGizlilik Politikası