Jump to content

Roleplay Karakterinde 16 Kişilik Tipi Kullanımı


rasputin

Önerilen İletiler

  • VIP

image.png.101be168e9a6806cbe665a604d5aff91.png

 

Herkese merhabalar, ben Rasputin. Uzun yıllardır roleplay yapmış biri olarak Vice Online’ın açılacak olmasından fazlasıyla heyecanlandım ve roleplay ortamına yeniden dönme kararı aldım. Psikolojiye olan ilgim sayesinde “16 Kişilik Teorisi”yle de haşır neşirim. Bu rehberi hazırlamamdaki amaç ise; kişilikleri bu kadar güzel (çok detaylı olamasa da ve bazen fazlaca stereotipleşmeye kaysa da) sınıflandıran bu teoriyle ilgili hiçbir forumda içerik bulamamış olmamdır.

16 kişilik tipi teorisini en azından temel olarak öğrenip, seçtiğiniz tipi karakterinize yansıtabilirseniz çok daha gerçekçi roller yapabileceğinize inanıyorum. Ben bu rehberde teoriyi temelden de basit şekilde anlatacağım ve karakterinize yansıtma yollarına ufaktan giriş yapacağım. Eğer ki bu konuya ilgi duyarsanız internette pek çok kaynaktan araştırabilirsiniz. Ayrıca bu teori üzerine içerik üreten Youtuber arkadaşlarım da mevcut. Youtube’dan dinlemek isterseniz muhtemelen arattığınızda çıkacak ilk kişiler onlar olacaktır.

 

 


 

16 Kişilik Tipi Nedir?

 

Alıntı

MBTI yani Myers-Briggs Type Indicator (Myers-Briggs Tip Göstergesi); Isabel Myers ve Katharina Cook Briggs tarafından, ünlü psikiyatrist Carl G. Jung’un kişilik/karakter analizleri dikkate alınarak hazırlanmış kişilik çözümleme çalışması olarak tanımlanıyor. 1921’de Psychological Types kitabında önerilen metodoloji, o zamandan beri kişilik/karakter analizi, kişisel gelişim, takım formasyonu alanlarında dünyada kabul görüyor.”

 

Yukarıdaki tanımdan da anlaşılacağı üzere 16 Kişilik Tipi teorisinin çok eski bir geçmişi var. Ünlü psikiyatr ve analitik psikolojinin kurucusu Carl Gustav Jung’a da uzanan teori, uzunca yıllar iş hayatında ve güncel yaşamda profesyoneller tarafından kullanılmış ve test edilmiştir. Bu teori sayesinde kişilikleri 8 farklı harfin 4lü kombinasyonlarıyla sınıflandırabiliyor ve isimlendirebiliyoruz. Bu harfler “I-E, S-N, T-F, P-J” olarak geçiyor. Yan yana yazdığım harfler, tek bir kişilikte bulunamıyor. Yani “bir kişide ya I vardır ya da E gibi. Bu harflerin anlamlarından bahsedecek olursak:

 

I: Introverted (İçe Dönük) / E: Extraverted (Dışa Dönük)

algılamanın iki işlevi.

 

S: Sensing (Sağduyu) / N: Intuition (Sezgi)

yargılamanın iki işlevi.

 

T: Thinking (Düşünme) / F: Feeling (Duygu)

bilgiyi işlemenin iki işlevi.

 

J: Judging (Yargılama) / P: Perceiving (Algılama)

işlenen bilgiyi uygulamanın iki işlevi.

 

Buraya kadar bazı kısımlar karışık gelmiş olabilir. Bu şekilde baktığımda bana da karışık geliyor. Fakat yazının kalan kısımlarında daha açık hale geleceğine emin olabilirsiniz.

 

Şimdi kombine edilmiş bu 16 kişilik tipine ve “isimlerine” gelecek olursak:

 

INTJ (Mimarlar)

INTP (Mantıkçılar)

ENTJ (Buyurucular)

ENTP (Tartışmacılar)

 

INFJ (Savunucular)

INFP (Arabulucular)

ENFJ (Önderler)

ENFP (Kampanyacılar)

 

ISTJ (Lojistikçiler)

ISFJ (Savunmacılar)

ESTJ (Yöneticiler)

ESFJ (Konsüller)

 

ISTP (Ustalar)

ISFP (Maceracılar)

ESTP (Girişkenler)

ESFP (Eğlendiriciler)

 

şeklinde sıralayabiliriz. İsimler pek çok farklı kaynakta, pek çok farklı şekilde geçmekte olup kesinlikle isimlere aldanarak kendi karakterinizi bulduğunuzu sanmayınız.

 

 

image.jpeg.3b063fef20ee9d1968d5a730fc3689f9.jpeg

 

 


 

16 Kişilik Tiplerini Anlamaya Yönelik Örnekler

 

Şimdi bu kadar yazdık ettik ama kafanızda hala bir şey canlanmadığına eminim. Zira bu gayet doğal. Şimdi size bazı kişilik tiplerine dahil olan kurgusal karakter örnekleri vereceğim. Aralarında çoğunlukla kişilik tiplerine bağlı olaraktan bir benzerlik olduğuna şahit olacağız. Hadi başlayalım!

 

Karayip Korsanları’ndan Jack Sparrow’u, Marvel’dan Deadpool’u, How I Meet Your Mother’dan Barney Stinson’ı ve Rick and Morty’den Rick’i bir odada hayal edin. Hayal ettiniz mi? Bu karakterlere bir bakın. Birini, diğerinin evrenine koyduğumuzda sanki çok da farklı hareket etmezler gibi gelmiyor mu? Mizaçlarında bir benzerlik söz konusu. Evet, elbette öyle. Bu karakterlerin tamamı stereotipik birer ENTP. Benim de dahil olduğum kişilik olan ENTP yani Tartışmacı kişiliklerin stereotipik birer örnekleri. Elbette bulundukları evrenlere, durumlara ve kişiliklerine etki eden bazı farklı parametrelere daha sahipler (zamanı gelince tipolojinin diğer elemanlarına da giriş yapar, onlardan da bahsederiz.) Ama sonuç olarak bu karakterlerin hepsi birbirine benziyor.

 

Size ortalama bir ENTP’den bahsedecek olursam; kaynakların çoğunda da isminin geçtiği gibi “tartışmacı”, “şeytanın avukatı” diyebilirim. Doğru ve saf bilgiye ulaşmak için onu her yerinden çekiştirebilecek, en yanlışta bile doğruyu arayabilecek, hasas insanlar için “etik dışı” sayılabilecek hareket ve huylara sahip olan bir kişilik tipidir. Extraverted (dışa dönük) bir tip olmasına karşın en içe kapanık extraverted’lar denilebilir. Zaman zaman çok konuşup, zaman zaman sessizce düşüncelere dalabilirler. Kendilerine en yakın tip olan INTP’ler ile aralarındaki çok fazla fark olduğunu düşünmüyorum. Bu yüzden MBTI topluluğunda çokça karıştırılabilir bu iki karakter.

 

Sadece ENTP’lerden bahsederek geçmek istemiyorum. Şimdi şu karakterlerin aralarındaki yakınlık üzerine de biraz düşünelim:

Tyler Durden, Andrew Tate, Ege Fitness, The Boys’dan Billy Butcher, Marvel’dan Thor... Pekala pekala, spor yapmayı seven havalı kişilikler listesi değil bu. Hepsi birer ESTP. Bu sefer gerçek kişiliklerden de örnek verdim zira ikisi de stereotipik kişiler yani ESTP kavramına her şeyleriyle uyuyorlar. Elbette sıradan bir insanda bir çok şey, stereotipik bir kişiye göre değişiklik gösterecektir.

 

Şimdi buraya kadar okuyanların konuya hayranlık duymaya başladığını varsayıyorum. Ve kişiliğinizi merak etmeye başlamış olabilirsiniz. Hatta buldunuz bile değil mi? Bir kısmınız ENTP’siniz, bir kısmınız ESTP 😄 Elbette bu bir espri. MBTI topluluğunda yapılan en büyük hata, havalı ve olmak istenilen karakterlere duyulan hayranlıktan dolayı onların karakterlerini kendine alma takıntısı. Onun yerine kendinize karşı dürüst olup gerçekten kendinizi keşfetmenizi sağlayabilirsiniz. Bunu da tamamen dürüst ve açık bir şekilde, iyi bir kişilik testi çözerek yapabilirsiniz. Fakat bu testi kesinlikle 16Personality sitesinden çözmemelisiniz. Topluluğa giren herkesin ilk uğradığı site olmasına karşın içerisinde çok fazla hata var ve topluluğun pirleri tarafından üzerine reddiyeler yazılmış bir site. Onun yerine sizlere https://sakinorva.net/functions?lang=tr sitesini önerebilirim. Bu site üzerindeki testi çözerek kendinize en uygun kişiliği bulabilirsiniz. Eğer merak ediyorsanız...

(Test tamamen Türkçe, üstteki İngilizce metinlere aldanıp ümitsizliğe düşmeyin.)

 

 


 

16 Kişilik Tipinin Roleplay’e Uyarlanması

 

Şimdi geldik asıl kısma. Buraya kadar anlattığım her şey konuya bir giriş olmakla beraber, roleplay karakteri oluşturmak için bu teoriyi kullanmak istiyorsanız kesinlikle önce kendi tipinizi öğrenmiş olmalı ardından da diğer tipler hakkında az çok bilgi sahibi olmalısınız. Benim öncelikli önerim kendi içinizde bulunduğunuz tipi anlayın, tip hakkında bahsedilen şeylerin size uyan ve uymayan kısımlarını bulun. Çünkü bu tip kesinlikle size yüzde yüz uymayacaktır. İnsan psikolojisi ve düşünme sistemi böyle bir testin çok çok daha üzerinde bir yapıdır. Bu teori yalnızca önyargılarımızda ve insanları temel olarak sınıflandırmamızda bize yardımcı olacaktır.

 

Bir roleplay karakterini canlandırırken aslında bir dizi, film ya da tiyatro karakterini canlandırdığımızı düşünebiliriz. Ve fark ettiyseniz örneği verilen kurgusal karakterlerin büyük bir kısmı stereotipik hareket etmeye çok yatkındır. Çünkü işin eğlencesi olan kısım budur. Çok duygusal bir karakterden üst düzey bir durum olmadıkça duygusal bir hareket beklersiniz. Çok farklı yönlere savrulan bir karakter bize asla gerçekçi gelmez. Bu yüzden ben, roleplay içerisinde de karakterimizi genel olarak stereotipik çerçevede hareket ettirmemiz gerektiği taraftarıyım. Bunu cıvığını çıkarmadan yapmamız da önemli elbette. Los Santos sokaklarında sürekli saçma sapan espriler yapan Deadpool’lar görmek istemem. Sadece önce kendinizi tanıyıp, ardından kendi bulunduğunuz tipin stereotipik bir örneğini canlandırmanız en iyisi olacaktır. Eğer ki yapabilirim derseniz olmadığınız kişilik tipinin karakterini de canlandırabilirsiniz fakat bunu önermem zira gerçekten profesyonellik isteyen bir durum.

 

Ayrıca hem kendi kişilik tipinizden, hem de farklı kişilik tiplerinden daha fazla karakter ve kişi keşfetmek isterseniz https://www.personality-database.com/ platformunda gezinebilirsiniz. Bu platform sayesinde de pek çok gerçek, kurgusal ve hatta tüzel (şirketler, ülkeler, futbol takımları) kişinin “kişilik tipini” kullanıcı oylarıyla görebilirsiniz. Kullanıcı oyları diyorum yani verilen bilgilerin tamamen gerçeği yansıtmadığını, sadece MBTI topluluğundaki insanların analizleriyle kişiliklerin belirlendiğini unutmayın.

 

Umarım bu rehber, MBTI / 16 Kişilik Tipi hakkında az çok bir giriş sağlayabilmiştir. Merak ettiğiniz şeyleri bana sorabilirsiniz, olabildiğince cevaplandırabilirim. Ayrıca konunun detaylarına ineceğim bir devam yazısı da yazmayı planlıyorum. 16 kişilik tipinde, kişiliklerin; en başta bahsettiğim 8 farklı harfle değil, 8 farklı “fonksiyon”la belirlendiğinden ve bu fonksiyonların neler olduğundan, nasıl sıralandığından, kişiliği etkileyen diğer elemanların neler olabildiğinden detaylı şekilde bahsedeceğim bir yazı olacak. Bu sadece bir giriş yazısıydı ve hatalarım mutlaka olmuştur. Onlar için şimdiden özür dilerim. Konuya ilgi kazandırabildiysem ne mutlu bana. HERKESE BOL ŞANS.

 

-rasputin / 28.09.2023 19:10

tarihinde rasputin tarafından düzenlendi
  • Beğen 1
  • Teşekkürler! 2
Yorum bağlantısı
Sitelerde Paylaş

Eline sağlık farklı bir rehber olmuş.

Yorum bağlantısı
Sitelerde Paylaş

  • 8Ay Sonra...
Yorum bağlantısı
Sitelerde Paylaş

  • 2Ay Sonra...
  • VIP

ENFJ <3

Yorum bağlantısı
Sitelerde Paylaş

Bilgiler için teşekkürler!

Yorum bağlantısı
Sitelerde Paylaş

güzel bir rehber

Yorum bağlantısı
Sitelerde Paylaş

Elinize sağlık.

Yorum bağlantısı
Sitelerde Paylaş

Görüşmeye katıl

Şimdi yayınlayabilir ve daha sonra kayıt olabilirsiniz. Bir hesabınız varsa, şimdi oturum açın.

Misafir
Bu konuyu yanıtla

×   Yapıştırdığınız içerik biçimlendirme içeriyor.   Biçimlendirmeyi Temizle

  Only 75 emoji are allowed.

×   Bağlantınız otomatik olarak gömüldü.   Bunun yerine bağlantı olarak görüntüle

×   Önceki içeriğiniz geri yüklendi.   Editör içeriğini temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

  • Konuyu Görüntüleyenler   0 kullanıcı

    • Sayfayı görüntüleyen kayıtlı kullanıcı bulunmuyor.
×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgilendirme

Terms of UseGizlilik Politikası