Jump to content

Bu Bir Yakarıştır! Hayıflanmaktır! Yakınmaktır!

Önerilen İletiler

Oluşturuldu:

Herkese selam. Hepinizden nefret ediyorum. Çünkü...

Yazacağım bu yazıda ve göndereceğim gönderilerde Amerika kültürüyle uyuşmayan bazı noktalara değineceğim. Okuma alışkanlığı olmayanlar için yazılarımı kısa ve öz tutacağım. Çoğunlukla resimlerle konuşacağım.

Sahi kime ne?

gönderildi

Kafenin önünde muhafız görevi gören arabalar. HEM DE YARIŞ ARABALARI! Amerika'da herkesin altında mutlaka bir YARIŞ arabası vardır.

7i68oim.png

gönderildi

Sunucuda çakma bir Türk rolü yapma peşinde olan çok fazla arkadaş olduğu için benim de hayıflandığım noktalar var. Bu konuda çoğuna değinileceğini düşünüyorum. Takipteyim

gönderildi

Bu konuyla ilgili görüşlere bir nebze katılabilirim ancak Vice Online'ın tamamen bir "Amerikan Roleplay" sunucusu olmadığını kabul etmeniz gerekiyor. Evet, sunucunun geçtiği kara parçası bir Rockstar Games üretimi olan San Andreas eyaletinin Los Santos şehri.

Evet, kültür olarak Amerika benimseniyor ancak Vice Online, Amerika kültürüne ekstra olarak kendi evrenini üretme düşüncesine girmiş ve zamanla tamamen kendi evrenine evrilmeyi düşünüyor. Yani %75 Amerika, %25 kendi kültürünü kullanıyor diyebiliriz.

Bunu kültürel olarak da düşünebilirsiniz ancak bu kültürel evrilme Türk kafasıyla kesinlikle olmamalı, bu konuda katılıyorum.

gönderildi

* "Abi, abla, amca, dayı, yeğen" benzeri hitaplar.

Amerika Birleşik Devletleri'nde büyüklere abi veya abla kesinlikle denmez. Herkese ismiyle veya soyismiyle hitap edilir. Resmi ortamlarda ise Bay/Bayan ünvanından sonra isim gelmez soyisim gelir. (Örn: Bay Smith, Bayan Brown)

Guest kingcashlaxiyan
gönderildi
Boogeyman, 4 saat önce yazdı:

Amerika Birleşik Devletleri'nde büyüklere abi veya abla kesinlikle denmez. Herkese ismiyle veya soyismiyle hitap edilir. Resmi ortamlarda ise Bay/Bayan ünvanından sonra isim gelmez soyisim gelir. (Örn: Bay Smith, Bayan Brown)

Bundan daha iyi bir forum göremezdim herhalde. İnsanların sunucuda bu kadar kolay Türk rolu yapabilmesini şaşkınlıkla izliyorum, rolde gördüğümde koşarak o ortamdan uzaklaşıyorum ancak artık ortam kalmadı. Birisi artık bu duruma DUR! demeli, sağlam bir DUR! lazım. TR'de bu kaçınılmaz.

gönderildi (düzenlendi)

Birisi hayatını kaybettiğinde -bu kişinin ünlü olmasına gerek yok- itfaiye personeli, doktor, kolluk kuvvetleri çalışanı, müzisyenler vb. anma konserleri yapılır. Anma konserlerini "Roleplay çatısı ve gerçek hayatta" linçlemek tamamiyle bana göre saçmalıktan ibarettir. Örneğin Hiroshima kentine atom bombası atıldıktan yıllar sonra bütün ölenler için konser yapılmıştır. Kore Savaşı'nda Marilyn Monroe, Kore ve Türk askerlerinin kayıpları için ve askerlere moral olsun diyee konser vermiştir. Jared Leto, Chester Bennington için, Chester Bennington ise yakın dostu Chris Cornell'in cenazesinde şarkı söylemiş ve cenaze sonrasında da anma konseri yapmıştır. Chester Bennington öldükten sonra Linkin Park grubu Hollywood Bowl'da anma konseri vermiştir. Sadece Amerika'da değil, Türkiye'de de Mehmet Akif Ersoy başta olmak üzere hayatını kaybeden şehitler için bile konserler verildiği tarihte mevcuttur. 

Amerika kültürüne gelirsek, sadece Amerika'da değil, genel anlamda müslüman olmayan ülkelerde yas uzun süre tutulmaz, keza islam dininde de uzun süre yas tutmak haram kılınmıştır. "7'si, 40'ı" gibi mevlütler ise islamiyetle alakası olmayıp tamamiyle bilinen iki bin yılı aşkın süredir, ilk Türk devletlerinden kalma şamanizm adetidir. Amerika başta olmak üzere dünya ülkelerinde birisi hayatını kaybettiği zaman "O mutlu olmamızı isterdi" düşüncesiyle cenazeler yapılır. Cenazelerde yas kısa, eğlence uzun tutulur. Siyah değil, beyaz giyinilir. Cenaze sonrası herkes bara gider ve içerler çünkü "ölen kişi böyle isterdi" düşüncesi hakimdir. Müzik her yerdedir. Sanat her yerdedir.. Dini ritüellerde bile, örneğin kutsal kitaplar dahi bir makam melodisiyle okunur.

Umarım bu yazım sayesinde, anma konseri rollerinde yapılan gereksiz linçlerinizi azaltabilirsiniz ^^

tarihinde sunfarmer tarafından düzenlendi
gönderildi
Boogeyman, 12/31/2024 - 3:07 PM yazdı:

Batrix'in bir üstteki mesajına katılmakla beraber (çünkü herkes %100 copy paste amerika hayatı simülasyonu yapamayabilir/kendimizden de--bizim roleplay kültürümüzden de bir parça olmalı) ancak,

Her yerde "abi abi abla" gezen, oyunu discord havasında kullanan karakterlerden ben de hiç hazzetmiyorum açıkçası. ABD'de geçen herhangi bir yapımda/kültürde de örneği var mı bilmiyorum muhtemelen yok, insanlar birbiriyle adıyla, soyadıyla(yaş farkına bakmaksızın) veya dost, arkadaş gibi hitaplarla seslenir genelde. Şu olayın azalarak bitmesi lazım.

• Beğen 2
  • Teşekkürler! 1
gönderildi (düzenlendi)

Herkes en kralı, en coolu, en zengini ve en cafcaflısı olmaya çalıştığı sürece bir şeylerin değişeceğini düşünmüyorum. RAGEMP ve SAMP üzerinde çeşitli Türk ve yabancı Roleplay sunucularında da oynadım ve gördüğüm kadarıyla yabancı sunucularda roller daha gerçekçi ve çeşitli. Araba sürerken yol kenarında dilencilik yapan birisi, seyyar satıcı, hiçbir şey olmasa bile ilk gördüğümde benim bile şaşırdığım, tempolu koşu ve spor rolü yapan rastgele birini görme ihtimaliniz var. Bu ihtimallerin yanı sıra yabancı sunucularda çeşitli roller içeren reklamlar bile görüyordum. Bu reklamlar; Dövüş eğitimi kursu, paraşütle atlama eğitimi, ev eşyası tamiri, elektronik cihaz tamir eden bir dükkan, gibi reklamlar. Bu saydığım reklamların yapıldığı rollerin hiçbir sistemi yok ama insanlar hayal güçlerini kullanarak bir sürü çeşitlilik yaratıyor. Sonuçta rol dediğimiz şey bizim hayal gücümüz ve elimizdeki klavye değil mi? Herhangi bir sistem bulunmadığı halde "rolsel" olarak çiftçilik yaparak ürettiği ürünlerin satışını yapan oyuncular bile gördüm ama bu saydığım hiçbir şey Türk sunucularında yok. Roleplay serüvenime 2009'da SAMP üzerinde başlamış ve başladığım seneden beri son 2-3 seneye kadar aralıksız olarak SAMP üzerinde de devam ettirmiş, sonrasında ise RAGE üzerinde ilerlemiş birisi olarak şunu söyleyeyim, bu sorunlar 2009'da, 2010'da, 2011-12-13, kısacası yüzyıllardır konuşuluyor ve hiçbir gelişim olmuyor. 2009'dan bu yana Türk sunucularında gelişen tek şey sunucuların sistemleridir. Roller veya rollerin yaratıcılığı değil. Belki arada bir yönetimlerin zorlamasıyla etkinlikler olur, o kadar. Oyunculara kalsa bar, mekan ve mafyacılık rollerinin dışına da çıkamayacaklar çünkü. Tabii bu söylediklerimi bütün Türk oyunculara söylemiyorum ama büyük bir genel böyle. Fakat Vice'da bir günde gördüğünüz bütün reklamlara bakarsanız bar ve mekan açılışı dışında bir şey göremezsiniz. Belki 1-2 tane sendika reklamı, fazlası yok. Şimdi neden hiçbir şeyin düzelmediğini kendi görüşlerime göre söyleyeyim. Burada Vice'dan örnek verdim ama bunun suçlusu Vice değil, Türk Roleplay kitlesinin mindset'i sorunlu. Bir şeyin kitlesi kötü olunca o şeyin kendisi de kötü olmuyor. İnstagram'da bir iki tane aptal görünce bütün İnstagram'ı kötülemek gibi bir şey olurdu bu.  İlk olarak yapılan her şeyin en coolu olma rollerini ve çeşitliliğin az olmasını ülkemizdeki insanların "çoğunun" aşağılık kompleksinden kaynaklı olduğunu düşünüyorum. İnsanlar az önce bahsettiğim rol çeşitliliklerini yapmak istemiyor çünkü zaten gerçek hayatta da o kadar iyi bir hayatları yok ve gerçek hayattaki kötü hayatını bu şekilde telafi ediyor. Altımda 1 milyon dolarlık araba olabilecekken ve millete racon kesip artistlik yapabilecekken neden e gidip 50k'lık weeny issi sürep eziği oynayayım ki? Ayrıca şöyle de bir durum var. Belki de okurken, "E o zaman sen yap. Millet yapmıyorsa bu rolleri kendin yap ve bir farkındalık oluştur" diyor olabilirsiniz ama onu da şöyle söyleyeyim, kimse bunu desteklemeyecek. Sunucudaki sendika işçiliği rolünü bile benimle birlikte 7 kişi yapıyor ve bu rolü yapan arkadaşlar günlerdir reklam geçiyor. Yarın bir gün herhangi bir kursun reklamını yapsam kimse gelmeyecek çünkü elinde fiziksel ya da sistemsel bir şey yok. Sadece rolsel olarak bir şeyler öğrenmiş olacak. Ya da ücretiyle elektronik alet tamir ettiğim ile ilgili bir reklam göndersem olayın sistemsel olmadığını öğrendikten sonra gelen bile olmayacak. Türk rp kitlesi her şeyi sisteme bağlıyor maalesef. Bizim millete yarışçı birliği açıp şehir babasınınmış gibi Vespucci önünde sıfır çizmek güzel gelir. Böyle şeyler gelmez. Nedense TR kitlesi barlarda koltuğa ya da deske anim çekmekten veya konserlerde dans animi çekmekten öteye geçemiyor. Son olarak, insanlarımız çok kibirli. Bir tane ss çekip chatlog'u ekrana yapıştırıp tanıtım konularına gönderen herkes kendisini en kral rolcü sanıyor. Zaten "çoğu" insan birlik tanıtımlarına attığı rollerin hiçbirini normalde yapmıyor. Maksat SS atacak rol üretelim ki, boş bir rol olsa bile tanıtıma atabilecek bir şeyimiz olsun, birlik gelişsin, onay alalım oluyor. Anlık olarak rol yapıp çekip atıyorlar. 10 saniye sonra herkes kendi dünyasında oluyor. Bütün bunları göz önünde bulundurunca ve yıllardır hiçbir şeyin değişmediğini görünce ben de ümidi kesip sisteme ayak uydurmaya başladım maalesef. Sistemin dışına çıkınca rol bulamıyorsun çünkü. Bunlar hep yılların tecrübesiyle sabit.

yozlasmis, 12/31/2024 - 2:22 PM yazdı:

Okuma alışkanlığı olmayanlar için yazılarımı kısa ve öz tutacağım. Çoğunlukla resimlerle konuşacağım.

Konuyu açan arkadaşın şu yazdığı yazı bile bizim ülkemizde Roleplay kültürünün neden gelişmediğini gösteriyor. Rol dediğimiz şeyin kendisi bile okuyup yazmak olmasına rağmen konuyu açan arkadaşımız, okumak ve yazmaktan ibaret bir platformda bile okumaktan aciz arkadaşların olabileceği ihtimalini düşünerek ilkokul kitaplarındaki gibi bu insanlara resimlerle bir şeyler anlatmaya çalışıyor. 2024 yılında bile ortada okumaktan bile aciz bir rp kesimi varsa sizce Türk Roleplay camiasında bir gelişme olabilir mi? Elbette olamaz. Umarım anlatmak istediklerimi doğru bir şekilde aktarabilmişimdir.

tarihinde Polira tarafından düzenlendi
  • Beğen 5
  • Teşekkürler! 1
gönderildi

Merhabalar! Sırf komik olabilmek adına veya farkındalık yaratabilmek adına çuvallamak!

SA:MP evreninden bir fotoğraf paylaşan değerli arkadaşımız var... gördüğünüz üzere, bu en başından bir hata. Çünkü bu arkadaş da kendince komedyenlik yapabilmek için genel rol kalitesinden büyük bir ödün veriyor. Ardından başka bir değerli arkadaşımız, daha büyük bir komedi tasarısı için paylaşılan gönderiyi bir de kendi yorumunu ekleyerek paylaşıyor. Daha beter çuvallıyoruz. Lütfen... böyle şeyler yapmayalım.

much4q0.png

Görüşmeye katıl

Şimdi yayınlayabilir ve daha sonra kayıt olabilirsiniz. Bir hesabınız varsa, şimdi oturum açın.

Misafir
Bu konuyu yanıtla

×   Yapıştırdığınız içerik biçimlendirme içeriyor.   Biçimlendirmeyi Temizle

Only 75 emoji are allowed.

×   Bağlantınız otomatik olarak gömüldü.   Bunun yerine bağlantı olarak görüntüle

×   Önceki içeriğiniz geri yüklendi.   Editör içeriğini temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Konuyu Görüntüleyenler   0 kullanıcı

• Sayfayı görüntüleyen kayıtlı kullanıcı bulunmuyor.
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgilendirme

Terms of UseGizlilik Politikası