Jump to content

IC - OOC Ayrımı Tartışalım

Önerilen İletiler

• VIP+
Oluşturuldu:

Selamlar herkese
Başlık kafaları karıştırmadan izah edeyim, isim farketmeden tüm rp platformlarında şahit olduğum ve aksine rastlamadığım bir çeşit olguyu dile getiresim var, şimdiye dek bunla alakalı kimsenin açtığı bir konu veya yorum görmedim çünkü. Normal mi değil mi tartışalım istiyorum

Oyunda olan oyunda kalır sözünü başta platform kuralları sonra da biz oyuncular söyler ve savunuruz. Mesela ben "klavye ardında her kim olursa olsun oyun içinde yaptıkları başka bir mecrada ayıplanmaz veya oyun dışındaki şahsiyetine yansıtılmaz. Aksini yapan olgunlaşmamış çoluk çocuktan ötesi değildir." cümlesini kursam belki burada hiçbirimiz tersi bir görüş bildirmez veya muhaliflik etmez değil mi? -yüz kızartıcı rol vb etkenleri tenzih ederek konuşuyorum
Ancak kişi rol planında beklemediği herhangi şey yaşadığı an bu bozulur. Beklemediği bir tepki, verdiği cevaba ters bir cevap, almak istediği şeyi alamamak, savaş durumunda vurulmak veya aşağılanmak gerekçesi olabilir. O andan itibaren monitörün içindeki ve dışındakini ayıran çizgi kaybolmaya ve kişi olan bitenleri kendi üstüne alınmaya başlar, oyundaki karakterini değil de dijitale yansıyan kendini yaşatıyormuş gibi hareket edip gerçek hayatta vereceği tepkileri verir, karakterinin işine gelmeyeni sadece oyun içinde değil oyun dışında da istemez. Bu olay platformun nerdeyse tamamına hakim olduğu için ic yaptığı ooc de yapılmış gibi karşılanır ve toplulukta bu yaptıklarına göre muamele görür / muamele eder / yüceltir / yüceltilir.. böyle böyle gider. Bahsettiğim konuda ayrım yapabilme yetisine sahip olsa bile oyuncuların geri kalanında anlatmaya çalıştığım şey var olduğundan pozitif - negatif farketmez mutlaka bi ayrımcılıkla karşılaşır. Hatta bu olgu karakterini yönettiği her an diğer oyuncuların etkileşimlerinde bile fark yaratabilir.  Örneğin: Geçmiş zamanlarda çok sağlam çetecilik yapmış bir şahsın ayakçı olarak dolandığında bile diğer karakterler tarafından peşin yargıyla kabul görmesi ve icde değersiz olmasından dolayı hırpalanacağı yerde hiçbirini yaşamayıp çabucak yükseltilmesi ya da yeri geldiğinde fazla alttan alınması / Ali'nin karakteri Johnny'nin Veli'nin karakteri Jack'i vurması senaryosunda Johnny Jack'i değil de Ali Veli'yi vurdu denmesi gibi.

Anlattıklarımı kavrayanlara sorum şu, IC'nin OOC'ye yansıması biz oyuncuların ve roleplayin bir gerçeği midir yoksa ortak bir yanlışımız mı? Oynadığımızın oyun olduğunu konsept gereği çabuk unutuyor olabilir miyiz? Yoksa hiçbir sorun yok mu?

Konuyla ilgili bilinç sahibi kimselerin görüş belirtmesini, varsa tavsiye vermesini çok isterim. Hepimizi ilgilendiren bir şey olduğuna inanıyorum hatta bazılarımızın bakış açısını bile değiştirebilecek düşünceler çıkacaktır ortaya. Kolay gelsin

gönderildi (düzenlendi)

bir şeyler kaybetmeye gelince ic-ooc kalmıyor. mesela vice roleplay'de çok denk gelmiştim. pd'den kaçmak için bağlantı koparanları, /q atanları. oyuncunun elinde 1 milyon dolarlık ak-47 var. o ak-47'yi kaptırmamak için, 1 milyon zarara girmemek için rolden kaçıyorlardı. şimdi bu oyuncuya sen gidip de ic-ooc ayırmalısın dersen muhtemelen küfür yersin. 

bir örnek vermem gerekirse. son zamanlarda bana karşı ic-ooc ayrımı yapamayan kişilere denk geldim. telefondan arada bir forumu, discordu takip ettiğim için kimin nerde rol yaptığını bilmiyordum. haliyle de devrimci kardeşinizi oyuna başladığı an kurtlar sofrasında yemeye kalktılar.

karakterime karşı kademeli olarak artan bir zorbalık vardı. çok detaya girmeyeceğim. bir noktadan sonra onlarla rol yapmamaya başladım. rol yapsak bile geçiştirip baştan atmaya çalıştım. ancak onlar ota boka bahane arıyorlardı. velhasıl beni alıp bir yere götürdüler vurmak için ben de oradan kaçtıktan sonra /q 'yu bastım. burada amacım rolden kaçmak değildi. artık küfür etme noktasına gelmemdi. sikerim sizin rolünüzü diyip bastım /q'yu. çünkü bir oyuncuyu ic olarak zorbalamak, bunaltmak, açığını aramak yasak. bu rolden sonra da sabah beni çağırdı. bir kişi olduğu için gittim. silahlı role veya şiddet rolüne tek başına gireceğini düşünmemiştim. sonra bir yere gittik, arkamı döndüğüm an silah sıkarak düşürdü. kendince emoteler veriyor. çöp poşetine koyma, cesete bilmem ne yapma falan. ama uyanık arkadaş /pm veya /do ile ck izni istemiyor. admine özelden yazıyor. admin oyuncu ağzıyla iş yapmadığı için bana gelip soruyor. ben de yok öyle bir şey diyorum ve adminde işin içinde bir ibnelik olduğunu anlıyor ve rolü iptal ediyor.

yani ben bu kadar şeyden sonra ic-ooc kavramını nasıl ayırayım hocam? 

ic-ooc kavramı tamamıyla karşı tarafın ooc niyetine bağlı. karşı tarafın ooc niyeti bana kötü, samimiyetsiz gelirse ben de ooc tavır alırım hocam. 

tarihinde karizmatik devrimci tarafından düzenlendi
gönderildi (düzenlendi)

Bence ortak bir yanlışımız fakat böyle bir ortaklık varsa ben o işte yokum.

Fakat şöyle bir sey var; ben sadece rolünü kaliteli bulduğum insanlarla IC'den tartışma/kavga/eleştirme rolüne girerim, aksine keyifli oluyor. Tabii ki dostluk da kurarım rolun gidişatına göre değişir de anlatmak istediğim PC başında delireceğim kişilere /me emoteu dahi atmam, beni bilen bilir... Eger bu yaptığım senin yazdıklarına dahilse, bilemiyorum. Olması gerekenin bu olduğunu düşünüyorum ama.

Beynimin içi, derinlik 5. katman;

IC karakterimi delirtebilirsen rolün iyidir

myrtle'ı delirtirsen rolün kötüdür

bu yorumum @karizmatik devrimci ye cevap niteligi taşımıyor konu içeriğini kendi bakis açımı söyleyerek yorumladım oyle anlayanlar varmis sanirim, alakasiz

tarihinde myrtle tarafından düzenlendi
gönderildi

Bu ayrımı kimsenin yapabileceğini sanmıyorum, şu ana kadar kendi karakterini kendi eğlencesinin altında tutan, gerektiğinde kendi karakterini bile aşağılamaktan korkmayan, kaçırıldığında karşı tarafa realistik bir rol yapma uğraşı içinde olan veya savaş durumlarında karşı tarafında rol zevkini düşünüp ona da bir şans vermek(her ne kadar düşürmüş olsanda) kimsede görmediğim durumlar. Bu olayları bırak oyunculardan yetkililerden bile bekleyemem. Kıssadan hisse IC OOC ayrımının yapılması çok zor,  ''kanka oyuna gir de beraber birlikler arası rol paslayalım'' mentalitesini taşıyan ve buna bağlı olarak şekillenen OOC kaynaklı roller de mevcut. Bu bağlamda yetkililerin de açıkçası kendi içinde bu kadar samimi olması benim tasvip etmeyeceğim bir şey.  Hergün seste gülüp eğlenen üç arkadaşın yarın kendi birliklerini kurduklarında yapacakları roller/ittifaklar  (tanışmamış olsalar dahi) bu doğrultuda kendi aralarında olacaktır. Yani olayın sadece IC'de kalması ve sadece IC çerçevede düşünmek sadece olgun/gülüp geçen insanlar için geçerli, yaş kitlesinden de bahsetmeme gerek yoktur diye düşünüyorum.

gönderildi (düzenlendi)
Bes the borges, 1/28/2025 - 9:24 PM yazdı:

Bu ayrımı kimsenin yapabileceğini sanmıyorum, şu ana kadar kendi karakterini kendi eğlencesinin altında tutan, gerektiğinde kendi karakterini bile aşağılamaktan korkmayan, kaçırıldığında karşı tarafa realistik bir rol yapma uğraşı içinde olan veya savaş durumlarında karşı tarafında rol zevkini düşünüp ona da bir şans vermek(her ne kadar düşürmüş olsanda) kimsede görmediğim durumlar. Bu olayları bırak oyunculardan yetkililerden bile bekleyemem. Kıssadan hisse IC OOC ayrımının yapılması çok zor,  ''kanka oyuna gir de beraber birlikler arası rol paslayalım'' mentalitesini taşıyan ve buna bağlı olarak şekillenen OOC kaynaklı roller de mevcut. Bu bağlamda yetkililerin de açıkçası kendi içinde bu kadar samimi olması benim tasvip etmeyeceğim bir şey.  Hergün seste gülüp eğlenen üç arkadaşın yarın kendi birliklerini kurduklarında yapacakları roller/ittifaklar  (tanışmamış olsalar dahi) bu doğrultuda kendi aralarında olacaktır. Yani olayın sadece IC'de kalması ve sadece IC çerçevede düşünmek sadece olgun/gülüp geçen insanlar için geçerli, yaş kitlesinden de bahsetmeme gerek yoktur diye düşünüyorum.

@Emoli

ben böyle değil miyim kral

tarihinde Anarchist tarafından düzenlendi
  • Partner
gönderildi
Anarchist, 4 saat önce yazdı:

@Emoli

ben böyle değil miyim kral

sen bu işin pirisin

gönderildi

Bu ve bunun gibi durumlar on beş seneden beri farklı başlıklar ve farklı konular altında sürekli derleniyor, çözümü nedir?  
Elbette ki sayfa sayfa bunları yazmayacağım çünkü hiçbiriniz okumayacak.

• Partner
gönderildi

Kendi isteğim üzerine girdiğim herhangi bir birlikten çıktığım için tehdit ve küfürler yiyorum. IC-OOC ayırmıyorum diyenler kendilerini kandırıyordur, elbette herkes böyle değildir ancak IC bir rol içerisinde olumsuz bir durum olursa bu OOC'ye bağlanıyor ve oyun içerisinde karakterlerin kavgası OOC'ye taşınıyor ve işler dahada kötü yerlere ulaşabiliyor. "Oynadığımızın oyun olduğunu" kolay bir şekilde unutuyoruz ve böyle durumlar sık yaşanıyor. IC'nin OOC'ye yansıması biz oyuncuların ve roleplayin bir gerçeğidir, evet. Senelerdir roleplay oynayanlar bu durumun zaten farkındadır. Ama oyuna bu kadar bağlanmayan, düzgün bir şekilde rol yapıp rolünü iyi bilen kişiler her olayın OOC'ye taşınmayacağını bilir ve ona göre hareket eder. 

Görüşmeye katıl

Şimdi yayınlayabilir ve daha sonra kayıt olabilirsiniz. Bir hesabınız varsa, şimdi oturum açın.

Misafir
Bu konuyu yanıtla

×   Yapıştırdığınız içerik biçimlendirme içeriyor.   Biçimlendirmeyi Temizle

Only 75 emoji are allowed.

×   Bağlantınız otomatik olarak gömüldü.   Bunun yerine bağlantı olarak görüntüle

×   Önceki içeriğiniz geri yüklendi.   Editör içeriğini temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Konuyu Görüntüleyenler   0 kullanıcı

• Sayfayı görüntüleyen kayıtlı kullanıcı bulunmuyor.
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgilendirme

Terms of UseGizlilik Politikası