Jump to content

İta-Ame Mafia - İtalyan Amerikan Mafyası

Önerilen İletiler

Oluşturuldu: (düzenlendi)

İTALİAN - AMERICAN MAFIA  - ALINTI

Konu yabancı kaynaklardan başkaları tarafından çevrilmiştir, çeviri hataları sebebiyle devrik cümleler bulunuyor ve zamanla üzerinde çalışacağım.

bilge/bilge adam: wiseguy

Suç Zihniyeti

Bir gangsterin doğru bir şekilde yorumlanması için yapmanız gereken ilk şey, karakterinizin tarihsel arka planını ana hatlarıyla çizmek, özellikle onu suç hayatına atmaya neyin yol açtığını vurgulamaktır. Genellikle para ve/veya güç etrafında var olan şehvetle birlikte, önemsiz hissetmek ve güvensizliklerinizi doldurmanın tek yolu olarak suçu görmek. Bu günlerde, DeNiro ve Pacino'nun oynadığı adamlar gibi olmayı umarak, ilgili film ve diziler hakkında yanlış izlenim edinerek, kaç kullanıcının organize suça çekildiğine şaşıracaksınız. Ve bu kaçınmak istediğimiz şeydir.

Çürütülmesi gereken yaygın bir yanlış anlama ve efsane, bir suçlunun, hiçbir şey için endişelenmesi gerekmeyen, korkulan zengin bir adamın hayatını yönettiğidir. Gerçek şu ki, bir suç kariyeri, kapıyı açmadan önce iki kez düşünmekten, haftanın 7 günü, günde 24 saat, garantili bir parasal gelirin yokluğunda, herhangi bir hatanın ölüm anlamına gelebileceğini bilerek uçtan uca hareket etmekten ibarettir. Joseph D. Pistone, "The Way of The Wiseguy" adlı kitabında (deneyimi çoğunlukla Amerikan Cosa Nostra iledir, ancak kitap bilinçsizce genel olarak suç zihniyetinin derin bir incelemesini sunar), ailenin aktif reisinin içinde bulunduğu bir durumu anlatır. öldürülür. "Sormadım, bana verilen bilgiyi aldım ve bir daha asla endişelenmedim. İleride bir şey olursa, üyelerden biri düşerse, insanların 'Donnie neden öldü' diye sormasını istemem. çok meraklı?"

İrlandalı ve İtalyan örgütlü gruplar arasındaki farklılıklar yapılar, gelenekler ve ırksal meseleler açısından sunulur, ancak hemen hemen tüm Kafkas işçi sınıfı (düşük veya orta) kökenli suçlular aynı zihniyeti paylaşır.
‎ ‏‎
Bu RICO sonrası zamanlarda (organize suçla mücadele için oluşturulan federal yasa) herkes paranoyak. Sadece küçük bir tutarsızlık, güvenilirliğinizle ilgili basit bir soru, hayatınız tehlikede ve gönderilebilirsiniz. Gangsterler bunu biliyor. Uyandıkları her günün en ufak bir bok yüzünden son günleri olabileceğini biliyorlar. Mafyada herhangi bir indirgeme, uzaklaştırma veya görevden alma yoktur; sadece şiddet ve nihayetinde cinayet vardır. Başarılı bir suçlu, davranışlarını her zaman başkaları tarafından nasıl algılanabilecekleri açısından analiz eder ve paranoya durumları sabittir. Karakterlerin gelişimi esastır, sadece onlara aralarındaki bu farklılıkları yönlendirmeleri gereken yolu vermeyi umuyorum.

The Way of the Wiseguy por Joe D. Pistone

Giriş

Miami Beach'te bir otel barında ben ve Lefty Guns. Turistler, yapışkan dekor ve korkunç bronzluklu kadınlar. Lefty, Mafya'daki akıl hocam, Bonanno suç ailesinden bir asker ve beni bir gangsterin doğru davranışları konusunda eğitiyor. Ben iyi bir dinleyiciyim. Oturup bir şeyler içiyoruz, bunun hakkında konuşuyoruz, aklıma Lefty'ye iyi bir soru olduğunu düşündüğüm şeyi sormak geliyor.

"Hey, Lefty. Bir wiseguy olmanın bana ne faydası var?"

Lefty bana dünyanın en büyük aptalıymışım gibi bakıyor. Heyecanlanır, sandalyesinden fırlar ve kollarını sallayarak çığlık atmaya başlar. "Sen nesin? Kahrolası bir deli mi?" dedi. "Beni düzüyor musun? Wiseguy çalabilir, yalan söyleyebilir, hile yapabilir, insanları öldürebilirsin - ve bu tamamen yasaldır."

Özetle, akıllıca yol budur. Yaptığın her çılgınlık, içine girdiğin herhangi bir suç, hepsi yasaldır. Bilge adam kendini bir suçlu ya da kötü bir insan olarak görmez: Kendini bir işadamı, sıradan gerizekalılardan bir adım önde olan kurnaz bir dolandırıcı olarak görür. Bilge bir adam, normal insanlardan çok farklı bir kurallar dizisiyle yaşar; bu kurallar, suçlu ataları tarafından şekillendirilmiş ve kendilerinden önceki nesiller boyunca gangsterler tarafından işe yaradığı kanıtlanmış kurallardır. Wiseguy, açgözlülük ve yolsuzluğun kural olduğu ve sıradan insanların rutininin - yasal bir işe sahip olmak, aile ile birlikte olmak, dürüst bir yaşam kazanmak - tuhaf bir paralel evrende var olurlar. bazılarının sahip olduğu. Bilge adamlar bize çok benziyorlar, ama hataya düşmeyin: başka bir gezegenden olabilirler, düşünce ve alışkanlıklarında çok yabancı ve anormal olabilirler.

Wiseguy hakkında bir şeyler biliyorum. Bu keneler hakkında çoğu insandan daha fazla şey biliyorum. Biliyorum çünkü bir zamanlar onlardan biriydim.

Gerçek şu ki, ben sadece wiseguy gibi davranıyordum. Aslında, o bir FBI Özel Ajanıydı. Bu nedenle, dünya çapında sayısız wiseguy grubuna sızdım, onların yollarını ve ilkelerini öğrendim. Scotland Yard ile çalıştım, Çin üçlülerine sızdım, bir avuç üçüncü dünya ülkesinde gizli operasyonlar yürüttüm ve Amerika'nın her yerinde kötü adamları yakaladım. Ancak en unutulmaz görevim New York'lu bir suç ailesiyle birlikte gizli göreve gitmekti. Böylece mücevher hırsızı Donnie Brasco olmaya başladım. Operasyon FBI'ın en başarılı sokmalarından biriydi ve mafyaya nasıl sızılacağı konusunda "Kitabı ben yazdım" diyebilirler. Aslında, bu operasyonla ilgili anlatımım Donnie Brasco, bir Johnny Depp ve Al Pacino filminin yanı sıra New York Times'ın en çok satanı oldu. Tabii ki Johnny Depp, Donnie Brasco'yu oynadı.

Donnie olarak, New York'taki en güçlü beş suç girişiminden biri olan Bonanno ailesinin bir üyesi olarak bir bilgenin hayatını yaşadım. Saygın bir ekibin parçasıydım ve bilge adamın hayatının neredeyse her yönüne dahildim. 7 gün 24 saatimi Donnie Brasco olarak geçirdim. Çoğu gizli operasyon 6 ay sürdü. 6 yıl boyunca müzmin gangsterleri onlardan biri olduğuma ikna ettim.

Şimdiye kadar, bir mafya ailesinin gerçek üyesi olmayı teklif edilen tek gizli FBI ajanıyım. Yapılmış bir adam olmama dört ay kalmıştı.

Gizliliğim kasten ortaya çıkarıldığında, rezil "Pizza Bağlantısı" eroin kaçakçılığı davası ve çetenin tüm yönetici organının "Mafya Komisyonu" davası da dahil olmak üzere düzinelerce mahkemede ifade verdim. Tanıklığım kesinlikle wiseguylara karşı yüzün üzerinde federal mahkumiyete yardımcı oldu. Ve diğer kolluk kuvvetlerinin saldırgan taktikleriyle birleştiğinde, mafya normlarını ve geleneklerini ifşa etmemin etkisi, gangsterlerin iş yapma şeklini sonsuza dek değiştirdi. Donnie Brasco'nun Amerikan mafyasına çok zarar verici bir darbe vurduğunu söylemek yeterli.

Yine de organize suçun tamamen yok edilmesine yakın olduğumuzu düşünecek kadar saf değildim, şimdi de değilim. Mafya'nın şu anda yirmi ya da otuz yıl önceki kadar güçlü olmadığı, patronların çoğunun hapiste ya da ölü olduğu, daha fazla sırdaşın omerta yasalarını çiğnediği, daha çok "düzensiz suç" gibi olduğu doğrudur. ", mafya liderliğinin üzücü durumu göz önüne alındığında.

Ancak bu, Mafya'nın öldüğü ve gömüldüğü anlamına gelmez.

Mafya ve gangsterler yüzyıllardır varlar ve daha nice nesiller boyunca da var olmaya devam edecekler. Yasadışı yollarla ve minimum yatırımla kazanılacak para olduğu sürece, işareti bırakmaya hazır ve istekli gangsterler olacaktır. Gerçek şu ki, özellikle Mafya, dünya tarihinin en başarılı ve kalıcı organizasyonlarından biridir. Geçmişi 1800'lü yıllara dayanan Mafya kadar eski ve az değişen bir kurum daha olmadı. Üstelik Mafya'nın kırmızılarla dolu bir yılı olmadı. Hep kâr ettiler. Gangsterlerin her şeyi yürütmesi için güçlü bir teşvik vardır: açık ölüm demektir.

Evet, gangsterler büyüleyici bir türdür ve yaşadıkları kurallar ve kurallar belki de kendinizi takip etmeyi hayal etmek zordur. Bir gangster olarak gizli göreve çıkmak -aslında bilge bir adam gibi davranmak- ne söylediklerine ve nasıl söylediklerine daha fazla dikkat etmemi, onları incelememi, kendi yöntemlerine dalıp sonra da tükürmemi gerektiriyordu. Mafya yaşam tarzı ilginizi çekiyorsa, bu adamların tavırlarını ve karizmalarını son derece büyüleyici buluyorsanız, o zaman size anlatacağım hikayeler ilginizi çekecektir. Mafyanın kalbine girdim ve hikayeyi anlatmak için yaşadım.

Şansınız, hayatınız boyunca Mafya veya başka bir wiseguy en az bir fırçanız olacak. Belki de farkında olmadan mafyayla bağlantılı bir restoranda yemek yiyeceksiniz. Belki mafyanın çaldığı mallar yüzünden yerel mağazanızdaki fiyatlar artacaktır. Belki de Knuckles adında bir adamla bahse gireceksin. Tüm hayatını Iowa'da bir yerde kilitli geçirmedikçe, en azından Mafya'nın geniş dokunaçlarından birine rastlayacaksın. Wiseguylar her yerde, aramızda dolaşıyor; Belki biraz daha yüzsüzce çifte park etmeye meyilli, ama onlar toplumun dokusunun bir parçası.

Başka yere bakabilir ve onların var olmadığına inanabilirsiniz ya da dikkatlice bakıp bunun ne olduğunu anlayabilirsiniz. Kendimi tamamen wiseguy kültürüne kaptırmaktan başka seçeneğim yoktu. Ve zaten hiçbir konuda kafamı kuma gömecek bir tip değilim. Televizyonda ve filmlerde gördüğünüz içi doldurulmuş gangsterler hakkında değil de gerçek gangsterler hakkında bilgi almak ister misiniz? İyi. Onlar hakkında bir iki şey söyleyebilirim. Doğru yere geldin dostum.

"Hayatım boyunca wiseguy ların yanında oldum. Paterson, New Jersey bölümünün Sandy Hill bölümünün sokaklarında onların etrafında büyüdüm. Büyürken, her türlü mavi yakalı işim oldu: inşaat, bar, traktör römorku sürmek. Ama nedense onun bir FBI ajanı olabileceği fikrine kapıldım. Ailemde polis ya da federaller yoktu, beni kolluk kuvvetlerine sevk edecek hiçbir rol model yoktu. Sadece sahip olduğum şey buydu. Hükümetteki ilk işim, Deniz İstihbarat Dairesi'nde uyuşturucu, soygun ve casusluk davalarını araştırmaktı. Ama ondan sonra, FBI giriş sınavını geçtim ve 1969'da Özel Ajan oldum. Çok çabuk, uzmanlığım netleşti: Sokak işlerinde çok ustaydım.

Belki görünüşümden, belki aksanımdan, belki de kendimi idare etme şeklimdi. Her ne ise, sokak bağlantıları kurma konusunda bir hünerim vardı. Sokak adamlarına kesinlikle saygı duydum çünkü öyle biriydim. Florida, Jacksonville'de çalışan Büro'daki ilk yıllarımda, güzel aşçılara, fahişelere, pezevenklere, uyuşturucu bağımlılarına ve katillere karşı operasyonlar yürüttüm. Karanlık ve kirli bir yeraltı dünyasının bu sakinleriyle olan ilişkilerim, Donnie Brasco olup mafyaya katıldığımda benden beklenenler için beni iyi hazırladı.

Aslında ilk önce Truck and the Hijack Squad ile çalışmak için eski bir kitaptan veya filmden hatırladığım Donald Brasco kimliğini üstlendim. İçeri sızma ve yüzüğü indirmedeki başarım, beni çalıntı gangster malları için gizli göreve çağıran Büro'nun dikkatini çekti. Bu görevi kabul ettiğimde hayatımın sonsuza dek değişeceğini bilmiyordum.

Böylece FBI özel ajanı Joseph Pistone olarak gerçek kimliğimi sildim ve küçük bir West Coast mücevher hırsızı olan Donnie Brasco oldum. Kimliğimi sildim derken, silinmiş demek istiyorum. O kadar gizli göreve gittim ki altı yıllık operasyon boyunca bir FBI ofisine adım atmadım. Birlikte çalıştığım insanların, yıllar içinde edindiğim arkadaşlarımın bana ne olduğu hakkında hiçbir fikri yoktu. Karım bile ne yaptığının tam hikayesini bilmiyordu. Esasen, korkulan bir mafya ordusunun parçasıydı ve işler ters giderse sokakta yedek bir adamdan başka bir şey yoktu. Tutuklanmış olsaydım, FBI benimle veya operasyonla ilgili herhangi bir bilgiyi reddederdi. Tüm pratik amaçlar için, her şeyi bilen biriydim."

Neyse ki, bunda iyiydim. Manhattan'ın Yorkville bölgesindeki bilge adamların uğrak yeri olan Carmello's'da takılarak başladım. Hiçbir şey yapmamak, sadece takılmak, tanıdık bir yüz olmak. Beni diğerleriyle "Don" olarak tanıştıran bazı müdavimlerle tavla oynadım, sonunda barmenle birlikte "sıcak" yüzükler ve kol saatleri satmaya karar verildi. Zamanla, bazı bağlantılı adamlarla, bazı yalayan gangsterlerle ve sonra bazı gerçek gangsterlerle tanıştım. Colombo suç ailesinden bazı gangsterlerle iyi bir ilişki kurdum ve çalıntı malları boşaltmaya çalıştım ama asla kendi başıma dışarı çıkmadım. Etrafta olması yararlı olan sessiz bir adam oldum. Colombo'daki ortaklarım aracılığıyla Bonanno ailesinin bir üyesi olan Tony Mirra ile tanıştım. Mirra aracılığıyla başka bir Bonanno askeri olan Benjamin "Lefty Guns" Ruggiero ile tanıştım. Lefty bana kefil olacak ve beni Bonanno ailesiyle tam olarak tanıştıracak akıllı adam olacaktı. Aynı zamanda wiseguys üniversitesinde benim öğretmenimdi: Mafya'nın gerçek bir üyesi olmanın tüm ayrıntılarını ondan öğrendim.

Sonraki birkaç yıl boyunca, Bonanno suç ailesinin çeşitli üyelerinin yakın bir arkadaşı olmam dışında var olmadım. Bilge adamın hayatında maruz kalmadığı hiçbir yönü yoktu. Capo Dominick "Sonny Black" Napolitano'nun güvenilir bir arkadaşı oldum ve Florida mafya babası Santo Trafficante'yi tanıdım. Bu gangsterlerin çoğuna çok yakınlaştığımı ve onları öldüreceğini bildiğim şeyleri yaptığım için pişmanlık duyduğumu inkar etmeyeceğim. Ama bu sadece bir sancıydı. Gerçek şu ki, gangsterlere karşı hissettiklerim kendimden uzaklaşmama yardımcı oldu. Gizli bir FBI ajanı olduğumu öğrenselerdi kafama iki kurşun sıkar ve beni parçalara ayırırlardı. Bunun yerine, bir kolluk görevlisi olarak yapmam gerekeni fark edilmeden yaparak yaptım. Sonunda, bazı gangsterler, onlara karşı ne yaptığını bilmedikleri için, onun bir stand-up adamı olduğunu söyleyecek kadar ileri gittiler. Tabii aynı zamanda Mafya Komisyonu da kafama 500.000 dolarlık bir sözleşme koydu. Michael Corleone'nin dediği gibi, "Kişisel değil, sadece iş."

Çok sonra, Donnie Brasco kimliğimi bozduktan sonra, Senato alt komitesinin önünde Mafya uzmanı olarak ifade vermek zorunda kaldım. İkna edici bir bilge olmak için ihtiyacım olan her şeyi kesinlikle öğrendim ve gangster alt kültürünün içgörüsü, FBI'ın Mafya'ya karşı devam eden savaşlarında yardımcı oldu. Kitabım Donnie Brasco, FBI tarafından hâlâ gizli operasyonlar ve Mafya hakkında bir tür el kitabı olarak kullanılıyor.

Öyleyse, eşi benzeri görülmemiş bir sızmada birkaç kez kaçtığım ailemin ve benim güvenliğim için risk nedir? Altı yıl boyunca wiseguy olarak gerçekten bir şeyi değiştirdim mi?Bırakalım tarihçiler bunu çözsün. Sokak bilgeleri var, FBI mafya kültürü bilgi deposunu kurdum, gelecekteki gizli operasyonlar için zemin hazırladım ve hükümeti mafyaya karşı savaşın aslında kazanılabilir olduğuna ikna ettim. Mafya ne kadar sağlam, dayanıklı ve yok edilemez görünse de azaltılabilirler. Zaman, cesaret ve sokakları bilen adamlar gerektirir, ancak o zaman yapılabilir.

Hayatımızda olmasını beklediğimden değil. Dediğim gibi, gangsterlerin hayatta kalmak için inanılmaz içgüdüleri vardır ve yaşam tarzları her çarpık anlaşma ile devam eder. Bu kitap, nihayetinde, bu eşsiz alt kültüre içeriden bir bakıştır; gangsterlerin nasıl yaşadıklarına ve çalıştıklarına, ortalıkta dolanmalarına, güç peşinde koşmalarına ve kaşınıyormuş gibi birbirlerini öldürmelerine dair hikayeler. En iyi güvenli bir mesafeden görülen garip ve tehlikeli bir dünyaya iniş. Gördüklerim rahatsız edici, komik, aydınlatıcı, üzücü, her şeyden biraz. Başka bir deyişle, hayat, bilge adam tarzı.

O yüzden buradan istediğini al. Neyse ne. Ben iddiada bulunmam. Söyleyebileceğim tek şey, bir zamanlar bilge biriydim. Ve bu tam zamanlı bir cehennemdi.

Bu tür şeyler her zaman oldu. Bu sefer, Lefty ve ben Üçüncü Cadde'den aşağı gidiyorduk ki bir taksi bizi bir değil, iki kez boşalttı. İkinci seferden sonra, bir trafik ışığında durduğumuzda, Lfety indi, bagajı açtı, bir demir çubuk çıkardı ve taksi şoförünün ön camını kırdı. Arabaya geri döndü ve yola devam ettik. Taksi şoförü bizi kaçırdı ve Lefty onun ön camını kırdı. Bilge adamların dünyasında mantıklı geliyor.

Bu şiddet ve kaos eğiliminin ötesinde, gangsterlerin ciddi şekilde insanlıktan yoksun olduğu sonucuna varmak için bir ton kanıt topladım. Harlem'de bizim için numaralar yapan bir siyah adam vardı ve haftada bir kez Küçük İtalya'ya hesapları kapatmak için gelirdi. Ama bilge adamların bir kuralı vardı, siyahi erkekleri sosyal kulübe giremezlerdi. Daha sonra, onunla iş konuşmaya ve parayı toplamaya hazır olana kadar onu dışarıda bekletirlerdi. Bu kendi içinde kötüydü, ama daha da kötüye gitti. Hava nasıl olursa olsun - yağmur ya da güneş - onu dışarıda beklettiler. Bazı günler soğuktan uçup giden penguenler düştü; diğer günler yağmur yağdı; diğerleri kar yağdı; ama yine de onu dışarıda beklettiler. Hava gerçekten kötü olduğunda, onu daha da uzun süre beklettiler - bir saat veya daha fazla. Ve zenciyi kapıda bekletirken çok güldüler.
Wiseguyların iyi adamlar olmadıklarını saatlerce anlatabilirim ama sanırım amacıma ulaştım. Kötü bir imaja sahip olmalarını istemiyorum. Wiseguylar ile yıllar geçirdim ve onları çok iyi tanıdığımı söyleyebilirim.

Bölüm 1: "Wiseguys are not nice guys"

Bir keresinde küçük bir p*ç, wiseguyların onun bir fare olduğunu düşünmelerini sağlayacak bir şey yaptı. Böylece kıçına bir et kancası soktular ve onu bir depo duvarına astılar. O hayattayken.

Bunu size gizli görevdeyken yaptığım en önemli gözlemi eve götürmek için söylüyorum: yapılan adamlar iyi adam değildir. İyi bir adam olmanın yanına bile yaklaşamazlar. Aslında, wiseguylar, tanıyabileceğiniz en acımasız ve en zalim adamlardır. Başkalarının duygularını, haklarını veya güvenliğini umursamazlar. Sanki bir ışığı açıp kapatıyormuş gibi hayatınıza son verecekler.

Yapılan erkekler son derece acımasızdır. Televizyonda komik, sevimli ve hatta takdire şayan görünebilirler, ama bu kurgudan başka bir şey değil. Gerçek hayatta, yaratılmış adamlar inanılmaz vahşet yapabilirler. Bu diğer adam, bir iş arkadaşı, düşünmeden konuşma ve bazı wiseguylara saygısızlık etme hatası yaptı. Penisini kesip ağzına koydular ve onu sokakta ölüme terk ettiler.

Mafyanın tarihi kan ve cinayetlerle dolu bir tarihtir. Gambino Suç Ailesi'nin bazı üyeleriyle ters düşen zavallı bir zavallıyı düşünün. Vücudunda delikler açmışlar, onu bir küvete asmışlar ve tüm kanını akıtmışlar. Bunlar nadir olaylar veya olağandışı suçlar değildir. Erkeklere bu tür eylemleri neredeyse düzenli olarak yaptırdılar. Ölü bir insanı elektrikli testereler ve kasap bıçaklarıyla et keser gibi nasıl parçaladıklarını unutun. Hala hayatta olan insanlara yaptıklarından bahsediyoruz. Her türlü vücut parçası kesilir - kulaklar, diller, eller, ayaklar ve tabii ki penisler. Gözler oyulmuş, kafalar oyulmuş, kemikler gürzlerle ezilmiş ve bedenler ezilmiş. Silahlar arasında golf sopaları, çelik çubuklar, eldivenler ve beyzbol sopaları bulunur. Erkekler bıçaklara ve hatta kılıçlara başvurmaya karar verdiğinde, kan kelimenin tam anlamıyla küçük nehirlerde akar. Ateşli silahlar, açıkçası, en yaygın ve insancıl olanlardır. Birkaç vesikalık fotoğraf sizi şanslı kişilerden biri yapar. Bu, öğle yemeği için kendi cinsel organınızı tadacak kadar uzun yaşamadığınız anlamına gelir.

Korkunç cinayetler söz konusu olduğunda erkeklerin mideleri demir oldu. Caesar Bonventre ile sözleşme uzattıkları zamanı hatırlıyorum. Yeraltı dünyasının en ünlü cinayetlerinden biri olan Carmine Galante'yi kuran adamlardan biriydi. Ama Bonventre Sicilya'dan geldi, o bir "zip" idi ve bu nedenle yerel bir gangster olarak saygı görmedi. Galante'den sonra Bonventre biraz kibirlendi, otoritesini sınırların biraz ötesine zorlamaya çalıştı, denilebilir ki çizgiyi aştı. Emrin gelmesi uzun sürmedi ve onu öldürdüler. Sonra bazı "bilge adamlar" cesedi bir kıyma makinesine atmaya çalıştı. Cesedi makineye yerleştirdiler ve testerelerin eti ve kemiği kestiğini hissettiler. Kan ve beyin parçaları her yerde uçuşuyordu. Ama bir noktada, vücut sıkıştı. Tüm makineden geçmek için çok büyüktü. Bilge adamlar itti ve itti, ancak testereler sıkıştı ve Bonventre'nin vücudu makineden dışarı çıktı, bacakları havada sallandı. Artık küçük kanlı parçalar halinde olan ezilmiş bedenini çıkarmak zorunda kaldılar. Cesedi tutkalla doldurulmuş üç farklı yağ bidonuna yapıştırdılar. Bunlar normal insanların kabuslarında görünen şeylerdir, ama bilge adamlar bunu her gün yaparlar. Bilge adamlar kusmaz, insanları öldürürken yüzünü buruşturmazlar bile. Dürüstlükleri ve doğrudan köklerinden sökülmüş bir tiksinti duygusu vardı.

Wiseguy sadece çalışma saatlerinde kaba ve şiddetli değildir. Onlar günün 24 saati haydutlardır. Herhangi bir yerde, herhangi bir günün herhangi bir saatinde, göz açıp kapayıncaya kadar iyilikten o**spu çocuğuna dönüşebilirler. Bir zamanlar bir sürü bilge adamla bir arabada olduğumuza dair bir anım var, şanssız bir p*ç arkamıza gelip istemeden arabamızı çarpmıştı. Demek istediğim, bu adam bizi kamburlaştırdı, başka bir şey değil. Sıradan bir insan kinini yutar ve yoluna devam eder. En fazla arkanı dönüp adama kötü bir yüzle bakarsın. Ama bilgeler değil. "Kazadan" saniyeler sonra hepimiz arabadan annelerimize çarpmış gibi indik. Bilge adamların neredeyse bu adamın araba kapısını söküp arabadan çıkardıklarını ve onu yarı ölü bırakarak döverken izledim. Yüzünü defalarca dövdüler, burnunu kırdılar ve dudağını ikiye böldüler. Yere düştüğünde karnına ve kafasına tekme attılar. Ben, öylece durup bu adamın tamponuyla bize dokunduğu için ölmesine izin veremezdim, ben de atladım ve çılgınlığı durdurmaya çalıştım. İşte o zaman bilge adamlardan biri beni diğer gangsterlere karşı kışkırttığım için yüzüme yumruk atmaya başladı. Adamın göğsüne parmağımı bile koyamadım, onun bir "adam" olduğunu biliyordum. Yerdeki adamın yanında dayak yedim.

Wiseguy, görüldüğü gibi iyi insanlar değil.

Bu tür şeyler her zaman oldu. Bu sefer, Lefty ve ben Üçüncü Cadde'den aşağı gidiyorduk ki bir taksi bizi bir değil, iki kez boşalttı. İkinci seferden sonra, bir trafik ışığında durduğumuzda, Lfety indi, bagajı açtı, bir demir çubuk çıkardı ve taksi şoförünün ön camını kırdı. Arabaya geri döndü ve yola devam ettik. Taksi şoförü bizi kaçırdı ve Lefty onun ön camını kırdı. Wiseguy dünyasında mantıklı geliyor.

Bu şiddet ve kaos eğiliminin ötesinde, gangsterlerin ciddi şekilde insanlıktan yoksun olduğu sonucuna varmak için bir ton kanıt topladım. Harlem'de bizim için numaralar yapan bir siyah adam vardı ve haftada bir kez Küçük İtalya'ya hesapları kapatmak için gelirdi. Ama bilge adamların bir kuralı vardı, siyahi erkekleri sosyal kulübe giremezlerdi. Daha sonra, onunla iş konuşmaya ve parayı toplamaya hazır olana kadar onu dışarıda bekletirlerdi. Bu kendi içinde kötüydü, ama daha da kötüye gitti. Hava nasıl olursa olsun - yağmur ya da güneş - onu dışarıda beklettiler. Bazı günler soğuktan uçup giden kuşlar düştü; bazen yağmur yağdı; bazen kar yağdı; ama yine de onu dışarıda beklettiler. Hava gerçekten kötü olduğunda, onu daha da uzun süre beklettiler - bir saat veya daha fazla. Ve zenciyi kapıda bekletirken çok güldüler.

Wiseguy iyi adamlar olmadıklarını saatlerce anlatabilirim ama sanırım amacıma ulaştım. Kötü bir imaja sahip olmalarını istemiyorum. Wiseguy kişiler ile yıllar geçirdim ve onları çok iyi tanıdığımı söyleyebilirim.

2. Bölüm: "Wiseguys mean business"

Wiseguy hakkında bir şey bilin: yaşamak için oynarlar. İkinci şans yok, af yok, dava yok. Eğer batırırsanız, bedelini ödersiniz ve fiyat çok pahalıdır. Bilge adamlar birçok yönden sizinkine veya benimkine benzeyen bir hayat sürüyorlar, bunun dışında: sürekli öldürülme tehdidiyle yaşıyorlar. Kararlarınız, endişeleriniz, eylemleriniz, küçük hataların ölümünüze yol açma ihtimalinden yüz kat daha fazla çoğalır. Mafya, katı bir şekilde uygulanan ve asla sorgulanmayan kuralları ve davranış kuralları olmadan var olamazdı. Hayatta sosyal sözleşmeleri bozarsınız - arabanızı hızlandırmak gibi - ve son biletinizi alırsınız. İş yerinde bir hata yaparsınız ve belki de rütbeniz düşer veya kovulursunuz. Ama bilge bir adamsan, bilge adaletle karşı karşıya kalırsan, seni savunacak bir avukat yok, haklarını koruyacak bir süreç yok. Hayatınız başka birinin elinde oluyor ve bunu çok iyi biliyorsunuz. Wiseguy'ler her gün uyanırlar ve o gün, her an, birçok farklı nedenle öldürülebileceklerini bilirler. Bilge adam dünyasında hayatın basit bir gerçeği. İnce baskıyla yazılmıştır.

Gizli görev günlerimde Donnie Brasco takma adıyla çalıştığım bilge adamların durumunu ele alalım. Hayal edilebilecek en kötü mafya ihlallerinden birinin suçlusuydular: gizli bir ajanın aileye girmesine izin verdiler. Sonny Black beni başka patronlara götürüp "arkadaşımız" diye tanıştırdı. Beni Tampa'da Santo Trafficante'den başkası ile birlikte götürmedi ve bana tamamen kefil oldu. Tony Mirra da aynı şeyi yaptı, beni Junior Persico ile tanıştırdı. Lefty Ruggiero beni Milwaukee patronu Frank Balistrieri ile tanıştırmaya götürdü. Bunlar, insan olup olmadığımı bilmenin hiçbir yolu olmayan başka ailelerin reisleriydi; tamamen bana kefil olan bilge adamların sözlerine ve yargılarına bağlıydılar.

Sonra onun gizli bir ajan olduğu ortaya çıktı ve bilge adamların dediği gibi, "fan boka vurdu". Donnie Brasco'nun gizli ajan olduğu ortaya çıktıktan on yedi gün sonra, Sonny Black oturmaya çağrıldı. Brooklyn'deki "Motion Lounge"a girdi ve barmen Charlie ile bir şeyler içti. Sonra sakince yüzüklerini, saatini, haçını çıkardı ve dairesinin anahtarıyla birlikte Charlie'ye verdi. Cebinde neredeyse hiç para ve araba anahtarı olmadan çıkmak için ayağa kalktı. "Gitmeliyim," dedi Charlie'ye, "ve muhtemelen geri dönmeyeceğim."

Sonny ondan sonra ortadan kayboldu. Aylar sonra, cesedi Staten Island tarafındaki Verrazano Köprüsü'nün altında bir ceset torbasının içinde bulundu. İki eli de kesilmişti. Mesaj açıktı. Sonny beni patronlarıyla tanıştırdı, onlarla el sıkışmamı sağladı. Sonra sade ve basit olanı kaybetti.

Bundan aylar sonra sıra Tony Mirra'ya geldi. Mirra, vurulduğunda Manhattan'ın nehir kıyısındaki çok katlı bir apartmanın garajında arabasındaydı. Onu arabasında bıraktılar, yere yığıldılar ve kanlar içinde kaldılar. Yanında hâlâ binlerce doları vardı, bu yüzden polis bunun bir soygun olmadığını biliyordu. Cesedini keşfedilmek üzere bırakmak, diğer bilge adamlara daha dikkatli olmaları için bir mesajdı.

En yakın olduğum bilge olan Lefty Ruggiero'dan da alıntı yapıldı. Ama telefon dinleyerek cinayeti önlemeyi başardık ve Lefty cinayete giderken tutuklamayı başardık. Aksi takdirde, hepsi Donnie Brasco'nun neden olduğu mükemmel bir temizlik, bir katliam olurdu. Olduğu gibi, ilk kez iki ünlü gangster - Sonny bir kaptandı ve Mirra oldukça saygın bir bilgeydi - gizli bir FBI ajanı tarafından öldürüldü. Bundan sonra, Mafya yeni üyeler için kefil olma kurallarını değiştirdi. Donnie Brasco'dan sonra, yeni gelen birine sadece bir değil, iki bilge adam kefil olmak zorunda kalacaktı.

Ben ayrılırken bu adamların birbirlerini öldüreceklerini zaten biliyordum. Dediğim gibi, belki yaptığım şeyin insanların hayatlarını kaybetmesine neden olduğu için bir pişmanlık hissettim, ama bu sadece küçük bir sancıydı. Bu adamlar, olanların ölümlerine yol açacağını herkes kadar iyi biliyorlardı. Belki de olabilecek en kötü şekilde işleri batırdıklarını anlamaları bir veya iki günlerini aldı. Ama içten içe aileye sızmama izin vermenin bedelini hayatlarıyla ödemesi gereken bir günah olduğunu biliyorlardı. Bu sadece durumun gerçeğiydi. Bunu biliyorlardı, ancak bunu önlemek için hiçbir şey yapmadılar. Ortadan kaybolmuş, Rusya'ya taşınmış falan olabilirler. Pekâlâ geri dönüp tanık korumaya gidebilirlerdi. Yine de yakın kaldılar, saklanmaya çalışmadılar. Bunun bilge adamın yolu olduğunu biliyorlardı. Onu değiştiremezsin, onunla savaşamazsın. Sen sadece onunla ilgilen. Yaşarken ölümü kabul edersin. Sadece o yol var.

3. Bölüm: "Why wiseguys will kill you"

Tanıdığım bu wiseguy, ona bir adamı öldürme kontratını veren kaptanından bir telefon aldı. Kaptan, adamın başka bir adamın kızına tecavüz ettiğini açıkladı. Bütün bilge adamlar bu adamın bir restoranda şef olduğunu biliyordu. Böylece bilge adam mekana girer, şefin nerede olduğunu sorar, mutfağa geri döner ve harika bir şef şapkalı bir adam yaklaşır yaklaşmaz "[Ad Soyadı] mı?" diye sorar. Şef, "Evet, bu benim" diyor. Bilge adam, tüm mutfak personelinin önünde kafasına iki kurşun sıkar. Şef ölür; bilge adam gider. Hikayenin sonu.

Bilge adamlar tecavüzden hoşlanmaz. Mafyayla bağları olan bir adamın akrabasına tecavüz ederseniz, başınız büyük belada demektir ve tam olarak polis ve mahkemelerden bahsetmiyorum. Wiseguy'lerin neyin uygun olup olmadığı konusunda çok düşük bir eşiği vardır, ancak tecavüz suçu, bu eşiği karşılamayan birkaç ihlalden biridir. Bu şef, mafyadan tanıdığı birine tecavüz etti, sonra onu öldürdüler.

Mesele şu ki, gangsterler ortalıkta dolaşıp sebepsiz yere insanları öldürmezler. Dediğim gibi, gazetede bir adamın öldürüldüğünü okursanız, onun bir adam olduğunu ya da gangsterlerle başı belaya giren ve en büyük bedeli ödeyen zavallı bir adam olduğunu söylemek iyi bir bahistir. şef, gangster yörüngesinde hoş görülmeyen bir şey yapan bir adam. Mafyayla doğrudan veya dolaylı bağlantısı olmayan bir kişinin öldürülmesi çok nadirdir.

Ancak, bir wiseguy *(rehberin genelinde "bilge" olarak geçiyor)* iseniz veya mafya ile herhangi bir ilişkiniz varsa ve bazı şeyler yaparsanız öldürülebilirsiniz. Asla çiğnenmemesi gereken bazı Mafya kuralları vardır. Onları anlamak zor değil ve onlar için hiçbir gizem yok, bu da onları kazara kırmayacağınız anlamına geliyor. Bir bilge tarafından öldürülmenize neden olacak şeyler şunlardır:

Yasadışı faaliyetlerden gelen parayı paylaşmayın. İşleri Mafya tarafından korunan bir adamsanız, onları geçmek veya kârı saklamaya çalışmak ölümcül bir günahtır. Bilge biriyseniz, yasadışı faaliyetlerden elde ettiğiniz her şey, tüm haraç paranız, kaptanınız ve mürettebatınızdaki diğer adamlarla paylaşılmalıdır. Arkadan para çekmek ya da yaptığınız her şeyi açıklamamak, hayal edebileceğiniz en korkunç ölümle flört etmektir.

Büyük jüri önünde tanıklık yapın. Gitmen gerekiyorsa git, ama oraya vardığında hiçbir şey söylemiyorsun. Tanık koruma programına girmeye hazır değilseniz ve sevdiklerinizle bir daha asla konuşmazsanız, hayatınızda yapmak isteyeceğiniz son şey gangsterlere karşı tanıklık etmektir.

Polis memurlarıyla konuşun. Sadece bir "Günaydın memur bey" zaten idam sebebidir.

Başka bir bilgeye dokun. Bu çok basit bir kuraldır; patronların tam ve net düzeni olmadan asla başka bir bilge adama karşı çıkmazsın. Diğer bilge adamlarla herhangi bir fiziksel çatışmadan uzak durun ve bir siville ilgili bir problemde her zaman bir bilgenin yanında olun. Seni kızdırdığı ya da kız arkadaşın hakkında bir şey söylediği için bir bilgeye vurman, öldürülmen için yeterli bir sebep.

Kız arkadaşlardan bahsetmişken, öldürülmenin en kolay yolu başka bir bilgenin kız arkadaşı, karısı veya kızıyla yatmaktır. Bu muhtemelen yapabileceğiniz en aptalca şeydir. Başka bir bilgenin karısını sikmek, geri dönüşün imkansız olduğu büyük bir suçtur. Akıllı bir adam ondan ayrılmışsa ve onu aylardır görmemiş olsan bile, onu becerme. Sanki vebalıymış gibi ondan kaç. Kendine başka bir vajina bul çünkü o seni ölüme götürür.

Görünüşe göre eşcinsel olmak cinayet için başka bir neden. New Jersey'deki DeCalvacante suç ailesinin vekili Johnny Boy D'Amato, karısı onun eşcinsel olduğunu yaydığı için öldürüldü. Aile, diğer gangsterler danışmanlarının eşcinsel olduğunu öğrenirlerse alay konusu olacaklarını düşünerek, itaatkar bir şekilde Johnny Boy'u öldüren asker Anthony Capo'ya bir sözleşme verdi. Yani eşcinsel olmak seni mafyada tutmak için iyi değil.

Bu kurallardan birini çiğnemek kesinlikle öldürüleceğiniz anlamına gelmez. Sadece bunun gerçekleşmesi için çok iyi bir şans var. Ve öğrenirlerse, davanı dinleyen jüri, bir masanın etrafında oturan ve bu gece senin hayatın hakkında karar verdiklerinden çok parayı önemseyen bir grup bilge adam olacak. Bu yüzden akıllı bir bilge olun ve bu altın kurallardan birini asla çiğnemeyin.

Öte yandan, yaptığınızı bilmeden bir kuralı çiğneyebilirsiniz.Bir adam bir poker oyunundaydı ve tüm parasını kaybetmiş gibi görünüyor, ancak kendisi gibi berbat ve dejenere bir oyuncu olarak, o masadan kalkamadı. Bunun yerine, karısına bahse girmeye karar verdi. Çocukların önünde "kaybedersem karımı si*ebilirsin" dedi. Tabii ki, adam kaybetti ve ardından kazananı yanındayken evine geldi. Karısına, "Tatlım, bir kart oyununda kaybettim, şimdi bu adamı becermek zorundasın" diyor. İtaatkar karısı onun istediğini veya emrettiğini yaptı. Ama ertesi gün, bilge bir adamla arkadaş olan kardeşine söyledi. Bilge adam kaptanına söyledi ve vurma emri verildi. Dejenere oyuncu kapıyı açtı ve kafasına iki kurşun sıktılar.

Bilge adamların karınız üzerine bahis oynamasıyla ilgili özel bir kuralı yoktur. Ama bilmelisin ki, tüm parasını kaybetmiş bir pislik olduğun için karına bir erkekle yatmasını emretmek, bilge adamların kaşlarını çattığı türden bir şey. Kesinlikle olumlu olsanız ve karınızın Mafya ile hiçbir bağlantısı olmadığına inansanız bile, kendinize bir iyilik yapın ve ona bir kart oyunu üzerine bahse girmeyin. Bahisler, dostum, hayal edebileceğinden daha yüksek.

Bölüm 4: "Wiseguys and money"

Bir gün, araba yıkama ücretini ödemeyen bir bilgeden borç almak zorunda kaldım. Evine gidiyorum ve beni dairenin arka tarafındaki bir odaya yönlendiriyor, burada bir dizi dolap var, belki altı fit yüksekliğinde ve altı fit genişliğinde. Adam dolaplardan birine gidip açtı. Lanet şey parayla doluydu. Yani bir sürü onlarca, yirmilik ve yüzlük banknot vardı. Tüm o dolapların parayla dolu olduğu ortaya çıktı, her biri. Adam uzanıyor, bir tomar çıkarıyor, on bin dolar sayıyor ve bana uzatıyor.

Az önce bir bilgenin(wiseguy) bankasından para çektin.

Bir bilge(wiseguy) için para kesinlikle her şeydir, varlığının tüm nedenidir. Ve para hakkında düşünme ve parayla uğraşma biçimlerinin çoğu insanın alışık olduğu gibi olmaması şaşırtıcı değil. Bir suçluysanız ve hayatınızın her günü suç örgütlerine karışıyorsanız, paranızı tutmak, muhasebeleştirmek, yatırım yapmak ve harcamak söz konusu olduğunda çok akıllı ve kurnaz olmalısınız. Kendi mali durumunuzu kurnazca yönetmenin alternatifi hapis ya da ölümün kendisidir.

Tüm bilgelerin altın kuralı şudur - hepsi paradır. Wiseguy'lerin banka hesapları, çek hesapları ve hatta ATM kartları yoktur. Bir sürü soğuk, sabit nakit paraları var. Paralarını her yerde saklarlar - ofislerinde bir kasada, tavana gizlenmiş bir ayakkabı kutusunda, bir iç çamaşırı çekmecesinin hemen dibinde. Paralarını saklamadıkları tek yer bankadır. Bir bilge neden lanet olası bir bankada binlerce ve binlerce doları olsun ister ki? Federaller seni haraçla suçladıklarında onu elinden alsın diye mi? Bir bilgenin parayla yapması gereken en önemli şey onu saklamaktır.

Belli ki bazı bilge adamların banka hesapları olmalı. Belki bir banka hesabı ve çek gerektiren meşru bir işleri vardır; belki de bankaya erişim gerektiren sahte bir iş yürütüyorlar. Bir bilgenin kesinlikle bir banka hesabına ihtiyacı varsa, o hesabın bilge adamın adına olmayacağından oldukça emin olabilirsiniz. Annenizin ya da babanızın, belki kardeşinizin ya da kuzeninizin adına olacak. Belki de kadın fonların resmi sahibidir. Bilge adamın adına olmadığı sürece herkes iyidir. Bilge adamlar - hiçbir koşulda - paraları ve kendileri arasında hiçbir şekilde bağlantı kuramazlar. Kamuya açıklanır ve federaller harekete geçerse sizden alacakları ilk şey paranız olur - eğer bulabilirlerse. Bilge adamların paraya en çok ihtiyaç duyduğu an, cezaevine götürüldükleri, avukatlarına ödeme yapmak, kadınlarına para göndermek vb. Bu nedenle, paranın dokunulmaz olması ve başkasının adına olması hayati önem taşımaktadır.

Gangsterlerin dikkatle saklamaya özen gösterdiği tek şey nakit değildir. Akıllı bir bilge çok zengin olabilir ve hiçbir şeye sahip olmayabilir. Araba? Bilge adamlar, başka birinin onları satın aldığından emin olacak ve onlar da başka birinin adına. Yine annen, karın veya kuzenin idealdir. Bir ev? Bilge adamlar evleri asla doğrudan satın almazlar. İpotek bir akraba tarafından alınır, böylece taşınmaz kamu yararına olmaz. Çoğu insan hayatlarını varlıkları biriktirmek ve isimlerinin giderek daha fazla kamuya açık belgede (ipotekler, araba tapuları, uzun vadeli CD'ler ve daha fazlası) listelenmesiyle geçirir. Bilge adamlar hayatlarını olabildiğince çok maldan kurtulmak için harcarlar. Bilge adam ne kadar yaşlıysa, genellikle adlarında o kadar az varlık bulunur. Bazı bilge adamlar, konu varlıkları saklamaya geldiğinde o kadar dikkatlidir ki, onun bahsettiği tek bir kamuya açık belgeyi bulmaya çalışırken zorlanacaksınız. Onlar mutlak hayaletler. Kahrolası dünyanın en zengin bilgesi, adını onlarca yıldır çeke koymamış olabilir.

Böyle bir işi yürütmenin birçok avantajı vardır. Örneğin, tamamen parayla yönetilen bir işletmeye sahip olmak, vergi, hatta bir kuruş bile ödemeniz gerekmediği anlamına gelir. Ne de olsa patronunuza kazandığınızın yaklaşık yüzde seksenini vermek zorundasınız, bu da Sam Amca'ya çok az para kaldığı anlamına geliyor. Aynı şekilde, bilge adamlar IRS'yi (Internal Revenue Service) pek umursamazlar.Yine, normal insanlar IRS'den korkarak yaşarlar, bir denetim düşüncesiyle kelimenin tam anlamıyla titriyorlar. Bilge adamlar, IRS'nin onların peşinde olduğunu daha az umursamıyorlardı. Bilge adamların postalarında IRS bildirimleri aldığını ve buruşturup çöp kutusuna attığını gördüm. Hesapları saldırıya uğrasa ne umurlarında? Wiseguy'ler kahrolası hayatlarının her dakikasında tetiklenme şansıyla yaşarlar - kapılarına bir IRS ajanı geldiğinde korkacaklarını mı sanıyorsun? Adam, IRS'nin tüm tarihindeki en iyi ajan olabilir ve yine de bir bilgenin mali durumunu çözemedi. Parasının izini bulmaya çalışırsa kafası patlayacak. Evet, Al Capone'un sonunda bir IRS ajanı tarafından yakalandığı doğru. Ama inanın bana, bilge adamlar haftanın herhangi bir günü IRS'nin önünde şanslarını deneyecekler. IRS sizi hangi suçlamalarla hapse atabileceklerini öğrendiğinde muhtemelen ölmüş olacaklar veya hapiste olacaklar.

Gerçek şu ki, IRS bir bilge adamı yenemez, çünkü mafyayı ayakta tutan paranın izlerini bulmak neredeyse imkansızdır. Para gider, para gelir ve kimse gelir elde etmez. Bazı bilge adamlar -nadir durumlarda- kredi kartıyla ödeme yapar. Belki bunu ve bunu "işlerine" kayıtlı kredi kartıyla ödüyorlar. Ayrıca, bazı bilge adamlar sahtekarlıkla üretilmiş veya basitçe çalınmış kredi kartları kullanır. Ancak çoğu zaman tüm hesaplarınız faturalarla kapatılır. Sekiz ya da on bilge adamla bir restorana gidersiniz, muazzam miktarda tüketirler, hesabı sorarlar ve bir inç kalınlığında Lincolns ve Hamiltons ruloları çıkarırlar. Sorunsuz, sorunsuz. Hiçbir şey kirli paradan daha temiz kullanılamaz.

Bilge adamlar tarafından neredeyse özel olarak fiziksel para kullanımı, onları, herhangi bir günde bir dolara bile dokunmayan, tüm satın alımlar için ATM'lere ve kredi kartlarına güvenen normal vatandaşla çelişiyor. Ancak bu, mafya ekonomisinin genel halkınkinden farklı olmasının yalnızca bir yoludur. Çoğu işletmede, gelir, şirket bordrosu tarafından toplanır ve daha sonra maaş bordrosuna dağıtılır ve daha sonra çalışanlara aktarılır. Para aşağı akar. Ama mafyada gerçek tam tersidir.

Bilge adamın dünyasında, para yukarı akar. Gelir en alt basamaktan gelir. Ortaklar ve askerler tarafından yürütülen çeşitli dolandırıcılıklar, düzenli bir gelir akışı sağlar. Bu gelirler yukarıdakilere kanalize edilir. Spesifik olarak, bir ortak, ganimetinin cömert bir bölümünü askerine teslim etmeli ve daha sonra asker, kendisinin bir bölümünü kaptanına teslim etmelidir. Buna karşılık, kaptan "patron kedisine" aylık bir ücret vermelidir. Para akışı nadiren yukarıdan aşağıya yönlendirilir. Değişen şey, ganimetinizden tuttuğunuz yüzdedir. Bu üst kattaki adamın ne kadar açgözlü olduğuna bağlı.

Diyelim ki bir çalışan eline sıcak bir mal aldı ve bunu birkaç bin dolara satmayı başardı. Bu kârın büyük bir kısmını askerinize geri verecek. Bir ortak inisiyatif gösterebilir ve kendi dolandırıcılığı veya parasıyla ortaya çıkabilir. Ancak hiçbir koşulda tüm parayı kendine tutamaz. Herhangi bir işten para almak, kolayca ölüme yol açabilecek bir suçtur. Bir bilgenin kazandığı her para, üstünüzdeki bilge adamlar arasında bölünmelidir.

Sonra ortak, örneğin kazancının yüzde ellisini teslim eder. Bazı askerler daha azını, bazıları daha fazlasını isteyecektir. Asker daha sonra o ortaktan aldığı birkaç yüzü alır, diğer ortaklardan ve kendi dolandırıcılıklarından kazandığına ekler ve toplamın bir yüzdesini yüzbaşıya verir. Yine bazı kaptanlar sizden yüzde elli isteyecek, diğerleri daha fazla para tutmanıza izin verecek. Genellikle nokta bazındadır. Bir dolandırıcılıktan yüz dolar kazansanız bile, kaptanınıza gidip istediğini almasına izin veriyorsunuz. Eğer düzgün bir adamsa, on dolar alır ve gerisini sana bırakır. Açgözlü piçler, burunlarının altında ne varsa yüzde ellisini alırlar. Ama bilge bir adam gibi, içeri girdiğinizde paranın her zaman yukarı aktığını bilirsiniz.

Şimdi kaptan, mürettebatındaki tüm asker ve ortaklardan kardan payını aldı. Bu miktardan, patronunuzun talep ettiği miktarı haftalık olarak ödemeniz gerekir. Ailedeki tüm kaptanlar patrona haftalık ödemeler yapmalıdır ve miktar tamamen patronlarının kaprisine ve takdirine bağlı olacaktır. Belki de kaptanına her Cuma bir zarfta yirmi bin dolar istediğini söyler. Belki o zaman bir kaptana sürpriz yapar ve bu rakamı uyarı yapmadan 25.000 dolara çıkarır. Kaptan bu zarfı mutlaka her hafta ibraz etmelidir. Yetersiz kaldığında, kaptan genellikle aklını kaybeder ve askerlerini korkutur ve ücretlerini artırmalarını ister. Sonny Black'in birkaç kez çıldırdığını hatırlıyorum, çünkü patron parayı devam ettirmesi için ona baskı yapıyordu. Öte yandan, daha fazla hamur getirmek için adamlarını pratik olarak çiğnerdi. Mafya dünyasında "yavaş ekonomi" diye bir şey yoktur. Gangsterlerin kötü bir çeyrek geçirdiklerini söylediklerini asla duymazsınız. Mafyanın üstlerine yaptığı bu ödemeler dizisi kesinlikle acımasız ve yasal ekonominin durumundan bağımsızdır. Kaptansanız, haftalık ödeme almanın bir yolunu bulmanız gerekecek - yoksa, daha uzun süre kaptan olmayacaksınız.

Ve öyledir - para gelir, para yükselir. Dışarıda para kazanan ve tebaasına dağıtan bir mafya babası yok. Alttakiler, yağ damlasını terletmesi ve ardından parayı yukarı göndermesi gerekenler. Yine bu yöntem, yukarıdakilere mümkün olan en temiz elleri verir. Sorgulanmaz, sorgulanmaz veya yeni yöntemler önerilmez. Bilge adamın yoluna sadece kör ve kölece bir bağlılık vardır.

Peki, bilge adamlar ellerinde tutmayı başardıkları onca parayı ne yapıyorlar? Bilge adama bağlı. Bazıları dejenere kumarbaz olur ve her kuruşunu atlara harcar. Bazıları ellerinden gelen her şeyi saklayan cimri p*çler. Bazıları kadınlarının üstüne atar. Bazı genç bilgeler kafayı bulmak için para harcayan uyuşturucu bağımlılarıdır. Bazıları çocuklarını Disney World'e götüren aile adamları. Bence bu şekilde, bilgeler diğerlerinden çok farklı değil. Normal bir ayakkabı kutusundan faturaları ve faturaları atmak için ararsanız, bu açıktır.

Bölüm 5: "Gambling and Loansharking"

Bilge adamlar tarafından düzenlenen tüm çeşitli dolandırıcılık ve operasyonlardan hiçbiri yasadışı kumar kadar karlı değildir. Bunun için birkaç sebep var. Birincisi ve en önemlisi, dünyanın berbat ve yozlaşmış kumarbazlarla dolu olmasıdır. Florida eyalet maçının sonucuna büyükannenin takma dişlerinin son maçına bahse girecek çocuklarla kesinlikle delikanlı. Kumarın bilge adamlar için en başarılı girişim olmasının bir başka nedeni de, yılda 365 gün süren bir teklif olmasıdır. Yine, bunun nedeni, kumar bağımlısı olan insanların her lanet olası gün kumar oynamasıdır. Stok planları, doğrama atölyeleri, şantiyeler - hepsi bir gün, bir hafta, bir ay veya her neyse sonunda yapılır. Ama oyun asla durmaz. Her zaman ve her zaman derken her zaman demek istiyorum, bu dejenerelerin üzerine bahse girmek istedikleri bir şey var. Noel'de bile bir yerde oyun oynayan ikinci sınıf bir takım var. Ve üzgün bir çuvalın puan tablosunu kontrol etmek için Noel yemeğinden kaçtığından emin olabilirsiniz.

Bu noktada, merak ediyor olmalısınız - peki ya Las Vegas ve Altantic City? Yasal kumar kurumları, bilge adamların gizli bahislerine nasıl son vermedi? Sebep, bir kez daha, kompulsif kumarbazların doğasıyla ilgilidir. Tabii, Atlantic City'ye gitmek, güzel bir akşam yemeği şovu yapmak ve ardından rulet veya belki bir poker oyunu oynamak eğlencelidir. Üstelik tamamen yasal ve hatta politikacılar ve turistler tarafından teşvik ediliyor. Ancak çok büyük bir sorun var: Kazandığınız her şey için vergi ödemeniz gerekiyor. Ne de olsa Atlantic City kumarhanesinde oynadığınızda, işlemleri kanunla düzenlenen ve vergilerin toplandığı yasa dışı bir işle uğraşıyorsunuz. Ve kumarhane, girdiğiniz fişlerin ve bıraktığınız fişlerin bir kaydına sahip olacaktır. O kaydın bir kopyası yaşlı Sam Amca'ya iletilecek.

Yarım kalan çok fazla evrak işi, yozlaşmış oyuncuyu memnun eder. Görüyorsunuz, bu hasta kumarbazlar, çarpık ve çarpık zihinleriyle, her zaman oynayacakları bir sonraki elin, bahis yapacakları bir sonraki oyunun Büyük Skor olacağına inanıyorlar ve hiçbiri Büyük Skor için vergi ödemek istemiyor. Demek istediğim, on maçlık bir mağlubiyet serisine sahip olsalar bile bir sonraki kumarın meyvesini vereceğine kesinlikle inanıyorlar - özellikle de on maçlık bir mağlubiyet serisindeyseler. Oranların ne olduğu, kimin oynadığı veya hangi faktörü etkilediğiniz önemli değil - bu, bir oyuncunun Büyük Skor'un her zaman bir bahis uzakta olduğuna dair inanç sisteminin temelidir. Onları devam ettiren, onları heyecanlandıran da budur. Bu aptalca ve safça inanç, bir kumarbazın en büyük kusurudur ve sonuç olarak, bilgeler tarafından en kolay istismar edilen şeydir. Bir kumarhanede, tüm kazançlar hükümete bildirilir ve bu nedenle çok yüksek bir maliyetle vergilendirilebilir. Ama Mafya ile bahse girdiğinde, sadece sen ve komisyoncunun var - kayıt yok, izleyen gözler yok, hiçbir şey yok. Ve kazancınızın %100'ünü elinizde tutuyorsunuz.

Sonuç olarak oyun, Mafya için her zaman büyük bir kazanç kapısı olacak. Bununla birlikte, bir operasyon olarak kumarın gerçek güzelliği, cezanın son derece düşük olmasıdır. Gagalama sırasındaki en düşük kişi bahisçi olarak kullanılabilir. Bir ortak veya aile bağlantıları olan biri olabilir. Eğitim minimum düzeydedir ve işlem kişinin odasının dışında gerçekleştirilebilir. Yüzünü maskeyle kapatıp birinin kafasına silah dayamak zorunda değilsin; sadece arkanıza yaslanın ve paranın bahisçinin elinden sizin elinize geçmesini bekleyin. Wiseguys herhangi bir şekilde para kazanmayı sever, ancak özellikle fazla enerji harcamamak söz konusu olduğunda. Ve kumar, birkaç aramadan fazla olmayan çok para kazandırır.

Bahisçi, kumar oynamak istiyorsanız, gittiğiniz adam olarak mahallede kendini kurmalı. Bu hiç de zor değil. Söz yayılır ve itibar kazanırsınız. Birçok bahisçi her gün aynı köşededir, bu nedenle bahisçiler onları nerede bulacaklarını bilirler. Diğer işlemler düşük teknolojiyle yürütülür: bir adam ve bir telefon. Diğerleri daha sofistike; telefonlar, koridorlar ve bir saatle dolu bir ofis kiralanır. Mob'daki akıl hocam Lefty bir bahisçiydi. Bonanno ailesinin alt patronu Nicky Marangello için bir operasyon yürüttü. Her şey Lefty'nin Little Italy'deki sosyal kulübünün arkasında bir telefonla kontrol ediliyordu.

Lefty harika bir adamdı ama bahisçi olmak için çok fazla kafaya sahip olmana gerek yok. Her zaman ortalığı karıştıran adam olamazsın ama roket bilimcisi olmana da gerek yok. Temel olarak, yapmanız gereken tek şey oynadığınız tüm oyunların oranlarını bilmek ve kimin neye bahse girdiğinin kaydını tutmak. Yürüttüğünüz spor futbol veya basketbol ise, oranları doğrudan New York Post'tan alabilirsiniz. Beyzbol veya hokey ise, onları Las Vegas spor kitabından alabilirsiniz. Yapılması gereken başka bir şey, farklı oyunculardan ne kadar kabul edeceğinizi bulmaktır.

Mafya bahisçileri, tek bir dolardan bir nikele (500$), bir kuruşa (1.000$), 10$ veya 15.000$'a ve nadir durumlarda, hatta daha fazlasına kadar her türlü bahsi alır. Her şey oyuncuya bağlı. Kaybederse makul olarak ne kadar ödemesinin beklenebileceğini, hangi miktarın onu işinden etmeyeceğini ve dolayısıyla sizinle işini sonlandıramayacağını bilmelisiniz. Çoğu durumda, bahisçiler bir oyunda bir veya iki büyük bahis alır ve en büyük oyuncuların haftada yaklaşık 10.000 dolar bahis oynamasına izin verir. Bu paranın hiçbiri bahis gününde el değiştirmez. Bir komisyoncu, müşterilerinin bir kayıp belirtecine sahip olmasına izin verir. Haftanın sonunda müşteri, kazandığı ile kaybettiği arasındaki farkı kabul etmeli ve ödemelidir. Zaman zaman, alışılmadık derecede şanslı bir müşteriye ödeme yapan bahisçi olacaktır. Bir komisyoncu ödediğinden daha fazla ücret alır. Las Vegas ve Atlantic City'de olduğu gibi, evin her zaman üstünlüğü vardır.

Aksiyonun çoğu kolej ve profesyonel futbol maçlarında olacak. Oyuncular gerçekten iyi bir futbol oyunuyla dolup taşıyor. Basketbolda ve atlarda da çok fazla aksiyon var. Sporda çok az şey, bir yarış atının zafere ulaşması için geçen birkaç dakika kadar heyecan vericidir - özellikle de hatta birkaç dolarınız varsa. Koşucular da numara alır. Bu işte insanlar üç sayıyı eşleştirmeye çalışırlar ve başarılı olurlarsa bir dolarlık bahis için altı yüz dolar gibi bir şey kazanırlar. İtalyan Piyangosu, bazıları buna öyle diyor. Rakamlar genellikle belirli bir yarış pistinden yayınlanan günlük çekimin son üç hanesidir. Sadece Daily News'i açın, Aqueduct veya Meadowlands'deki dünün toplam parkurlarına bakın ve son üç rakamı alın: onlar günün "sayısı". Bu sayılar, sabitlenemeyeceğine inanıldığı için seçilmiştir. Bazı bahisçiler, kendileri için sayıları çalıştırmaları için astları ve hatta küçük çocukları yerleştirir, yani mahallede dolaşarak farklı insanlardan bahis numaralarını toplar.

Ancak bir komisyoncunun yapması gereken en önemli şey karını toplamaktır. En temel yeteneği, genellikle hiçbir şeyi olmayan ve henüz kaybetmediklerini paylaşmak istemeyen kumarbazlardan para çekmektir. Bunun nasıl yapıldığına dair pek bir gizem yok. Her şey, komisyoncunuza ödeme yapmazsanız, sizi döveceği basit öncülüne dayanıyor. Bir sürü bahsi kaybederseniz ve birkaç ödemeyi kaçırırsanız, tamam, belki komisyoncunuz size bir uyarı verebilir. Ancak çukurun derinliklerine düşmeye devam ederseniz, bir ya da iki bacağınızı kırma şansınız çok yüksektir. Kumarbazlar neyle karşılaşacaklarını bilirler ve her iki şekilde de zar atmaya isteklidirler. Kârlarını paylaşmak yerine bedensel zararı tercih etmeleri, sahip oldukları yozlaşmış patolojinin bir başka örneğidir. Ama, hey, bilge adamlar, bir zamanlar insanlardan geriye kalanlar yok olana kadar bu zayıflıkları sömürmek için buradalar. Her neyse, bilge adamlar gerçekten altın yumurtlayan tavuğu öldürmek istemiyorlar. Bahisçilerini sağlıklı ve mutlu tutmak istiyorlar, bu yüzden bahis yapmaya, kaybetmeye ve ödemeye devam ediyorlar. Ancak, ödemelerinde çok geç kalmaya başlarsa, bahisçiye bir dayak atmak zorundalar çünkü tüm mesele bu. Ve eğer uyumsuz çöplüğe dönüşmeye başlarsan, seni öldürürler. Bilge adamlar, bahisçilerinin dejenere olmasını isterler, ama çok fazla değil. Dev bir baş ağrısı haline geldiğinde, bilge adamların seni yoldan çekmesi kolaydır.

Kumar, doğrudan ilişkili başka bir mafya işine yol açar - çok eski bir tefecilik uygulaması. Mafya üyeleri, genellikle kumar ve aynı anda kredi kullanma suçlamalarından suçlu bulunur. New Jersey'li bir bilge olan Frankie D'Amato, kısa süre önce tefecilik ve kumar komplosu suçlamasıyla on yıl hapis cezasına çarptırıldı. Özetle, tefecilik, fahiş faiz oranları karşılığında borç para verme faaliyetidir. "Canlı" veya "canlı" olarak adlandırılan bu faiz, çoğu kredide olduğu gibi aylık olarak hesaplanmaz. Ama her hafta yapılıyor. Pek çok dejenere kumarbaz çıkmaza girer ve kumar borçlarını ödemek için ihtiyaç duydukları parayı elde etmek için Mafya'dan bir kredi - shylock olarak bilinir - ister. Bir kez daha düşünce, bir sonraki oyunda Büyük Skor'a ulaştıklarında hepsini ödeyebilecekleri için yüksek faiz oranının bir sorun olmadığıdır. Daha derine ve daha derine bir çukur kazmaktan bahsettiğimde bunu kastediyorum. Bahisçiler, komisyoncularına ve borç verenlerine (shylock) borçlu kalırlar. Sonunda, kumar borçları o kadar büyük ki kumar oynamaya devam edemezler, bu yüzden borç verene ödeme yapmaları mümkün değildir. Şimdi şehrin başka bir yerinde başka bir koridor bulmaları gerekiyor. Belki başka bir borç verene de ihtiyaçları vardır. Bu yüzden her yerde borçları var. Bu, dostlarım, iş yapmak için son derece tehlikeli bir yoldur. Borçlarını zamanında ödeyemezsen bir avuç o**spu çocuğuyla uğraşıyorsun. Bu nedenle, zaman zaman bu bahisçilerden birinin bir yerlerde ölü olarak ortaya çıkması normaldir.

Yine de, bir utangaçtan borç almanın riskleri bu kadar açıkken, insanlar duramıyor gibi görünüyor. Tabii ki, doldurulacak formlar, katlanılacak kredi kontrolleri yok. Bir tefeciye gidebilir ve ihtiyacınız olan parayı alıp uzaklaşabilirsiniz. Üstelik kredi çekme konusunda da çeşitli seçenekler bulunuyor. İşte böyle çalışırlar.

Diyelim ki bir utangaçtan on bin dolar borç aldınız. Utangaç size uygulanacak faiz oranını söyleyecektir. Tipik olarak, on binlik faiz üç ila beş puan arasında olacak ve her bir puan yüz doları temsil edecek. Unutmayın, faiz her hafta ödenir, bu nedenle beş puan, haftada beş yüz doları temsil eder. İlk hafta, onu mutlu etmek için utangaçınıza faiz ödersiniz. Şimdi, belki pistte iyi bir hafta geçirdiniz ve kredinizin anaparasını ödemek için kullanmak istediğiniz beş harika ekstranız var. Üzgünüm ama yapamazsın. Krediyi kademeli olarak ödemeye yetkiniz yok. Sonlandırmak istiyorsanız, tüm tutarı tek seferde ödemeniz gerekir. Bu bir banka değil ve sonuçta utangaçlar kısmi ödemeler ve tüm bu saçmalıklarla ilgilenmiyor. Bunu yapmak için harcadığınız haftalar için on bin dolar ve faiz ödemeniz gerekiyor. Eğer sahip değilseniz, o zaman sadece faizinizi ödersiniz. Bunlar senin seçeneklerin ve dikkatli olmazsan, ödünç aldığın şeyin kat kat fazlasını geri ödeyeceksin. Her zaman olur. Birkaç haftalığına faiz ödemeyi unutursanız ne olacağını hepimiz biliyoruz.

Bu yüzden bilge adamların bu krediler için kullandığı terim "kan parası"dır. Kan parası, eksik ödeme koşulları nedeniyle kan dökülmesine neden olacak herhangi bir kredidir. Bazen tek bir ödemeden sonra kan alınır. Para için umutsuz olan biri, genellikle hızlı para olarak bilinen şeye el koyabilir. Hızlı para, belirli bir süre sonra tamamı ödenen kısa vadeli bir kredidir. Bazen "dokuza beş" anlaşma denir, yani bir adam Pazartesi günü 500 dolar alır ve Cuma günü 900 dolar ödemek zorundadır.

Bir de "Çin kredisi" ya da "Çin kredisi" denen bir şey var, yani fahiş bir faiz ödemek için uzun bir süreniz var. Belki de utangaç size faizi ödemeniz için standart yedi gün yerine otuz gün verir. Hepsinden kötüsü, hiç şüphesiz, korkulan "devrilme kredisi"dir. Bunlardan birini alacak kadar aptal olduğunuzda, faizi unutamayacağınız konusunda uyarılırsınız. Birini kaçırırsanız, bu faiz anaparaya eklenir. Şimdi unuttuğunuz faizi ve istediğinizden çok daha fazlasını borçlusunuz. Birini daha unutuyorsun ve o da ekleniyor. Ama ilk faizi ödeyemezseniz endişelenmeyin. Mevcut "boşaltma kredisini" ödemek için her zaman bir "çin kredisi" alabilirsiniz. Yani, temerrüde düştüğünüzü bilmeyen başka bir komisyoncu bulabilirseniz.

Şimdi, bilgelerin zamanlarını tefecilik ve kumarla harcamak için çok şey bildiklerini düşünüyorsanız, yanılıyorsunuz. Birçoğu kumar oynuyor ve diğerleri kredi alıyor. Özellikle kumar, bilge adamın yaşam tarzının önemli bir bölümünü temsil eder. Mümkün olduğu kadar az çabayla insanca mümkün olduğunca çok para kazanma arzunuza tam olarak uyuyor. Bilge adamların spor etkinliklerini takip etmek, piste çıkmak vb. için bolca zamanı var. Lefty, Sonny, bütün o adamlar sürekli kumar oynuyordu. Özellikle Lefty, yozlaşmış bir kumarbazdı. Bu adam atlara bahse girmeyi severdi ve günde binlerce dolar kaybetmek rutininin bir parçasıydı. Atlar hakkında pek bir şey bilmemesine rağmen, son dolarını bir yarış için bahse koyabilirdi. Lefty her zaman büyük kumar borçlarıyla sıkıştı. Bana bir keresinde Nicky Marangello'ya 160.000 dolar borcu olduğunu söylemişti. Durum öyleydi ki, faizini ödeyene kadar yetişkin bir adam olamazdı. Sonunda 1977'de pozisyonunu aldı. Ancak kumarı asla bırakmadı. Onunla olduğum süre boyunca, yarış pistinde kazandığı işlerle ilgili kumar oynuyordu.

Genel olarak, tamamen yozlaşmadıkları sürece bilge adamların kumar oynaması iyidir. Bir bilgenin kumar alışkanlığı kontrolden çıkmaya başlarsa, aile tarafından, kendisine eylemini temizlemesini söyleyecekleri bir oturma için çağrılır veya daha fazlası. Bu uyarıları alıp devam etmezseniz, öldürülebilirsiniz. Parasını kontrolsüz bir şekilde kumara harcayacaksa, akıllı bir adam kaptanına ne kadar iyi gelir?

Yine de, bilge adamlar her şeye bahse girer ve kazanmak için ne gerekiyorsa yapar. Benimle bilek güreşi yapmayı severdi ama ben her zaman kazandım, hem de oldukça kolay. Bu adam kaybetmeye ve kaybetmeye dayanamazdı. Sonunda beni aradı ve bugün beni bilek güreşinde yeneceği gün olduğunu söyledi. Dirseklerimizi masaya koyduk ve Sonny, "Haydi," dedi. Sonra yüzüme tükürdü. Şaşırdım ve Sonny elini benimkinin üzerine koyup masaya dokundu. Zafer senindir sonunda.

Hikâyeden çıkarılacak ders şudur: Bilge adamlarla bahse gireceksen, sana karşı olan ihtimalleri bilsen iyi olur. Her zaman.

Bölüm 6: "Wiseguys and women"

Tanıdığım bu adam, ona Patsy diyelim, birkaç kişi gibi komik ve harika bir hikaye anlatıcısı. 1.93 boyundaydı ve yaklaşık 104 kg ağırlığındaydı. Bize gelip becerdiği kızları anlatmayı severdi. Sonra bize bir gece birlikte olduğu bu teyzeyi anlatıyor. Kadının ona "Hey, Patsy, sapıkça seksi sever misin?" diye sorduğunu söylüyor. Patsy, garip bir şeyden hoşlanmamasına rağmen, evet, neden olmasın, diyor. Çoğu gangster konu seks olduğunda oldukça gelenekseldir. Ama kız sana sorarsa, tabii ki evet, neden olmasın dersin, aklında ne var? Kadın, "Biraz vurulmayı seviyorum. Bana vurmaya ne dersin?" diyor. Sonra Patsy dudaklarına küçük bir tokat atıyor, önemli bir şey değil. Kadın, "Patsy, hadi, bundan daha sert vurabilirsin" diyor. Yani Patsy onu memnun ediyor. "Arkana yaslandım ve ona vurdum, onu bayılttım" dedi. "Bir süre sonra kadın geri geliyor ve 'Hey, Patsy, bir dahaki sefere? Bu kadar gürültülü olma' diyor."

Patsy'nin aşırı hevesli tavrına rağmen, bilge adamlar, kadınlara gelince genellikle çok saygılı ve centilmen tiplerdir. Diğer bilge adamlar veya sıradan erkekler söz konusu olduğunda dünyanın en büyük pisliği olabilirler, ancak kadınlara karşı en az ortalama bir erkek kadar kibardırlar, hatta daha fazla.

Anneden başlayarak: bilge adamlar annelerini ölümüne severler. Başka bir bilgenin annesiyle dalga geçmek ölüme yol açabilecek bir suçtur. Dünyanın en korkulan bilgesi bile annesi yanındayken oyuncak ayı gibi davranır. Goodfellas'taki sahneyi hatırlıyor musunuz, DeNiro ve Pesci birini öldürdükten sonra bir bıçak almak için Pesci'nin annesinin evine gitti ve sonunda onunla akşam yemeği yedi mi? Bu iki acımasız katil, bu kutsal küçük hanımın etrafındaki mutlak yavru kedilerdir. Bazı bilge adamlarla biraz zaman geçirin ve sonunda o sahneyi gerçek hayatta bulacaksınız. Mafya patronunun yanında, tatlı ve şefkatli anneleri kadar saygı duydukları başka kimse yoktur.

Sonra karısı var. İster inanın ister inanmayın, bilge adamlar eşlerine de nezaket ve saygıyla davranırlar. On bilgeden dokuzunun başka bir kızla ilişkisi olduğunu düşünürsek, bu aptalca bir ifade gibi görünebilir. Ama kızlarla takılmak yaşam tarzıyla birlikte gelir - buna birazdan geleceğiz. Bir kulüpte ya da şehirdeyken, evde ne yaparlarsa yapsınlar, onlar iyi kocalardır.

Örneğin, bilge adamlar nadiren kadınlarının önünde küfrederler. Bilge bir adamın herhangi bir kadının yanında küfür kullandığını duymak çok sıra dışıdır. Elbette, dizilerde eşlerine hakaret eden mafyalar vb. göreceksiniz. Ama mafyayla geçirdiğim onca yıl boyunca, bir mafyanın bir kadının önünde pis ağızlı olduğunu bir kez bile görmedim. Fahişeler kesinlikle sayılmaz.

Bilge adamlar ayrıca eşlerine ve ailelerine iyi bakarlar. Onlar mükemmel sağlayıcılardır. Ölümcül babalar ve kocalar olan çok az gangster bulacaksınız. Yılın babası değiller, ancak ailesinin ortalığı dağıtmasına izin veren bir bilge, Mafya ve üstleri arasında pek itibar görmeyecektir. Aile söz konusu olduğunda işleri olabildiğince iyi tutmalısınız ve bu genellikle karınızı olabildiğince mutlu tutmak anlamına gelir. Bazı eşler için bu, kocanızın akşam yemeği için eve gelmesi anlamına gelir. Diğerleri sadece tomarlarca parayla yetinir. Ne gerekiyorsa onu yaparsın. Bilge adamların, evdeki sorunlar hakkında endişelenmelerine gerek kalmayacak kadar zor ve stresli bir işi var.

Bununla birlikte, bilge adamlar, sıradan bir ilişkinin karşılaştığı sorunlara karşı bağışık değildir. Evdeki herkesi mutlu etmek için ne kadar uğraşırsanız uğraşın, evin erkeği olarak uğraşmak zorunda kalacağınız sorunlarla kaçınılmaz olarak karşılaşacaksınız. Wiseguy'lerin ödemesi gereken gecikmiş faturaları var, onları dırdır eden eşleri, uyuşturucuya bulaşan ve okuldan kaçan çocuklar, tam bir baş belası olan kayınvalideleri. Normalde kadın veli görüşmelerine gitmek, çocuklarını doktora götürmek gibi işlerle ilgilenir. Ama ne olursa olsun bilgeler için baskı var. Pek çok toplumun geleneklerini hiçe sayan, hayatlarının çoğunu kanunların dışında geçiren ve çekinmeden diğer erkekleri öldüren bu adamların - aile ve evlilik söz konusu olduğunda - neredeyse senin ve benim gibi olması oldukça komik. Akşam yemeğinde münakaşalar, masrafları üzerine tartışmalar, erkeklerle kavgalar, kayıtsız seks - akıllı bir adamın her gün evde geçirdiği birkaç saat içinde, hayatı, evli bokun yol açtığı sefil, mutsuz hayattan neredeyse ayırt edilemez.

Ancak tanıştığım gangsterlerin çoğu eşlerini gerçekten seviyordu. Kesinlikle Lefty yaptı: Ben etraftayken ona karşı her zaman yumuşak ve tatlıydı. Onunla bir gün geçirin, içinde hassas bir şey olduğunu düşünmeyeceksiniz bile, ancak karısının yanında şüphesiz bir beyefendiydi. Açıkçası karını sevmek, diğer tarafta bir metresin olmadığı anlamına gelmez, en azından bilge adam dünyasında değil.

Nesnel olarak bakıldığında, bilge bir adamın evlilik dışı faaliyeti, ortalama bir erkekten pek uzaklaşmaz; en fazla, ortalama bir Juan gibi görünmesini sağlar. Her türden evli çiftin ilişkisi var. Nasıl yani, on evlilikten beşi boşanmayla mı sonuçlanıyor? Bu istatistiğe dayanarak, on evli erkekten beşinin bir yerlerde saklanmış bir metresi olduğunu söylemek çılgınca değil.

Bilge adamlara gelince, bu sayı on üzerinden sekize veya dokuza kadar çıkabilir. Tipik gangsterin diğer tarafında en az bir metresi vardır. Gerçek şu ki, bilge adamın yaşam tarzı kendini sadakatsizliğe borçludur. Her yerde dolaşan tonlarca bekar kadın var, kadınlar bilge adamlardan hoşlanıyor. Bu tür kadınlar agresif ve ulaşılabilir olma eğilimindedir. Ayrıca, bilge adamlar diğer insanlarla sosyalleşmek için normalden daha fazla zaman harcarlar. Ortalama bir insan yirmili veya otuzlu yaşlarında tohumlarını ekme, evlenme ve sonra az çok yerleşme eğilimindedir. Belli ki kırklarında ya da ellilerinde her gece dışarı çıkmıyorlar. Ama bilge adamlar haftada yedi gecenin neredeyse altısında dışarı çıkıyor. Aileleriyle akşam yemeği yerler, çocuklarını yatırırlar, karılarını öperler ve "dört beş saat daha" ayrılırlar. Gece kulüplerine, ünlü restoranlara, diskolara, barlara gidiyorlar, adını siz koyun. Neredeyse her gece güzel kadınlarla çevrili şehirde birkaç saat geçirmek zorunda kalacağınız cazibeyi bir düşünün. Bu baştan çıkarıcı şeylere yenik düşüp bir gumata bulmaları, bilge adamın yaşam tarzının bir gerçeğidir, böylece eve gidebilir ve ailenizle ortalığı oldukça sessiz ve düzenli tutabilirsiniz.

Bazı bilge adamlar sevgililerine bir daire ve maaş verir, böylece her zaman buluşacak bir yerleri olur. Diğerleri, gumatalarını kiralama konusunda endişelenmezler bile. Ne kadar cimri olduğuna bağlı. Bazıları bir kız arkadaşa razı olur, diğerleri iki hatta üç ister. Bu bir seçim meselesi. Bazıları onları şehir dışına çıkarır ve erkeklerle tanıştırırdı; diğerleri onları toplum içinde giyerken görülmeyecektir. Bilge adamlarla takıldığımda beni şaşırtan şey, geceyi sevgilileriyle geçirmektense aptaldan başka bir şey yapmadan geçirmeyi tercih etmeleriydi. Bazen sevgiliyi ziyaret etmek, eşinizle eve gelmek kadar bir zorunluluk haline geldi. Wiseguys birbirleriyle olduklarında, spor yaparken, hit planlar yaparken, saçma sapan konuşurken kendilerini rahat hissederler. İdeal olarak, gelin sadece bir veya iki saatliğine geceye girer.

Bilge adamların kadınlarının neredeyse tamamı -hepsi değilse de- arkalarından neler döndüğünü tam olarak biliyorlar. Sağduyulu oldukları veya karılarının en iyi arkadaşını becermek gibi aptalca bir şey yaptıkları sürece, o zaman orada burada sakızınızla birkaç saat geçirebilirsiniz. Bir bilgenin karısı, kocasına işini ya da gün içinde ne yaptığını sormaması gerektiğini bilir ve bu yüzden onların bir ilişki yaşayıp yaşamadıklarını bilmelerinin hiçbir yolu yoktur. Bir bilgenin karısı, kocasının kiminle sözleşme uzattığını umursamazsa, kocasının kiminle yatıp, kiminle yatmadığını anlamak için de zaman harcamanın bir anlamı yoktur. Bilge olmanın faydalarından sadece biri ve kendini kaptıran ve bilge adamlarla evlenen kadınlar da bunu biliyor. Dikkatsiz olmadığınız ve kadınına saygı gösterdiğiniz sürece her şey yolunda gidecektir.

Elbette metresler bilge adamlar için yeni bir stres ve baskı kaynağı olabilir. Artık taşaklarını kıracak bir değil iki kadın var. Sadece bir dizi sorunu dinlemek zorunda kalmak yerine, sinirlilik ve güvensizlik ikiye katlandığından ikisini dinlemelisiniz. Açıkçası, bilge adamlar kız arkadaşlarını terk edebilir ve birkaç hafta boyunca onları eğlendirecek başka birini bulabilirler, sonra kız geç kaldıklarından veya cumartesileri onunla birlikte gelmediğinden veya doğum günlerini unuttuklarından şikayet etmeye başlar. Ama kaçınılmaz olarak yas olacak - bu tür şeyler de toprakla birlikte geliyor.

Sonuçta, yine de, bir bilge için oldukça iyi bir anlaşma. Ve bunun yanlış olduğunu kim söyleyebilir? Size şu kadarını söyleyebilirim - on bilgeden beşinden çok daha azı boşanıyor.

Bölüm 7: "Wiseguy table manners"

Florida'da çok şık bir Fransız restoranındaydık - ben, üç bilge adam ve üç kız arkadaşım. Bu yerdeki aydınlatma o kadar düşüktü ki, neredeyse karanlıktaydık ve lanet menünün okunması için garsonun bir el feneri tutması gerekiyordu.

Yani bu garson küçük el feneriyle ortalıkta dolaşıyor ve o tekrar gelene kadar kimse menüsünü okuyamıyor. Doğal olarak, garson önce kadınlarla ilgilenir. Küçük el fenerleri ile bulaşıkları tarif ediyor ve marş ve tüm bu saçmalıkları seçmelerine yardımcı oluyorlar. Geri kalanımız karanlıkta oturup lanet menüleri okumaya çalışıyoruz.

Sonunda, üç bilge adamdan biri, "Gelemem, bu çok saçma" diyor. Sonra garsonu kolundan yakalar, onu kadınlardan birinden uzaklaştırır ve el fenerini okuyabilsin diye menüye tutturur ve kimsenin eline geçmesine fırsat vermeden sipariş vermeye başlar. Önce kadınlar? Bilgeler için değil.

Bölüm 8: "How to Embarrass a Wisgeuy"

Bir bilge adamı nasıl utandıracağını bilmek ister misin? Yapamazsın. Hiçbir yolu yok. Utanmaları olmadığı için bunu yapmaları mümkün değildir.

Bazı nedenlerden dolayı, bu bilge adamın tanımlayıcı özelliklerinden biridir. Ne söylerlerse söylesinler veya ne yaparlarsa yapsınlar her zaman haklı olduklarına inanırlar. Başka bir kişiye hoş gelmiyorsa, o zaman diğer kişi yanlıştır. Gangsterin yaşam tarzı her zaman haklı olmaktır; şaka herkes içindir. Bu yüzden bilge bir adamın yerel bir yere kendininmiş gibi girdiğini görüyorsunuz. Hiç utanmaları yok - muhtemelen karşılaşacağınız en az öz-bilinçli kişilerdir.

Herkes için rahatsız edici durumlarla karşı karşıya kalan bilge adamlar onları görmezden gelir. Bir zamanlar silahlı bir savaşın ortasında silahlarımızı taşımak zorunda kaldık. Şahsen, silah taşıdığım tek zaman, bir bilgenin bana verdiği zamandı. Ve yaptıkları tek zaman bir savaş olduğu zamandı. Filmlerde ve dizilerde gördüğünüz modern silahlardan bahsetmiyorum. Gangsterler, Tanrı bilir nereden aldıkları o eski rustik parçalarla çalışıyorlar. Filmlerde kılıflarından silah çeken bilge adamlar görürsünüz. Kimse tabanca kılıfında ortalıkta dolaşmaz. Ayak bileği kılıfları veya omuz kılıfları takmıyorlar - Hiç kimsenin kılıfta silah taşıdığını görmedim, en azından bir bilge değil. Wiseguy'ler silahlarını ceplerinde veya kemerlerinin arkasında taşırlar.

Her neyse, elimizde bir adam var, ona Jimmy Legs diyoruz. Jimmy, lanet olası koca göbeği dışında bir buçuk metre boyunda ve sıskaydı. Sevdiği eski .45 kalibrelik tabancasını kemerinin arkasında taşıyordu. Sorun onun kocaman göbeğiydi. Bir yumurtanın etrafına kemer bağlamaya çalıştığınızı hayal edin. Jimmy pantolonunu karnının bir mil altında giyiyordu ve silahı belinden kayıyor ve pantolonunun bacağına düşüyordu. Bu adam Michael Corleone değildi.

Jimmy'nin bir şeyler yapması gerekiyordu ve yaptığı şey fazladan bir cep koymaktı. Karısına pantolonunun arkasına, kıçının hemen üstüne bir cep diktirdi. İçeri girdi ve tüm adamlara fazladan cebindeki silahı nasıl taşıdığını gösterdi. Parlak fikir, dedi. Bunu bir an düşündük ve sonra omuz silktik.

Birkaç gün sonra Jimmy kulübe gelip kendisini çok kötü hissettiğini söyleyene kadar fazladan cep çok iyiydi. Kötü bir yarış durumum olduğunu söyledi. Her on dakikada bir banyoya koşuyordum, bir ileri bir geri. Beşinci kez yaptığında, deli gibi güldüğünü duyduk. Allah aşkına neye gülüyor? Pantolonuna sıçıyor - bunda komik olan ne?

9. Bölüm: "Wiseguys don't like to wait"

Tony Mirra ve ben bir alışveriş merkezinde ankesörlü telefon almaya çalışıyorduk. Tony Mirra, bilmelisin ki, tanıdığım en alçakgönüllü adamlardan biri ve herkesin standartlarına göre gerçek bir pislik. Diğer bilgelerin bile sevmediği tam bir pislik. Kocaman bir adamdı, 1.80 boyunda ve belki de 220 pound ve göze çarpan koca bir ağızdı. Onunla çıktığımda hep kötü bir şey olmasını beklerdim.

Tony ve ben bu alışveriş merkezinde dolaştık ve sonunda bir stant bulduk. Sorun, onu bir kadının kullanmasıydı. Küçük bir fareydi, kocası yanında durmuş iki küçük çocuğunu izleyen bir ev hanımıydı. Şehir dışından, Indiana'dan ya da Illinois'den olduklarını ya da kim bilir nerede olduklarını söyleyebiliriz. İyi bekliyordum ama Tony telefonu kullanmak istedi ve şimdi kullanmak istedi.

Bu yüzden on beş, yirmi saniye bekledik ve sonunda Tony, "Lanet telefonla işin ne zaman bitecek?" dedi.
Kadın şaşırdı. "Bilmiyorum, birazdan konuşuyorum" gibi bir şey söyledi.
Tony, "Eh, o lanet telefonda yeterince uzun süredir duruyorsun," dedi.
Orada duran zavallı koca ne yapacağını bilmiyordu. Tamamen utandım ve korktum.
Tony, "Lanet telefonu kullanmam gerek, o yüzden bırak, kahretsin," dedi.
Ona "Tony, Tanrı aşkına bırak şu kadını, kocayı utandırıyorsun ve çocuklarını korkutuyorsun" dedim.
Bana "Lanet olsun. Lanet telefonu kullanmam gerek" dedi.
Sonra zavallı kadına döndü ve "Şimdi kapat şu lanet telefonu, kaltak" dedi.

Sonunda kadın telefonu kapattı ve bu güzel aile korkup gitti. Koca, kadının hemen önüne dikildi. Bunu gören küçükleri için kötü hissettim.

Tony Mirra, hiçbir şey olmamış gibi aramasını yaptı.

Bölüm 10: "Why wiseguys never lose fights"

Sokaklarda büyüdüğünüzde çok fazla sokak kavgasına karışıyorsunuz. Artık sayfayı çevirmek yok, bu kadar basit. Bu yüzden en sevdiğiniz boksörlerin çoğu sokaklarda büyüdü.

Paterson, New Jersey'de, her zaman tek çıkış yolunun yumruklarım olduğu durumlara düştüm. Birinin yüzüne ilk vurduğunuzda şiddet, kan, darbe sesi, kırılan kemikler karşısında adeta şok oluyorsunuz. Ondan sonra, bir parça kek. Gün içinde pek çok insana vurdum, neredeyse her zaman çarpıldığı ya da vurulduğu durumlarda. Yapamayacağını bildiği tek şey, sokak dövüşü aramaktı.

Adamın bıçağı ya da silahı varken neden kavga çıkarsın ki? Ancak, bir dövüşün kaçınılmaz olduğunu düşünüyorsanız, önce vurduğunuzdan emin olmalısınız. Yine de, bilge adamlarla takılmaya başladığımda, etrafta savaşmak için ne kadar çok dolaştıklarına şaşırdım. Yollarına çıkan hemen hemen herkes üzerinde muazzam bir avantaja sahip olduklarını biliyorlardı: savaşma konusunda mutlak pervasızlık. Wiseguy'ler her şeyi yumruklarıyla yaparlar: savaşmak, pazarlık yapmanın, mesaj göndermenin, borcu kapatmanın, hatta sıkıcı bir gecede biraz eğlenmenin bir yoludur.

Garsonları, dükkan sahiplerini, taksi şoförlerini döven bilge adamlar gördüm, adını siz koyun. Ve hiç bir bilgenin dövüşü kaybettiğini görmedim. Bir bilge tarafından vurulma talihsizliğine uğrarsanız, bunu o kadar kolay unutmazsınız. Bilge adamlar tarafından birkaç kez dövüldüm. Gerçekten iyi vurdular.

Tabii ki federal bir ajandım, bu yüzden ortalıkta vuracak insan arayamazdım. Donnie Brasco gibi zamanlar oldu, gangsterler birinin peşine düştüğünde savaşa katılmaktan başka seçeneğim yoktu. Birkaç kez kendim bile kavga çıkardım, ama sadece görünüşe ayak uydurmak ve yakalanmamak için. Ve gerçek bir bilgeden almasınlar diye birini dövdüğüm başkaları da vardı. Bir bilgenin dünyasında, birdenbire kavgalar olur.

Donnie Brasco kimliğimden vazgeçtikten sonra bile dövüş içgüdümü kaybetmedim. Bir keresinde, bazı ajanlar benden başka bir gizli görev için yardım istedi. Bu yurtdışındaydı ve New York'tan yorucu bir bilge gibi davranmak zorunda kaldım. Bir gece ben ve diğer ajanlar, muhtemelen tek Amerikalı olduğumuz bir restoranda yemeğe gittik. Tabii, oradaki bu dört adam, sanırım çok fazla içtiler ama Amerika hakkında bir sürü saçma sapan konuşmaya başladılar. Belli ki dikkatimizi çekmeye çalışıyorlar.

Onlara dikkat etmiyoruz, çünkü yapmak istediğimiz son şey, dilini bile konuşmadığımız bu yabancı ülkede sıkıntılı bir duruma girmek. Ama bu adamlar vazgeçmiyor. Amerikalılar hakkında konuşmaya devam ediyorlar ve bizi kışkırtmaya çalışıyorlar ve seslerini yükseltiyorlar. Sonunda bu sarhoşlardan biri kalkıp masamıza geliyor. Bu adam benim oturduğum yerde duruyor ve Amerikalılar hakkında saçma sapan konuşmaya devam ediyor.

"Bak oğlum, neden gidip bizi rahatsız etmeyi bırakmıyorsun?" diyorum. Sorun istemiyoruz.''
Sonra ikinci bir adam geliyor ve bu sefer "Bak, bana çok yakınsın, o yüzden s**tir git" diyorum. Sonunda "Bir adım geri atmazsan seni döveceğim" diyorum.
Şimdi, sokak dövüşünün ilk kuralını çoktan ihlal ettim: önce vur, sonra konuş. Burada bu tehditkar sarhoşlarla pazarlık yapıyorum. Bu gerçek gangsterlerin başına gelseydi, bu sarhoşlar masaya yaklaşmadan çok önce dişlerini sıkıyor olurdu.

Ama ben yabancı bir ülkede gizli bir hükümet ajanıyım. Benim için bir bar kavgasına girmek ve polise yakalanmak büyük bir baş belası, hatta belki de uluslararası bir olay olur. O yüzden konuşarak durumdan çıkmaya çalışıyorum. Derinlerde, bunun işe yaramayacağını biliyorum. Tam onu döveceğimi söylediğimde, bana doğru yürüyen başka bir adam görüyorum. Arkamdaydı, bu yüzden üzerime atladı ama daha bana vuramadan memurlar ayağa kalkıp adamın yüzüne yumruk atıp bayılttı. Kalkıp diğerine vuruyorum ve o da düşüyor. İki vuruş, dövüş.
Ben ve diğer ajanlar sakince masaya biraz para koyduk ve oradan ayrıldık. Kalmaya ve polisleri beklemeye gerek yok.

Şimdi bu sarhoş serseriler, asla anlayamayacakları bir şans yakaladılar. Gerçek bir bilge olsaydım, dayaklar durmazdı. Kanına ve belki de ölümüne dövülürlerdi. Bilge adamların acımasızca dayak yediğini gördüm.
Biraz zaman alır, bir düzine darbe alabilir ama bir adamı nereye ve nasıl vuracağınızı biliyorsanız, inanın bana, onu öldürebilirsiniz. O adamların bize yaptıkları, saçma sapan konuşmaları, bizi korkutmaya çalışmaları, onlara hayatlarının dayak yemesini sağlamak için fazlasıyla yeterliydi. Kahretsin, insanların yolları yanlışlıkla bilge adamlarla kesiştiği için vahşice dövüldü.

Bu yüzden, bilge birine benzeyen biriyle bir tür münakaşaya girerseniz, uzaklaşın. Hayır, kaç.
Bilge adamlar kavga etmeyi sever ve asla kaybetmezler.

Bölüm 11: "Wiseguys don't make reservations"

Diyelim ki arkadaşlarınız, iş arkadaşlarınız ve ailenizle bir gece kasabaya gittiniz. Şehrin en iyi restoranlarından birine giriyorsunuz, herkesin ziyaret etmek istediği yer. Mutfakta kavrulmuş etin kokusunu alabiliyorsunuz, tüm insanlar orada gülüyor ve içiyor - biliyorsunuz bu o özel gecelerden biri olacak. Baş garsona (mesela görevli garson) yaklaşır ve ona adınızı söylersiniz.

Ve "Üzgünüm, bir masa ayırtmadınız" diyor.
Operasyon. Şimdi ne olacak? Belki rezervasyon yaptırdınız ama mekanın hostesi onu defterine koymayı unuttu. Belki sekreteriniz aramayı ve bir tane yapmayı unuttu. Belki de kendiniz aramayı unuttunuz. Mesele şu ki, buradasın, arkadaşların ve ailenle çevrilisin ve özel gecen tuvalete sıçmak üzere. Ne yapacaksın? Ne yapabilirsin?

Nüfusun yüzde doksan dokuzunun yapacağı şey budur - arkanı dön ve uzaklaş. Şimdi akıllı bir adamın yapacağı şey bu.

Görevli garson, rezervasyon yapmadıklarını ve boş masa olmadığını söyler. Eh, bu bilge adamlar için pek sürpriz olmaz. Bilge adamlar asla yer ayırmazlar. Sadece beş yıldızlı bir restoranda ortaya çıkıyorlar ve maitre d'e uydurma bir isim veriyorlar. O isimle yapılmış bir rezervasyon bulamadıklarında, bilge adamlar o bilge adam şeyini orada yaparlar.

Sonny Black ve Lefty Ruggiero ve diğer birkaç adamla aşağı Manhattan'da [Wall Street'in olduğu yer burası, size bir fikir vermek için] şık bir yere gittiğimi hatırlıyorum ve ev sahibi bize bizim adımıza bir rezervasyon olmadığını söyledi. . . . Mekan tıklım tıklım doluydu ama kimin umrunda? "Ne demek rezervasyon yok?" dedi Lefty, sesi yerel sohbetten daha yüksek sesle. "Tekrar kontrol et," dedi Sonny sonra kesin ama nazikçe ve sonra bir şey söyledim ve hemen ardından hepimiz çıldırmış, bağırıp yaygara koparmıştık. Tüm müşteriler bize linguine (erişte) üzerinden bakıyorlardı. Sonra garson, servis asansöründen (dambwaiter) sürünerek kaçmak istiyormuş gibi görünmeye başladı. Bağırmaya devam etmekle kalmadık, daha yüksek sesle ve hakaretlerle dolu hale getirmeye başladık. "Masa yok? Kahretsin, nasıl bir masa olmaz? Kahrolası kitabı tekrar kontrol et."

Birkaç dakika içinde zaten mekandaki en iyi masaya sahiptik.

Nasıl yapmıştık? Bilge adam olduğumuzu bildikleri için mi bize yer açtılar? Idaho'lu bir süpürge satıcısına da benzemiyorduk. Mesele şu ki, ne kadar mantıksız olsa da, skandalı sürdürmemizi engellemek için talebimizi dinlediler. İnsanlar skandalları sevmezler. İyi restoran yöneticileri skandallardan nefret eder.

Sonra bizi orada ağırlamanın bir yolunu buldular. Mesele şu ki, çoğu insan, bir bilge adamın yüzleşmeler için sahip olabileceği soğukkanlılığa sahip değil. Wiseguy'ler, konu insanlarla yüzleşmeye geldiğinde kesinlikle pervasızdır, hatta bir konuda en ufak bir haklı olmayabileceklerini bile bile. Bilge adamlar sadece yüksek sesle ve güçlü bir şekilde tartışarak tartışmanın nedenini anlayabilirler. Birinin taşaklarını, onları istikrarsızlaştıracak kadar kırmanın ve akıllarını kaybetmelerini sağlamanın değeri göz ardı edilemez. Bilge adamlar bunu iyi idare eder - korkuyu nasıl aşılayacağını bilirler, iyi idare ederler.

Gerçeği söylemek gerekirse, bazen bilge adamların bundan kurtulmak için yaygara yapmasına bile gerek kalmaz. Neredeyse ziyaret ettiğimiz her yerde itibarımız bizden önce gelir. Bir keresinde, Donnie Brasco olarak, Milwaukee'deki üst düzey bir suç ailesinin patronu olan Frank Balistrieri ile bir toplantı için Milwaukee'ye giden bazı bilge adamlara eşlik ettim. Oraya vardığımızda, oradaki bir otelde büyük, iyi planlanmış bir restoran vardı. Ona buzkıran dediler. Bigwigs, politikacılar, sendikacılar, oradaki herkes. Balistrieri bize son anda buzkırana gitmek istediğini söylüyor. On kişi gibiydik ve tabii ki bu geleneksel yemeğe gitmek için bir anlaşmamız yoktu. Biz de bu süslü yere geldik ve baş garsonun yanına gittik. Belli ki orada boş bir masa yoktu - yer balolarla doluydu. Ancak orada ne kadar aç olduğumuzdan bahsediyorduk. Hiç birimizde şüphe yoktu, birazdan yemek yiyip oturacaktık.

Oldu ve sonra garson bize bir göz attı ve işe koyuldu. Elbette Balistrieri'yi tanıdı. Lokantada hızla koştuğunu ve bir grup adamın güzel bir salata falan yediği bu masanın önünde durduğunu görüyoruz. Şaşırmış yüzlerle birlikte bir tartışma görüyorsunuz, ama kısa sürede o oro**u çocukları masadan birer birer kalktı ve onları diğerlerine taşıdı, bir tane bu masada, üç tane bu diğer dairesel masada, iki tane bu karede bir, bunun gibi bir şey. Birkaç asistan masayı düzenledi ve hemen oturmadık.

Sorumlu garson belli ki pantolonuna sıçmıştı. Bizi bir masada yeniden düzenleyemeyeceğini söylemesinin hiçbir yolu yoktu. Bize sadece bir masa değil, mekanın en iyilerinden birini aldı. Ve orada en başından beri görevimizmiş gibi oturuyoruz.

Her nasılsa, orada oturmak bizim görevimizdi. Bilirsiniz, hayatta neredeyse her zaman istediğinizi alırsınız, ancak çoğu insan utangaçtır ve istediklerini istemez. Hayatta istediğini elde etmek "Hepimizin oynadığı oyun bu değil mi?" Bilge adamlar nasıl oynanacağını bilirler.

Bölüm 12: "Wiseguys won't be ignored"

Miami'de bir grup bilge adamla süslü bir gece kulübündeyim. Bizi ön sırada, sahnenin hemen altındaki büyük bir masaya oturtuyorlar. Bizim için sürpriz değil. Orada şakalar yapan bir komedyen var ve adam bizim için aynı şakaları yapmaya başlayana kadar gülüyor ve eğleniyoruz.

Belli ki adam bizi bilge adamlar olarak tanıyor ve şimdi de şakalarında mafyadan bahsetmeye devam ediyor. Nasıl göründüğümüzle, ne yediğimizle, kimin yüzünü parçalayacağımızla alay etmek, hepsi bu. Halk onu seviyor. Adam mafya şakaları ile kendi elementinde ve durmak istediğini gösteren hiçbir belirti göstermiyor.

Sonunda patronum eğildi ve "Donnie, kalk ve ona masamızla oynamayı bırakmasını söyle" dedi.
Ona, "Adam sahnede. Oraya herkesin önünde gitmesini ister misin?" diyorum.
Adam bana, "Nerede durduğu umurumda değil. Sadece oraya git ve yorumlarını başka bir masaya yönlendirmesini söyle" dedi.
Kalkıyorum, yürüyorum ve sahneye çıkıyorum. Komedyenin kulağına fısıldadım, "Dinle, bence konuyu değiştirip şovuna devam etmelisin ve masamızda bu şakaları yapmayı bırakmalısın." Herkes bunu izliyor, orada neler olduğunu merak ediyor. Adam başını sallıyor. tekrar hissediyorum. Gösteri devam ediyor.

Ve komedyen masamızda şakalar yapmaya devam ediyor. Belli ki adam anlamıyor. Patronum tekrar bana doğru eğiliyor ve "Oraya git ve ona tekrar söyle" diyor. Ben de yukarı çıkıp ona tekrar gösteriye devam etmesini, başka bir masa seçmesini söylüyorum. "Bizimle ilgili daha fazla şaka yapma," diyorum ona. Bu sefer adam beni dinliyor ve başka bir şey hakkında şakalar yapmaya başlıyor. Ama kısa süre sonra ön sırada oturan gangsterlerle ilgili esprili küçük şakalarıyla bize geri döndü.

Patronum bana tekrar yukarı çıkmamı söylemiyor ve bunun ne anlama geldiğini biliyorum. Gösterinin bitmesini beklemem ve sonra ona mesajı vermem gerektiğini söylüyor. Gösteri bitiyor ve o sahneden iniyor. Başka bir bilge adamla onu soyunma odasına kadar takip ettik. Adamı dirseğinden tutuyorum ve bana korkmuş bir geyik gibi bakıyor.

Yanına gidip, "Bak, biri sana bir şey yapmanı söylediğinde, onu nasıl yapacağını öğrenmelisin. Aksi takdirde, sağlığın için tehlikeli olacak" diyorum. İster inanın ister inanmayın, adam hala anlamıyor. Özür dilemek yerine tartışmaya başlıyor: Şaka kaldıramazlar, sorun ne, ben böyle çalışıyorum ve bunu kimseye değişmem. Şimdi başka seçeneğim yok. Karnına sert ve sağlam bir şekilde vurdum. Bir adamın acı içinde iki büklüm olduğunu ve mesajın nihayet ulaştığını size bildirmek için inlediğini görmek gibisi yoktur.

Şiddetin, bilge bir adamın hayatını dengede tutan bir yapıştırıcı gibi olduğunu anladım. Sıra bir mesajı diğerine iletmek olduğunda normal insanların birkaç seçeneği vardır. Bir mektup yazabilirler, bir avukat tutabilirler ya da kahrolası bir ilan verebilirler. Bilge adamlar ortalıkta dolaşıp insanları kibarca ikna etmezler. Tek stratejileri korku ve yıldırmadır. Bu pislik komedyen sonunda mesajı aldı. Ve mesaj şuydu: Bilge bir adam size bir şey yapmanızı söylediğinde, bu şov için bir şaka değil. Ciddi mi?

Bölüm 13: "The Boss"

Lefty ve ben bir yaz gecesi Mulberry Caddesi'ndeki bir İtalyan restoranının önünde bir grup bilge adamla tanıştık. Ve sonraki iki saat boyunca orada kaldık - mekanın dışında. Orada ellerimiz cebimizde ve kötü bir yüzle duruyoruz ve biraz dolaşıyoruz. Restorandaki belirli bir adama saygı göstermek ve başına kötü bir şey gelmediğinden emin olmak için oradaydık.

Sadece herhangi bir tür değil, size söyleyeyim. Bu adam The Boss'du [El Jefe, ama hadi İngilizce söyleyelim].

Kendini tekrar tekrar tekrar eden bir ritüeldir - patronun huzurunda bir avuç salak gibi davranan sert bilge adamlar. O gece, Lefty'ye neden oraya gidip oturmadığımızı sordum. Mafya yönetmenin detayları hakkında öğrenmem gereken çok şey olduğunu bana bildirdi. Bonanno ailesinin patronu Carmine Galante'nin yanına kim oturacaktım ki? Lefty bana, "Lillo - Carmine öyle derdi çünkü çok fazla sigara içerdi - kaptanlar ve daha üst kademedekiler dışında kimseyle oturmuyor," dedi. "Senin ve benim gibi askerlerle ya da aşağıdan insanlarla oturmuyor. Etrafını sadece sevdiği insanlarla kuşatıyor. Bu adamla konuşamazsın."

Mesele şu ki, sıradan bilge adamlar var ve bir de patronlar var. Çok farklı iki şey. Mafya, çoğu ABD devlet şirketinden bile daha katı bir hiyerarşiyi sürdürüyor. Piramidin tepesindeki adam - ailenin patronu - herhangi bir CEO ve hatta başkan kadar güçlü ve ulaşılmaz. Patron tartışmasız liderdir, en büyük diktatördür, son sözü söyleyen, aşırı bilgedir. Sözü kesindir, kararları müzakere edilmez, yetkisi mutlaktır. Etrafında en kötü, en acımasız katiller korkudan titriyor. Mafya patronunun kendine özgü gizemini anlamadan bilge adam olmanın nasıl bir şey olduğunu anlayamazsın.

Gerçekten de, mafya tarihinin çoğu patronları etrafında özetlenir. Bazıları artık büyük şeyler ya da efsane oldu.

Tarihin en ünlü patronlarından biri hiç şüphesiz 20'li ve 30'lu yıllar arasında Chicago'ya hükmeden ünlü gangster Al Capone'du. Capone, İrlandalı Amerikan O'Banion çetesinin (1929 Sevgililer Günü katliamı) yedi üyesini öldürerek otoritesini pekiştirdi. İnanılmaz gücü, 1931'de vergi kaçakçılığıyla suçlandığında federaller tarafından yozlaştırıldı. Mirası bugün hala önemlidir [2001'i varsayıyoruz]. Yetenekli bir işadamı olmaktan çok öldürücü doğasıyla bilinmesine rağmen, kendisini büyük bir işadamı olarak gördü.

Nihayetinde patronlar sadece patronlardır. Yukarıdan çeşitli işleri yürütürler, büyük bir çalışan ekibini denetlerler ve diğer işletmeler arasındaki anlaşmazlıkları çözerler. Aldıkları kararların çoğu, işlettikleri işletmeler hakkında rutindir. Bu kulağa sıkıcı gelmeye başladıysa, öyle olduğu içindir. Geleneksel olarak, mafya patronları Al Capone kadar renkli değildir. Onlarla ilgili ilginç olan şey, sahip oldukları güç miktarı ve diğer bilgeler üzerindeki etkileridir.

Belki de bir mafya patronunun temel özelliği budur - gangster ailesi üzerinde nüfuz kullanma yeteneği. Kafanız karışmasın, bir patronun otoritesi tek bir şeyden gelir, temel: korku. Bir patron, adamlarına korku salma konusunda mutlak bir yeteneğe sahip olmalı ve ona gözdağı vererek ve kendisine meydan okuyanın sonuçlarına katlanacağı zımni tehdidiyle yönetmesine izin vermelidir. Bu nedenle, bir patronun acımasız olması ve kemerinin altında ağır bir bok olması gerekir. Zulüm için bir itibar ve anlaşmazlıkları kan dökerek çözme geçmişi getirmesi gerekiyor. Bir patronun kaptanlarından ve diğer patronlardan saygı talep etmesinin tek yolu budur. Tüm patronlara hayran olunmaz, ancak her birinden korkulur ve bazen nefret edilir. Carmine Galante, bu nedenle, Bonnano ailesindeki pek çok bilge adam tarafından özellikle sevilmezdi. Ancak, Joe Bonanno'nun efsanevi aile patronu döneminde kemiklerini yapmanın yanı sıra, eroin kaçakçılığından on iki yıl hapis yatmış ciddi bir bilge olarak biliniyordu. Bu, o gece neden restoranın dışında olduğumuzu ve tüm bilgelerden mutlak saygı talep ettiğini açıklıyor. Kendi adamları tarafından öldürülene kadar öyleydi ama o kısma geleceğiz.

Tüm bunların amacı, tüm patronların ortalama kahrolası askeriniz olarak başlaması gerektiğidir. Tüm bilge adamların yaşadığı aynı boktan şeyleri yaşamak zorunda kaldı, isabet aldı, şehirde dolaştı, saygı gördü, hepsi bu. Bu yolda, [varsayımsal patron] patron olma arzusunu geliştirmiş olmalı. Nadiren bir bilge adam isteksizce tökezler ve kendini en üst basamakta bulur ya da bir anda ortaya çıkıp o işi kapar. Bilge bir adam o pozisyonu istemeli, gerçekten istemeli ve gerçekten dediğimde, uzun zamandır istiyorum. Patron olmak isteyen bir bilge, patronu hamlesini bitirirken, yıllarca hırslarını boğmak zorunda kalacaktır. Açık pozisyonlar sık sık gelmez, ancak bu zamanlarda eskisinden daha sık gelirler. Eski günlerde, patronlar onlarca yıldır patronlardı. Şimdi, kararların yanlış yönetimi ve daha agresif federal ağır cezalar nedeniyle, daha fazla fırsat var. Yine de sabır, erdemlerin anasıdır ve dahası, eğer gözlerini nihai hedefte tutarsan.

Peki bir bilgenin patron olmak için ne yapması gerekiyor? Birkaç farklı yol var. En sessiz ve en kolayı, mevcut patronun doğal sebeplerden ölmesidir. Sonra hemen altındaki bilge adam - patronun altındaki kişi - neredeyse her zaman zirveye çıkar. Tabii ki, patron altı olarak pozisyonu bocalamıyorsa. Belki de astın patron olmak için en iyi tip olmadığını düşünen bazı kaptanlar vardır. Aynı anda işi isteyen birkaç adam olabilir. Bu anlamda, yönetim alanının üç veya dört aday arasında karar verdiği büyük şirketlerin mafyası farklıdır. Hayır, burada iktidara geliyor.

Bir bilge adam, patrondan patronluğa terfi için rekabet etmek istiyorsa, temelde mümkün olduğu kadar çok kaptanın desteğini almak zorundadır. Ailenin gerçek gücünün patronda değil, onda olduğunu açıkça belirtmelidir. İşin içinde çok fazla siyaset var. Kaptanın farklı sosyal kulüplere gittiğini, diğer kaptanlarla gizlice görüştüğünü, onlara doğru hamle yaptığını, onların desteğini almaya çalıştığını göreceksiniz. Muhtemelen diğer kaptanların taraf değiştirmesini sağlamak zorunda kalacak ve tercih ettiği yardımcı kaptana sırt çevirecek. Bir süre sonra sis dağılır ve ailenin geri kalanı üzerinde kimin daha fazla etkiye sahip olduğu ortaya çıkar - patron veya cüretkar kaptan. Bu olduğunda, oylamaya ihtiyaç duymadan, en fazla güce sahip olan, aslında ailenin patronu olarak seçilecektir.

Bossun doğal olarak öldüğü için boş pozisyonunu doldurmak bir yoldur. Bir diğeri de hapse girmesini beklemek. Uzun süre hapse atılan patronların çoğu, kenara çekilip başkasının ailenin patronu olmasına izin vermeye karar verir. Sana beş ila on yıl verebilirler ve hala patron olabilirsin. Ama yüz yaşına geldiğinde ne yapacaksın? Bu bir kolaylık ve sağduyu meselesidir. Yine de birçok patron, hayatlarının geri kalanında kilit altında kalacak olsalar bile yoldan çekilmeyi reddediyor. Bunu yapan adamların çoğu, dişleriyle tırnağıyla savaştıkları yere gelen adamlardır ve hiçbir koşulda iktidar konumunu bırakamazlar.

O zaman zirveye ulaşmanın en kararlı ve aşağılık yolu var: patronu öldürmek. Teoride, bunun sık sık olmaması gerekiyor. Bilge adamlar patronlarını böyle öldürmezler. Aslında beş aileden de temsilcilerin yer aldığı Komisyon, bir patronun öldürülüp öldürülemeyeceği konusunda söz sahibi. Belki bir kaptan iyi bir güç payı elde etti ve Komisyonun önüne gitti ve kendi durumunda mevcut patronun etkinliğini kaybettiğini veya sadece aile için en iyi olanı dikkate almadığını savunuyor. Komisyon bu değişiklik talebini uygun bulursa, suikastı onaylayacaktır. Ancak patronu öldürmenin kaos yaratacağını ve işi istikrarsızlaştıracağını düşünürlerse, ona izin vermeyecekleri kesindir ve o zaman patron huzur içinde uyuyabilir.

Elbette işler her zaman böyle yürümez. Temelde diğer Gambino ailesi kaptanlarıyla birlikte giden, onları yeni patron olma kampanyasında desteklerini almaya ikna eden, diğer ailelerden birkaç patronun beğenisini kazanan ve dört adamı öldürmeye gönderen John Gotti'nin durumuna bakın. kendi patronları ve patronları Paul Castellano ve Thomas Bilotti. Kocaman bir çift yumurta ve kusursuz bir organizasyon gerektiren bir plandı bu, çünkü her şeyin yanı sıra, Manhattan'ın ortasında, 46. Cadde'de bulunan bir restoran olan Sparks Steak House'un kapısında en yoğun saatlerde uygulandı. , geceleri. Bunun için toplara ihtiyaç vardı, çünkü Gotti hamlesini herhangi bir patronun gerçek desteği olmadan yaptı. Sahip olduğu gücü kullanarak sadece gerekli adamlar üzerinde etki yarattı ve kendisine Castellano'nun yeni patronu olduğunu ilan etme yetkisi verdi. Gotti tüm bunları izinsiz yaptı çünkü o lanet bir vahşiydi. Dediğim gibi, patron olmak istiyorsan orayı gerçekten istemelisin.

Bence patronun öldürülmeye karşı bağışık bir tip olmadığını söylemeye gerek yok. Krallar, başkanlar veya herhangi bir lider gibi patron da insandır ve ortadan kaldırılabilir. Belki de bir patronu öldürmek, herhangi bir bilge adamı öldürmekten biraz daha zordur. Ancak bir patronun güvenlik çemberine girip onu öldürmek imkansız değildir. Mafya tarihinde oldukça dramatik patron cinayetleri vakaları olmuştur: Sparks'ın kapısında Castellano; Galante, en sevdiği restoranın verandasında çekim yaptı; Albert Anastasia'nın Manhattan'daki bir berber dükkanında infazını ayarlayan Carlo Gambino; Şanslı Luciano, Cenevizli aile patronu Joe Masseria için bir tuzak kurar. Hatta bazıları, çetenin bir lidere karşı en büyük darbesinin John F. Kennedy'nin suikastı olduğunu söyleyecektir, ama bu başka bir hikaye. Mesele şu ki, Michael Corleone'nin haklı olarak dediği gibi, eğer tarih bize bir şey öğrettiyse, o da herkesi öldürebileceğinizdir.

Donnie Brasco olarak liderlik değişikliğinin yarattığı çılgınlığı ve şaşkınlığı bizzat yaşadım. Uzun süredir patron olan Joe Bonanno, suikast tehdidi altında Arizona'ya taşınmak zorunda kaldıktan sonra, arka arkaya üç patron, kısa sürede, sağlık veya doğal ölüm nedeniyle bir kenara itildi. Sonra 1979'da Carmine Galante öldürüldü. Ondan sonra patron Rusty Rastelli oldu, çoğu zaman hapiste olmasına rağmen ben gizli görevde çalıştım. Hükümete göre, Bonanno ailesinin üç bilgesi Rastelli'yi iktidardan uzaklaştırmak için bir komplo düzenlediğinde, kaptanım Sonny Black, Joey Massino ve diğer birkaç bilge ile bir araya geldi ve üçünü de öldürdü. Rusty tartışmasız lider olarak görevde kaldı, ancak ölümler, işleri düzeltmenin bir yolu olarak kısa bir iç savaşa yol açtı.

Yani patron pozisyonunda boş pozisyonlara sahip olmanın dört yolu var: doğal ölüm, hapis, cinayet veya emeklilik. Bir patron, mafyadan ayrılmakla aynı şey olmayan işi etkili bir şekilde bırakabilir. Doğal veya başka bir şekilde ölüm dışında hiç kimse mafyadan ayrılamaz. Ancak bir patron, devam etmek için yeterli olduğunu veya artık sağlığının iyi olmadığını veya sadece ailesiyle daha fazla zaman geçirmek ve görevi bırakmak istediğini söyleyebilir. Joe Bonanno'nun emekliliği zar zor gönüllüydü, ama sanırım yine de emekli sayılır.

Yani şimdi bir patronsun -Şimdi ne olacak? İster inanın ister inanmayın, son derece karlı bir suç ailesini yönetmek, patron olarak bir prensin hayatını yaşayacağınız anlamına gelmez. Patronların çoğu son derece düşük profiller tutar ve mümkün olduğunca mütevazı yaşar. John Gotti, tüm hayatı boyunca Queens'deki küçük evinde yaşadı. Vincent "Chin" Gigante, Soho'da bir yoksul gibi yaşadı. Neredeyse tüm patronlar reklamdan ve ilgiden nefret eder ve bir yerde bir ev sahibi olmak sizi kolay bir hedef haline getirir. Elbette istisnalar vardır. Paul Castellano, Staten Island'da kahrolası bir malikanede yaşıyordu. Bunun onu nereye getirdiğine bak.

Bir patronun nasıl yaşadığı onun seçimidir. Dediğim gibi, düşük profil, uyulması gereken normdur. Tüm eski kafalı patronlar -Joe Bonanno, Carlo Gambino, Vito Genovese, Vincent "Chin" Gigante- radarın altında ve ilgi odağının dışında kaldı. Gece geç saatlere kadar süslü partiler vermediler. Elbette, herhangi bir şirketin CEO'su gibi konumlarıyla birlikte gelen ödül ve avantajlardan hoşlanmadılar. Temel olarak, hayatları altlarındaki bilge adamlarınkinden o kadar da farklı değildi - dolandırıcılık, iskambil, iyi yemek, kız arkadaşlar, aile, hatta belki Pazar günü kiliseye gitmek. Bu adamlar güçlerini gizlice ve bununla övünmeden kullandılar - medya palyaçolarının tam tersi. Giant Chin gibi gösterişsiz, yakışıklı bir adamın bornozu ve terlikleriyle ortalıkta dolaştığını hayal edebiliyor musunuz?

Bahsettiğimiz tipik patron, diğer bilge adamlarla pek konuşmaz. Genellikle sosyal kulüpte takılmazlar (yine, Gotti kuralın bir istisnasıydı - bütün gününü Ravenite Sosyal Kulübünde geçirdi). Ekiplerinden biriyle partiden partiye zıplamaz. Her gecenin her saatinde her kulübü ziyaret etmezler. Çoğu bilge için patron uzak ve karanlık bir figürdür - hakkında çok konuşulur ama nadiren görülür. Sıradan bir asker patronu görebilir mi? Neredeyse hiç şansı yok. Bir askerin bir patronla tanışması için pek çok sebep düşünemiyorum. Bilge adamların patronla evinde buluşma şansı var mı? Hayır, değil. Bir kaptan, neredeyse her zaman bir kulüpte veya restoranda iş görüşmek ve ona para vermek için patronla haftada birkaç kez buluşur. Ancak patron genellikle o kadar örtülüdür ki, bir bilge, hatta bir kaptan bile onu haftalarca görmeyebilir.

Bir patronun uğraştığı insan çevresi genellikle çok küçüktür. Belki de belirli bir kaptanla arkadaştır ve onunla yakın temas halindedir, aynı zamanda onun yardımcısına ve danışmanına sahiptir. Belki bir şoför için akıllı bir adamı vardır. Ve tabii ki, onun güvenilir korumaları var. Patronun silahlı haydutlarla çevrili olduğu filmlerde gösterdikleri gibi değil. Çoğunun bir veya iki koruması var ve hepsi bu kadar. Alışveriş yapmak için süpermarkete gidecekleri ya da onları çok fazla teşhir eden başka bir şey yapacakları değil. Dediğim gibi, neredeyse tüm patronlar evlerine sadık kalır ve ateş hattında çok uzun süre kalmamaya çalışır. Ayrıca, eğer zamanları gelirse -ve biri onlardan gerçekten kurtulmak isterse- bir koruma ordusunun bir fark yaratmayacağını biliyorlar. Carmine Galante'nin en güvendiği kişiler olan korumaları tarafından ihanete uğradığını ve öldürüldüğünü unutmayın.

Bir patronun işini tanımlamak o kadar da karmaşık değil. Aile içindeki anlaşmazlıkları çözmeniz, askerleri terfi ettirmeniz veya rütbenizi düşürmeniz, ailenin alacağı yönü yönetmeniz, ailenin işlettiği işletmelerin tehlikeye girmediğinden veya kaybolmadığından emin olmanız istenecektir. Bunun ötesinde, patronun arkanıza yaslanıp önüne gelen parayı saymaktan başka bir şey yapması gerekmez. Çoğu zaman, bilge adamlar üzülür çünkü parayı alan adamın gerçekten işini yapmadığını düşünürler. Ama gerçekte, bir futbol kulübünün kaptanları gibi patronlar da ideal tiplerdir, domuzlar değil. Yıllarca adam kaçırma, insan ticareti ve cinayetlerle geçtiler. Şimdi, zor kazanılmış defnelerinize yaslanma ve mermi değil, bilgelik sunma sırası sizde.

Birçok patron, kendileri için para üreterek kendi yasadışı işlerini sürdürüyor. Ortada iyi bir şey varsa, onu yalnız bırakmayacaksın çünkü artık patron sensin. Belki de para kazandıran güzel bir operasyonunuz var—bırakmak için bir neden yok. Patronun ne kadar girişimci ve açgözlü olduğuna bağlı. Bir yandan, patronunuzun kendisi için bir iş yürüttüğünü umarsınız, çünkü o para kaynağına sahip olmasaydı, muhtemelen haftalık koleksiyondaki kaptanlardan daha fazla para istemeye başlardı ve bu da herkesin hayat boktan.. Bir patron isterse daha fazla para istemek için kimsenin onayına ihtiyaç duymaz - o mutlak liderdir ve kimsenin çıkarlarına cevap vermez. Tabii ki, aşırı açgözlü bir aptal olana ve kendi adamları onu yoldan çıkarmak için komplo kurmaya başlayana kadar.

Ve bir patron kendi yasadışı işlerini sürdürebildiğinden, tutuklanma, suçlanma ve hapse gönderilme riski de vardır. Her zaman olur. Pek çok patron beş, on, on beş yılını parmaklıklar ardında geçirdi. Bir patronun talep ettiği saygı, cezaevine gönderilmenin işten kovulmak için bir sebep olmamasıdır. Dediğim gibi, bazı patronlar hapiste yeterince etkili olmadıklarını düşünüyorlar ve bu yüzden kenara çekilip cezalarına bağlı olarak dışarı çıkana veya kalıcı olarak başka bir adamın aileyi yönetmesine izin veriyorlar. Ancak diğerleri cezaevindeyken çalışmalarına devam etmeyi seçecek. Patronlar parmaklıklar ardında bütün aileleri yönetebilir ve yönetmiş olabilir. Kendi pisliklerini oradan çıkarmanın yolları var. Federaller bir patronu hapse göndererek tamamen kapatamazlar. Bir patron, diğer mahkumlarla eşit haklara sahip bir vatandaş olarak kalır ve ziyaret alma hakkına sahiptir. Hüküm giymiş bir suçlunun ziyaret etmesine izin verilmez ve bu da çoğu kaptanı oyun dışı bırakır. Ancak patronun ailesi - karısı ve erkek kardeşleri, çocukları ve kuzenleri - hepsinin onu ziyaret etme ve hapishanede görme izni var. Ve patron böyle karar verir, emir verir ve diğerleri gelir. Ayrıca, yurt dışında günlük mesajları dağıtacak ve işleri yürütecek olan vekil bir patron [geçici patron] olacak. Ancak patron hala patrondur ve sözü, önemli tüm konularda son olacaktır. Belki de patron, sırf çevrenin dışında olduğu ve daha az güçlü olarak algılandığı için hapishanedeyken değiştirilmeye daha yatkındır. Ancak hapsedilmiş bir patronu yerinden etmek, sokaktaki bir patrondan kurtulmak kadar zordur. Hapsedilmiş bir Rusty Rastelli'yi koltuğundan etmek için plan yaptıktan sonra Sonny Black tarafından öldürülen üç bilge adama sorabilirsiniz.

Temel olarak patron, Mafya'nın korku, sindirme ve cinayet gibi temel ilkelerinin yaşayan somutlaşmış halidir. Patron birinin ölmesini istediğine karar verebilir ve o kişi soru sorulmadan öldürülür. Patron bir diktatördür, komite lideri değil - ne derse onu yapar. Bilge biriyseniz, hayatınızın ailenin patronunun elinde olduğunu iyi bilirsiniz. Üçüncü dünya ülkelerindeki zorbalar ve despotlar dışında, hangi liderin astları üzerinde böyle bir gücü var? Bu nedenle, bilge adamlar, patronları bir yana, üstlerine asla saygısızlık etmezler. Sizi sadık ve saygılı adamlar olarak görmek için harikalar yaratacaklar. Üstünde on beş, yirmi suçu olan adamlar göreceksiniz - sert bilge adamlar ve patronlarından veya patronlarından "Tamam" almadan hala bir kaslarını kıpırdatmayacaklar. Patronları için arabanın kapısını açan, otel kapıcıları gibi çantalarını taşıyan soğukkanlı katiller var. Ailesinden gelen doğrudan emirleri görmezden gelen bir bilgeyi asla göremezsiniz, bu da patrona ihanet etmenin İsa Mesih'in kendisine ihanet etmek gibi olduğu anlamına gelir.

Bu, Lefty'nin, tüm o bilge adamların ve benim, ailenin patronuna saygı duymak ve onu korumak için neden restoranın dışında olduğumuzu açıklıyor. Patron o kadar üstün bir konumdadır ki, çoğu bilge adam onun hakkında yüksek sesle söylemeyi, onun hakkında kötü şeyler düşünmez bile. Etrafta patron hakkında kötü konuşmak istemezsin, eğer yaparsan, bu konuda kafa patlatırsın. Kimin sıçan olup olmadığını bilmiyorsun, bu yüzden patronun arkasından bok atmadığından emin olmalısın. Ona hakaret etmek, geçerken bile öldürülmenize neden olabilir.

Yine de, Lefty o gece restoranın hemen dışında Carmine Galante hakkında saçmalamadan edemedi. "Lillo korkunç bir o**spu çocuğu, bir tiran," dedi bana. "Birçok insan ondan nefret ediyor. Onu ölü görmek isteyen bir sürü adam var." Tabii, Lefty hemen ekledi, "Size söylüyorum, bu çok ileri gidecek bir fikir değil." Bana söylediği şey doğru olabilirdi ama çok güvendiği bir bilgeden başkasına söylememesi gerektiğini biliyordu. Lefty'nin, Carmine Galante ile herhangi bir bağlantısı olan gerçek bir bilge değil, gizli görevdeki bir FBI ajanı olduğum için şanslı olduğunu söyleyebiliriz. İkincisi ben olsaydım, Lefty birkaç gün içinde yoldan çekilirdi.

Bölüm 15: "How Wiseguys Get Straightened Out"

Mafya, eşit istihdam fırsatı sunan bir şirket değildir. Mafyaya inisiye olmak için İtalyan kökenli beyaz bir erkek olmanız gerekir. Bu da babanızın tamamen İtalyan olması gerektiği anlamına geliyor. Babanız baştan sona İtalyansa, siz de İtalyan sayılırsınız. Bu gerekliliğin istisnası yoktur.

Mademan olmadan önce, beyin yıkama için bile düşünülmeden önce, bir çıraklık aşamasından geçeceksiniz. Bu aşamada Mafya için her şeyi feda etmeye hazır olduğunuzu, iyi bir hırsız olduğunuzu, para kazanma konusunda gelişmiş bir yeteneğe sahip olduğunuzu gösteriyorsunuz. Gangsterler seni beceriyle para kazanırken görmek istiyor, yoksa bir adam olmayı unutabilirsin. Bilge adamların özü her zaman - her zaman - paradır.

Üstleriniz para kazanmakta gerçekten iyi olduğunuzu, işinizde tutarlılık gösterdiğinizi ve onlara her zaman kalın bir zarfla göründüğünüzü gördüklerinde, kendinizi kazanmaya bir adım daha yakın düşünebilirsiniz. Bir sonraki adım, ne yazık ki, biraz daha zor.

Mademan olmak için kemiklerini yapmalısın. Bu da birini öldürmen gerektiği anlamına geliyor.

Rastgele bir cinayetten bahsetmiyoruz - gürültülü boktan bir komşu ya da cehennemden fırladığınız bir hırsız. Mafyanın ölmesini istediği birinden bahsediyoruz. Olan şu ki, size sözleşme verilen mürettebat üyesiyle birlikte etiketlemeniz söylenecek ve tüm soygun boyunca ona yardım etmeniz gerekecek. Bunu yapmalarının nedeni, sizin gizli bir ajan olmadığınızdan emin olmak istemeleri. Bilge adamlar, bir FBI'ın adam olmak için birini öldürmeye gitmeyeceğini biliyor. Benim durumumda, bir adamı öldürmek için sözleşme verilen kişiye gittim. Ama saldırı ortaya çıkmadan önce örtbas operasyonum sona erdi. Bana iyi şanslar.

Emirlere uyduktan ve bir soyguna katıldıktan sonra, ailenin yeni bir üyesi olarak önerilmenin yolu açıktır. Eski günlerde, gelecekteki bir inisiyasyonu düşünmek için bir mademan tarafından desteklenmeniz gerekiyordu. Ama sonra mafyanın içinden geçtim. Bonanno ailesine sızmamın doğrudan bir sonucu olarak ve aileye aşılanmama sadece günler kala, üyeleri dahil etme kuralları değişti. Şimdi, bir yerine iki mademen tarafından desteklenmeniz gerekiyor. İki adamın sizin için hayatlarını tehlikeye atması daha az olasıdır. Eski kurallarda tek bir madeni adam varken, adam yanılmış olabilir ya da benim gibi bir adamı, Donnie Brasco'yu himaye edecek kadar aklı karışmış olabilir. Ama iki adamla, ikisinin de kandırılma şansı daha az olmalı. Ya da böyle düşünüyorlar.

Para kazanma konusunda iyi olduğunuzu kanıtladınız ve bir mademan tarafından yeni üye olarak önerildiniz. Komisyon daha sonra kitapları açar ve ailelere, örneğin birkaç hafta veya ay içinde, şu ya da bu süre içinde yeni üyeler oluşturabileceklerini söyler. Adın kitaplara gömülü. Günler, haftalar hatta aylar geçebilir. Ve sonra bir gün, uyarmadan, belli bir saatte belli bir yerde ortaya çıkmanız söylenecek. Neden arandığını söylemiyorlar ama güzel giyinmeni söylüyorlar. İşte o zaman gününün geldiğini anlarsın.

Duş alıyorsun, saçını arkaya taraıyorsun ve en iyi gömleğini ve ceketini giyiyorsun. Belirlenen yere varıyorsunuz ve oradaki tüm capoları görüyorsunuz. Bir odaya giriyorsunuz ve size sponsor olan adam size mekanı gezdiriyor ve sizi tüm capo'larla tanıştırıyor.

Neden çağrıldığınızı biliyor musunuz diye soruyorlar. Doğru cevap, "Hayır, nedenini bilmiyorum."

Yere bir bak ve yanda bir masa görüyorsun. Masanın üzerinde bir silah, bir bıçak ve bir azizin resmi var. Zaten bilmiyorsanız, şimdi kendinizi düzeltmek için orada olduğunuzu biliyorsunuz - onurlu bir topluma inisiye olmak için. Masaya yönlendirileceksiniz ve sonra yemini okumanın zamanı geldi.

Gerçek çocuklar size bir dizi soru soracaklar. Senden aileye biat etmeni istiyorlar. Mafyayı hayatınızdaki her şeyin üstüne koyacağınızı beyan etmelisiniz. Kendi ailenizin üstünde, ülkenizin üstünde, dininizin üstünde, her neyse. Bir kez inisiye olmuş bir üye olduğunuzda, bu görev ne kadar zor olursa olsun, sizden ne istenirse yapacaksınız. Yapılması gereken fedakarlıkları yapmanızı bekliyorlar. Size kendi yeğeninizi veya kayınbiradınızı, hatta öz kardeşinizi öldürmeniz için bir sözleşme verirlerse, o zaman yerine getirilmiş olur. Hiçbir madeni kendi kardeşini öldürmek için yapılan bir sözleşmeyi asla geri çevirmez. Bunu yaparsa, başka bir bilgenin de aynı sözleşmeyi kendisi için kardeşini öldürmek veya kendini öldürmek için alacağını biliyor.

İnisiye olduğunuz gün size sorulan soru şudur: Verdiğiniz sözün doğasını anlıyor musunuz? Acımasız inisiyasyon ritüeli, yeni üyeye girdiği işin ciddi ve ölümcül olduğunu, nesilden nesile aktarıldığını iletmeyi amaçlar. Mademan olmak temelde ruhunu şeytana vermeye benzer. Geri dönüş yok.

Ve size şu satırlarla birlikte bir yemin okumanızı söylüyorlar: "Bu aileye, bu şeyimize sadık kalacağınıza yemin eder misiniz?" Evet, cevap veriyorsun, yemin ederim. "Bizimki bu şey her şeyden üstün mü - Tanrı, ülke, aile?" Evet, cevap veriyorsun, öyle. Bununla birlikte, ölüm cezasıyla omerta yemini uygulanır. Bu, ailenin güvenini kırarsanız, bir yabancıyla iş konuşursanız ya da birini ispiyonlarsanız ya da herhangi bir şekilde bir bilgenin saklaması gereken şeyleri açığa çıkarırsanız, aslında, kendi ölüm belgeni imzalamak.

Bu noktayı vurgulamak için, bilge bir adam bir kan lekesi oluşana kadar parmağınızı bıçakla delecek. Sonra sana evlenme teklif eden adamın parmağını deleceksin ve onun kanını onunkiyle karıştıracaksın. Mafyaya sembolik olarak katıldın.

Sonunda size azizin fotoğrafını verirler ve onu ateşe verirler. Elinizde yanarken ailenin önünde yemin ettirirler. "Eğer bu örgüte ihanet edersem" diyorsunuz, "cehennem alevlerinde yanarım."

Ve orada biter. Artık ailenin inisiye olmuş bir üyesisiniz, gerçek bir bilge adamsınız. Oradaki herkese yanağından bir öpücük verirsin ve sonra seni öperler. Bu hayatınızın en önemli günü.

Bölüm 16: "How Wiseguys Get Respect"

"Donnie, sana bir dakikalığına burada ihtiyacımız var."

Bu hiçbir bilgenin ve kesinlikle hiçbir gizli ajanın duymak istemediği bir şey. Özel bir toplantı için sosyal kulübün arkasına çağrılıyordum. Bilge adamlar bu tür isteklerin iki anlama gelebileceğini bilirler. Ya özel olarak konuşulması gereken bir aile işi var ya da öldürüleceksin.

Her zaman sosyal kulübün arkasına ya da bir gangster evinin bodrum katına yaptığınız gezinin, yapacağınız son yolculuk olabileceğini düşündünüz. Bilge adamın gerçeği budur: Ölüm, önünüzdeki kapalı kapının hemen arkasında sizi bekliyor olabilir. Yine de, bu konuda derin bir nefes almak ve gitmeniz söylenen yere gitmekten başka yapabileceğiniz bir şey yok. Ve en önemlisi sakin ol.

Bu yüzden Jilly'nin sosyal kulübünün arkasına gittim ve kendimi bok kokulu bilge adamlarla dolu bir odada buldum. Daha önce de söylediğim gibi, kimliğimle ilgili sorularla beni boğmak için oradaydılar: Olduğumu iddia ettiğim adam mıydım, Donnie Brasco? Beni pek kimse tanımıyordu, mahalleden biri değildim. Yeni arkadaşlarımın hepsi beni sorgulamak için oradaydı*, silahlar masada ve tüm kapılar kilitliydi.

Kafamı karıştırmaya çalışarak soru soru sordular. Nerede büyüdüm? Kimi tanıyordun? Çaldığı şeyleri nereye sattı? Cezamı hangi hapishanede çektim? Kızgın ya da telaşlı davranmadım - tüm soruları yavaşça, sabırla yanıtladım. Bir süre sonra, o odadaki tüm insanlar nihayet rahatlayana kadar sıcaklığı düşürdüler. Beni soru yağmuruna tutan bilge adamlar kafama bir kurşun sıkmak zorunda kalmayacaklarını anladılar. Altı saat sonra toplantı sona erdi ve beni sorgulayan üç (alt rütbeli) bilge adamla birlikte sosyal kulübün ana odasına döndüm. İşte o zaman işler biraz sarpa sardı.

Ana odaya girer girmez yaptığım şey, üç bilge adamdan birini, bir adam olmayan birini seçmekti.

Ve sonra onun lanet yüzünü parçaladım.

Bu adamın yüzüne vurabildiğim kadar sert vurdum. Yumruğumun arkasında burnunun kırıldığını hissettim. Kurşun yığını gibi yere düştü. Sonra üstüne atladım ve kafasına birkaç tokat daha indirdim. Diğer adamlar bizi ayırana kadar bir süre yerde yuvarlandık. O adama neden onu dövdüğümü söylememe gerek yoktu ama yine de açıkladım.

"Bana muhbir mi diyorsun, seni bok parçası?" "Benim kahrolası bir muhbir olduğumu mu söylüyorsun?"

Bir bilge hakkında söyleyebileceğin en kötü şey onun bir muhbir olmasıdır. Beni oraya geri götürüp muhbir olduğum varsayımıyla sorguya çektiklerinde, bana yaptığım gibi tepki vermekten başka seçenek bırakmadılar. Muhbir olarak anılmaktan rahatsız olmasaydım -sorgulayıcılarıma müteşekkir ve soğukkanlı davranarak tepki vermiş olsaydım- bu daha fazla şüphe uyandırabilirdi. Bu şekilde tepki vererek Colombo ailesinin diğer üyelerinin gözünde çok fazla güvenilirlik kazandım. Ve bunun nedeni tek kelimeyle açıklanıyor:

Saygı duymak.

Mafya yapısını ayakta tutan temel saygıdır. Korku motordur ve para benzindir. Ancak mafya, bir şirket olarak uzun ömürlülüğünü alışılmadık ama kalıcı bir saygı duygusuna borçludur. Bilge adamlar her zaman saygıdan, onu vermekten ve doğru miktarda almaktan bahsederler. Başarılı bir bilge olmak için "saygı" kavramının içini ve dışını iyi bilmelisiniz.

Gizli bir ajan olarak, yetkililere saygı duyarak ve kimseye çok kayıtsız görünmeyerek iki kat daha dikkatli olması gerekiyordu. İnsanlara gereken saygıyı gösterenler var, i*neler de var. Bir bilge, otoriteye karşı çok saygılıdır, ancak hiçbir değerli bilge, herkese boyun eğmez. Bu yüzden bana muhbir diyen adamlardan birinin yüzüne yumruk atmak zorunda kaldım. Adam, yaptığı gibi beni sorgulayarak ve benim bir fare olabileceğimi ima ederek bana derinden saygısızlık etmişti. Saygısızlığa uğradığımı bildiğimi gösterecek ve aynı zamanda böyle bir şeye katlanmayacağımı açıkça gösterecek bir eylemde bulunmam çok önemliydi. Sonuç olarak, saygıyı kazanmanın ve korumanın en iyi yolu, size ait olanı savunmaktır. Birkaç örnek daha vereceğim.

Donnie Brasco olarak operasyonlarımı bitirdikten sonra Londra polisi için gizli göreve devam ettim. Oradaki polis Triad'ların peşindeydi, İngiltere'nin en kötü şöhretli çetesi olan büyük bir **ospu çocuğu grubundan bahsediyorum. Bu Triadlar, Hong Kong'daki bir fabrikada milyonlarca kalpazan kredi kartı üretiyor ve sahte Visa, Amex ve Mastercard tipi kartları tüm dünyada dolaştırıyorlardı. Oradaki birkaç polis, çeteyle gizlice uğraşmaya çoktan zaman harcamıştı, ancak yine de ağır vurucuları tutuklamakta zorlanıyorlardı. Her şeyden çok, tüm Triad'ın 2* numarası olan Hong Kong'daki fabrikayı yöneten adamı tutuklamak istediler. Ne yaptılarsa bu patrona yetişemediler. Daha önce Scotland Yard'da çalışmıştım. Oradaki adamları tanıyordum, bu yüzden beni aradılar ve onlara yardım edip edemeyeceğimi sordular. İngiliz polisleri, onlardan sorumlu olan New York bilgesi, gizli ajanlar gibi davranmamı istediler. Böylece 2 numaralı adama gidip patronunun şehirde olduğunu söyleyebilirler. Kabul ettim ve sonra gizli ajanlar benimle #2 arasındaki görüşmeyi ayarladı.

Toplantı büyük bir otelde büyük bir süitte planlandı. Süit tamamen dinlendi ve izlendi, ayrıca yan odada bir gözetleme ekibi vardı. Operasyondan sorumlu dedektif çavuşa gidiyorum ve bana Triad'la nasıl başa çıkmam gerektiğini anlatmaya başlıyor. Çavuş iyi bir adam, biraz gergin ve hayatında hiç gizli görevde bulunmadığına eminim. Yine de bana Üçlü'nün etrafında nasıl hareket edeceğimi, nasıl konuşacağımı, nasıl bakacağımı ve benzeri şeyleri söylüyor. Ona, "Bak, ben gizli adamım. Ben gizli işleri yapıyorum. İdari işleri sen yapıyorsun. Bana bir gangsterle nasıl konuşulacağının söylenmesine gerek yok. Ona ne kadar saygı göstermem gerektiğini biliyorum ve bana ne kadar saygı göstermesi gerektiğini." Bu meseleyi mühürledi.

Toplantı bensiz orada başlar ve gider. Bu Triad denen adama, teknik olarak hemen hemen aynı olmamıza rağmen ondan biraz daha iyi olduğumu göstermek için bilerek geciktim. Otel odasına gidiyorum ve iki gizli İngiliz "2 numara" ile oradalar. Tanıtımlardan sonra oturup birbirimizi tanıma aşamasına geçiyoruz. Bir süre sonra iş konuşuruz. Triad bana her bir sahte kartın iptal edilene kadar yaklaşık on bin dolar harcamak için nasıl kullanılabileceğini gösteriyor. Ona bu kartlardan - anlaşıldığından daha fazlasını - satın almak istediğimi söylüyorum. Ayrıca ona teklifimi sunmadan önce takası yakından görmem gerektiğini söylüyorum. Triad'ların bana New York'ta ihtiyacım olan her şeyi sağlayacağından kesinlikle emin olmadan tüm bu parayı çekmeyeceğim. Önce Hong Kong fabrikasını görmeliyim. Anlaşmanın bu noktasında ileri geri gitmeye başladık ve bu noktada adamın şartlarımı kabul edip etmeyeceğinden emin değilim.

Ve tam bu noktada adamın sözümü kestiğini anlıyorum.

Yani ne zaman bir şey söylesem bu adam kendi düşünceleriyle sözümü kesiyor. Bir konudan diğerine geçiyoruz ve lanet olası bir cümleyi bitiremiyorum. Sonunda, söylediği bir şeyin ortasında onu işaretledim.

"Hey, sana bir şey soracağım" diyorum. "Neden tüm cümlelerin benimkinin ortasından başlıyor?"

İki İngiliz çenelerini yere düşürdü. "Nº2" ne dediğimi anlamıyormuş gibi bana bakıyor. Takip ederim.

"Hiç saygınız yok mu?" Ona anlatırım. "Kiminle konuştuğunu bilmiyor musun?" Adamın hala bana bir cevabı yok. "Benim dünyamda," diye devam ediyorum, "Birbirimize saygı duyuyoruz ve birbirimizin cümlelerini bitirmesine izin veriyoruz. Cümlelerini benimkinin ortasından başlatacaksan, ben yokum. Ve sen saygı göstermeye başlayana kadar. Benim gibi birine borçlusun, geri dönmeyeceğim."

gidecekmiş gibi kalktım. İngilizler ne yapacaklarını bilmiyorlar. Triad'ların ağırlığı sonunda ağzını açıyor. Ortaya çıkan şey tam bir özür.

"Üzgünüm, üzgünüm, sana saygısızlık etmek istemedim," dedi bana. "Lütfen beni affet. Üzgünüm, üzgünüm." Bana "efendim" demeye başladı. Adam zaten sürünüyor. tekrar hissediyorum.

Toplantıyı kapatarak, Hong Kong fabrikası için davetli tur yaptık. Adam bize fabrikanın yerini ve diğer her şeyi veriyor ve sonunda Scotland Yard fabrikaya baskın yapıyor. Yan odadaki adamlar daha sonra yerlerine "2 numara" koyduğumda neredeyse kalp krizi geçireceklerini söylediler. Adam ayağa kalkıp anlaşmayı sonsuza kadar imzalayabilirdi. Ama tam tersi oldu. Onunla eşit veya belki bir iki adım yukarıda olduğumu öğrendiğinde sessizce konuşabildik. Bana saygı duymayı öğrendiğinde, beni fabrikasına davet etmeyi kabul etti. Ama bunun için mümkün olan en tehditkar şekilde saygı talep etmem gerekiyordu. Bilge adamların başkalarının saygısını bu şekilde aldığını anladım, bilgeler için saygının her şey olduğunu anladım. Onsuz, sadece dezavantajlı değilsiniz, aynı zamanda ölebilirsiniz.

Başka bir zaman, Las Vegas'ta gizli görevdeydi. Yine, New York'tan bilge adam olmam gerekiyordu. Kumarhane otellerinden birinde büyük bir süit kiraladık ve benimle iki gerçek bilge arasında bir buluşma ayarladık. Kendimi tanıttım ve hepimiz oturup bunun hakkında konuşuyoruz ve her şey oldukça düzgün gidiyor.

Bilge adamlardan biri ayaklarını sehpaya koyana kadar.

Ona bakıp "Ne yapıyorsun?" diyorum.

Bana bakıp "Ne?" diyor.

"Ayakların sehpanın üzerinde ne yapıyorsun?" diyorum.

Adam bana "Sadece rahatlamak istiyorum" diyor.

"Ayağını evindeki mobilyalara koyar mısın?"

"Pekala, hayır".

"Öyleyse neden onları mobilyaların üstüne koyuyorsun? Burası benim süitim, burası benim yaşadığım yer. Ne yapıyorsun, ayaklarını mobilyalarıma koyup bana böyle saygısızlık ediyorsun?"

Diğer gizli görevdeki çocuklar aşağılanmış görünüyor. Gerçek bilge adam hemen hemen onlarla aynı görünüyor. "Hey, hey, bunu yapmak istemedim. Sadece rahatlamak istedim," diye kekeliyor. "Saygısız bir şey yok, saygısızca bir şey yok, lütfen özrümü kabul edin."

Ona, "Bir dahaki sefere biraz daha saygı göster ve bir centilmen gibi davran. Çünkü patronum gelip seni ayaklarını masaya koymuş halde görürse, 'Bu adam nasıl bir serseri? ".

Hepsi bu kadardı ve şimdi size tam bir saygı duyuyorum. Saygı istedim ve saygı gördüm. Bundan sonra her şey daha kolaydı. Hareketim elbette riskliydi. Adam ona saygısızlık ettiğim için bana da aynı şeyi söyleyebilirdi. Ama bu risk almam gereken bir şeydi. Hayatta, sizin talep ettiğiniz saygıyı size verecekler. Bu dersi bir kez öğrendiğinde, oyunun önündesin demektir.

Bölüm 17: "How Wiseguys Take Over a Business"

İş bilge adamlar söz konusu olduğunda, işin zorla ele geçirilmesinin tamamen başka bir anlamı vardır. Başkalarının işlerini kendi işleriyle bu şekilde birleştirmeye çalışıyorlar.

Bir yer seçiyorsun. Barlar akıllı adamlar için mükemmel hedefler çünkü nakit odaklı işletmeler ve kirli para kazanmak için birçok fırsata sahipler. Yani, oldukça iyi çalışan bir bar seçiyorsunuz ve içeri iki bilge adam gönderiyorsunuz. Bilge adamlar takılır, barmenle sohbet eder, müdürle tanışır, sıradan adamlar gibi poz verir. Bunu iki, üç gün aralıksız yapıyorsun. Dördüncü gün, işleri bir adım öteye taşırsınız.

Dördüncü gün, bilge adamlardan biri müdüre gider ve koruma parası ödeme teklifini getirir. Mekana zarar verebilecek, işi mahvedebilecek ve hatta tüm yeri mahvedebilecek gürültülü müşterilere karşı sigorta ödemesinin akıllıca olacağını ona açıklarsınız. Bunu, kimsenin bu anlaşmayı kabul etmeyeceğini, aklı başında hiç kimsenin bunu şantaj olarak görmeyeceğini bilerek yapıyorsunuz, açık ve basit. Biliyorsun ki müdür sana geldiğin yoldan geri dönmeni söyleyecek. İçkiyi söndürür ve gidersin.

Beşinci gece geri geliyorsun ve yanında iki bilge adam daha getiriyorsun, bu da seni toplamda dört adam yapıyor. Bir gün önce teklifi yapan iki bilge adam oturup içkilerini ısmarlar. Diğer iki bilge gidip yanlarına otururlar ve ikisi arasında tartışmaya başlarlar. Tartışma giderek daha gürültülü hale geliyor ve siz farkına bile varmadan, iki bilge adam harika vakit geçiriyor. İki bilge adam, aynı anda birbirlerinin yüzlerini parçalamaya başlarlar, temelde her yeri paramparça ederler. Masalarla çarpışırlar, sandalyeleri fırlatırlar, şişeleri kırarlar, geri kalan müşterileri öne alırlar. Onları durdurmak için kimse bir şey yapamaz. Önceki gecelerden iki bilge, ayağa kalkıp "kavga"yı ayırana kadar bir süre koltuklarında gösterinin tadını çıkarırlar. Günü kurtarıyorlar ve diğer bilgeleri yerlerinden kovuyorlar. Sonra müdüre giderler ve onunla sohbet etmeye başlarlar.

Yine para karşılığında aynı koruma teklifini gündeme getiriyorlar. Tabii bu noktada yönetici olan biteni biliyor, kavganın sahnelendiğini biliyor. Henüz bilmiyorsan ve anlamak için biraz geç kaldıysan, belki bilge adamlara tekrar defolup gitmelerini söyleyebilirsin. Sonra diğer bilge adamlar birkaç gece sonra geri gelecek ve mekanı tekrar dağıtacaklar. Menajer muhtemelen bilge adamların anlaşmasını kabul edecek. Müzakereler yok. Altıncı gün, bilge adamlar, yeri koruma karşılığında - haftalık olarak - ne isterlerse alırlar.

Bir haftadan kısa bir süre içinde yeni bir gelir kaynağı yaratıldı ve birkaç viskiden biraz daha pahalıya mal oldu.

Bir işletmenin kontrolünü ele geçirmenin en popüler yolu budur, ancak tek yol bu değildir. Bilge adamlar fırsatçıdır; ondan kurtulmanın başka bir yolunu görürlerse hemen alırlar. Belki de işletme yöneticisinin bir çeşit zayıflığı olduğunu öğrenirler. Diyelim ki o dejenere bir kumarbaz. Brokerlerinizden birinin bahislerini devralmaya başladığından emin olun. Ona uygun bir anlaşma yaparsınız, büyük miktarlarda kumar oynamasına izin verirsiniz ve ayrıca büyük borcu olmasına izin verirsiniz ve sonra gidip ona yetişmesini söylersiniz. Doğal olarak, adam ödeyemez. Büyük borcu kapatmak için kârlarının bir yüzdesini devralmayı teklif ediyorsunuz. İşi elinize aldığınızda, kuruyana kadar elinizden geldiğince çok parayı emmeye başlarsınız. Bir zamanlar gelişen bir şirketin çürüyen leşini arkanızda bıraktınız.

Diyelim ki adam bir kola bağımlısı. Daha da kolay. Adama en iyi ilaçları veriyorsun ve hepsini büyük bir faturada almasına izin veriyorsun. Bir uyuşturucu bağımlısı burnuna ne kadar beyaz toz girdiğini ve bunun için ne kadar para harcadığını ölçmez. Sana borçlu olduğu parayı arayan adama yaklaşırsın ve ona işinin bir kısmını sana mı yoksa böbreğinin bir kısmını mı bırakması arasında bir seçim yaparsın. Sonra bir kez daha işi kendi ATM'nizmiş gibi yönetirsiniz.

Bunu yapmanın başka bir yolu: Bir işletme sahibinin hızlı bir krediye ihtiyacı var. Banka ona sırtını döner; arkadaşları ona sırtını döner, gidecek yeri yoktur. Elinde büyük bir tomar parayla tefecilerinden birini gönderiyorsun. Oran veya faiz çok büyük, ancak çoğu girişimci iş zekasına büyük güven duyuyor ve sonuç olarak kolayca finansal başarıya ulaşma eğilimindeler. Öte yandan, adamın borcunu ödeyemeyeceğini çok iyi biliyorsun. İlgi haftalık olarak artıyor, adam bir ya da iki zamanı kaçırıyor ve bu, çıkmaz sokağa düştüğü kadar hızlı. Sözleşme yok, avukat yok, sözleşmede madde yok. İş sahibi için sadece üzüntü ve acı, mafya için kolay para vardır.

Bazı adamlar nasıl kâr elde edeceklerini öğrenmek için üç yıl boyunca Harvard Business School'a giderler. Bilge adamlar sadece bir hafta içinde büyük para akışları yaratmayı biliyorlar.

Bölüm 18: "How Wiseguys Carry Out a Hit"

Cinayet, mafyanın geniş imparatorluğunun üzerine inşa edildiği temel taşıdır. Birini öldürmek, bir bilgenin iş yapma biçiminin en canlı ve dramatik örneğidir. Birinin cinayetini düzeltmek, yapışkan sorunlarla baş etmenin en havalı ve etkili yöntemidir ve işlerin yolunda gitmesini sağlamak için bu kadar ileri giden tek işadamları bilge adamlar olduğundan, bir gangster ile gangster arasındaki temel fark budur. işadamı. İnsanları soğukkanlılıkla öldürmek, en başta yaşam tarzları pis olmasaydı, bir bilgenin hayatının en pis kısmı olurdu.

Darbe böyle yapılır.

Birincisi, birini öldürme emri, neredeyse her zaman bir aile patronundan devredilir. Emir, her zaman önce patronun onayı ile olsa da, bir kaptandan da gelebilir. Bir bilgenin birini öldürmesinin tek yolu patronun veya kaptanın emirlerine uymaktır. İnsanları emir almadan öldürmek, risk alarak kendi başınıza yaptığınız bir şeydir.

Mağdura gelince, vuracak kişinin bir bilge veya bir bilge ile iş yapmış biri olduğundan emin olabilirsiniz. Bilge adamlar ortalıkta rastgele insanları öldürmezler ya da küçük kinlerle hareket etmezler. John Gotti'nin yanlışlıkla oğlunu ezen zavallı p*çi öldürmesi bir istisnadır. Neredeyse istisnasız olarak, hedef bir bilgeyi para için becermiş veya belki de bir şekilde bir bilgeyi utandırmış olabilir. Belki de yapılmış bir adama saygısızlık etmiştir; belki bir anlaşma konusunda açgözlü olmuştur. Ama en azından Amerikan mafyasında, mafya tarafından öldürülen birini okuduğunuzda, o kişinin yasadışı faaliyetlere karıştığını ve bir şekilde dibe battığını anlıyorsunuz.

Böylece sipariş devredilmiş olur. Kaptan emri verir ve mürettebatından bir veya iki adam atanır. Bir gangster birini öldürmek için para almaz, bu yüzden pazarlık edilecek bir bedel yoktur. Cinayet, bir gangsterin kulüpte olmak için ödediği ücrettir. Bu sadece bir bilge veya ortak olarak işinizin bir parçası. Bir gün kaptanınız sizi arayacak ve birini öldürmeniz için size kontrat verecek. Neredeyse her zaman, o kişi iyi tanıdığınız biri olacak.

Bunun nedeni, mağdurunuzu iyi tanıyorsanız, suçu işlemek için ona kolayca yaklaşabilmenizdir. Bir suikastın hedefi olacağınızdan şüphelenirseniz, en iyi arkadaşlarınızı yakından takip edin. Arkanızdan gizlice gelip sizi uyutacak olan her zaman eşiniz veya güvendiğiniz bir adam olacaktır. Bonanno ailesinin patronu Carmine Galante davasında, Brooklyn'deki bir restoran olan Joe ve Mary's'in arka bahçesinde öldürüldü. Fotoğrafları bilirsiniz - Carmine yere serildi, ağzında küçük bir puro vardı. İki koruması, cinayeti planlayan iki adam oldukları için bunun olmasını engellemedi. Galante muhtemelen herkesten daha güvende olduğunu düşünüyordu, yakın bir akrabasının restoranında, yanında iki korumayla öğle yemeği yerdi. Ailenin patronu bile ona nasıl ihanet ettiklerini göremedi. Birine güvenmek bilgelerin yaptığı en büyük hatadır.

Emir bir bilgeye ulaştığında, onu reddedemez. Sözleşmede adın ne olduğu veya o kişiyle ne tür bir ilişkiniz olduğu önemli değil, bir sözleşmeyi reddetmek için geçerli bir neden yoktur. Bilge bir adam aileye biat etti ve aileye zarar veren herkesi öldürmeye yemin etti. Tanıdığım bilge bir adam, kendi damadını öldürmek için sözleşme yapmış. Aptal uyuşturucu satışından para alıyordu, patronlar bıktı ve onun öldürülmesini emretti. Sözleşme kayınpederine gitti, çünkü şüpheli biri olarak geçmeden kurbana herkesten daha yakın olabiliyordu. Şimdi burada sadece damadını öldürmekle kalmayıp kendi kızını dul bırakmak ve torununu babasız bırakmak zorunda kalan bir bilge var. Kendisine yakın insanlar için yıkıcı olacağını biliyor, ancak mafyaya katılırken yemin ediyor. İş her zaman aileden önce gelir. Bu bilge adam kendi damadını kafasından iki kez vurdu. Belki de kızının bu bok parçası olmadan daha iyi olacağına kendini inandırmıştır. Elbette, torununun babasız büyümesinin nasıl olacağını düşünmekten vazgeçmedi.

Birini öldürme kontratını alırsan ve o kişiyi oldukça iyi tanıyorsan, bu senin için daha iyi. Rutinlerini, hobilerini, zayıf yönlerini biliyorsun. Aksi takdirde, çok iyi tanımadığınız birinden bir sözleşme alırsanız, yapmanız gereken ilk şey adam hakkında mümkün olduğunca çok araştırma yapmaktır. Önce size sözleşmeyi veren adama sorular soruyorsunuz. Bu adam nasıl görünüyor?; Nerede yaşıyorsun?; Hangi model araba kullanıyorsunuz? Hangi barları veya restoranları seversin? Arkadaşların kimler? Asla sormayacağınız tek şey, adamın neden ölmesini istedikleridir. Bu seni ilgilendirmez. Patronunuz size kim olduğunu ve nerede yaşadığını söyleyecek, gerisi size kalmış.

Önümüzdeki birkaç gün boyunca avını takip edeceksin. Onu arabanla takip ediyorsun, bir restorana girdiğinde istasyonlar kapanıyor; Gidip onunla aynı barda oturun ve bu adamın nasıl hareket ettiğini görün. İster paranoyak, ister sürekli omzunun üzerinden bakıyor, ister dikkatsiz ve aptal, çok fazla içiyor ve ön kapıya sırtını dönüyor. Onu nasıl ve nerede öldüreceğinizi planlamaya başlarsınız. Sonunda zamanı ve yeri siz belirlersiniz. Planınızın onlar tarafından kabul edilip edilmediğini görmek için kaptanınıza veya patronunuza gitmeyeceksiniz. Sadece işini yapıp yapmadığını ya da batırdığını bilmek istiyorlar. Her şey sana bağlı. Yeri ve zamanı seçtikten sonra, zavallı piçin hayatını nasıl sonlandıracağınıza karar vermelisiniz.

New York'un bilge adamları için insanları infaz etmenin tercih edilen yöntemi kulaklarının arkasına iki kurşun sıkmaktır. .22 kalibre mermi tercih edilir. Öldüreceğiniz bir arkadaş veya iş arkadaşıysa, darbe neredeyse her zaman bir arabada veya özel bir restoranın arka odasında veya birinin bodrum katında, siz sadece takılırken yapılır. Bir arabada yapılırsa, katilin hemen arkasındaki arka koltuğa geçebilmesi için hedefinizin ön yolcu koltuğunda oturduğundan emin olun. Vuruş bir kulüpte veya bodrumda yapılırsa, kurbanı o yere götürmeniz gerekir. Basit bir toplantı aslında aslan inine girmeniz için bir çağrı olabilir. Bu tür toplantılara çağrılmak, gangsterler için her zaman ürkütücü bir sahnedir. Her zaman, akıllarında bir boşlukta, kendilerine mal olacak bir tuzağa adım atabileceklerini bilirler, yani, zihinlerinde bir boşluk. Ama oraya gitmekten başka çareleri yok.

Bir keresinde bir restoranın arka tarafında bir toplantıya çağrıldım. İçeri girer girmez kapıyı kilitlediler ve bir anda o odadan çıkmamın tek yolunun bir kilime sarılmak olduğunu anladım. Gerçekten de beni o odaya getiren bilge adamlar, olduğumu söylediğim kişi olup olmadığımı bilmek istediler: Donnie Brasco, mücevher hırsızı. Nereden geldiğimi, kimleri tanıdığımı, ne tür işler yaptığımı öğrenmek için beni sorularla doldurdular. Gerçekten Donnie Brasco olduğumu kanıtlamam gerekiyordu ve eğer inandırıcı bir iş çıkarmazsam, oldukça mahvolurdum. Sakin kaldım ve bunu çözdüm ve sonunda o yerden çıktım. Bilge adamlar sürekli ölme tehlikesiyle yaşamayı öğrenirler. Yapmasalardı hepsi bir avuç paranoyak olur ve evlerini terk etmezlerdi.

İşte böyle yapılır: bir toplantıya çağrılırsınız. Bilge adamlar silahlı çatışmalarla ya da göğüs göğüse çarpışmalarla ilgilenmezler. Temiz bir vuruş istiyorlar, kavga yok, skandal yok. Odaya girdikten sonra yavaşça size yaklaşacaklar, silahlarının namlusunu başınızın arkasına dayayacaklar ve tetiği çekecekler. Konuşma yok, "Artık tarih oldun, seni pislik." Sadece bir kurşun sesi ve damlayan kan ve iç organlar. Kurşun kafatasını delecek ve beynini delip geçecek ve belki de gözünden çıkacak. Ölüp yere düşeceksin. Düştüğünüzde, muhtemelen kafanıza ikinci kez ateş edecekler. Belki daha sonra biri sana pislik der ve "Bitti" der. Bilge adamlar seni böyle öldürür.

Tavuk pişirmek için ateş etmenin dışında elbette başka yollar da var. Angelo Bruno ailesinin Philadelphia'daki patronu Chicken Man Testa'nın davasına bakalım. Philadelphia'daki bilge adamlar biraz daha şiddetlidir ve neredeyse her zaman isabet için bomba kullanırlar. Ortabatı gangsterleri—Detroit, Chicago—arabanızın altına bomba koymaktan çekinmezler; aslında, bunu yapmanın en sevdiği yol. Chicken Man Testa, evinin veranda basamaklarını çıkarken bir bombayı harekete geçirdi ve bomba bin parçaya bölündü. New York'taki gangsterler biraz daha sofistike ve silah olayına daha yatkınlar. Bir zamanlar bir adamı motosikletle yanından geçip zehirli bir deri altı iğnesiyle onu öldürme fikri aklına gelen New Yorklu bilge adam dışında. Bu bilge adam, parlak fikrini hiçbir zaman sağlamlaştıramadı.
‎‏‎
Derialtı iğnesi fikrini ortaya atan bilge...: Öyle bir insan yok. İnsanların cinayet söz konusu olduğunda yenilik yapmaya çalışmadığını söylemenin bir yolu. Psikopat veya seri katil değiller. Yapacakları şey, sizi bir cesede dönüştürme işini olabildiğince basitleştirmek.

Bomba kullanmak elbette bir taşla iki kuş vurur – cesetten kurtulur. Uçan vücudun tüm parçalarını kaldırmak gerekli değildir. Bir adamı vurduğunuzda, yine de cesetten kurtulmanız gerekir. Genelde bir kilime sarıp bagajınıza koyarsınız. Belki ön koltuğa oturur, sonra sen onu oraya koyarsın. Nerede bıraktığınız, vermek istediğiniz mesaja bağlıdır. Eğer belirli bir mesajı olmayan bir isabetse, cesedi muhtemelen bulunamayacağı bir yere atarsın. Bilge adamlar bulunmanızı istemezlerse sizi elektrikli testereyle keserler, vücut parçalarınızı konsorsiyum torbalarına koyarlar ve sizi okyanusa atarlar. Belki seni o çelik kompaktörlerden birine koyarlar ve seni tampon gibi bir şeye dönüştürürler. Bazen öldürülen gangsterlerin cesetleri tuhaf yerlerde ortaya çıkar. Bazı zeki New Jersey bilgeleri tabutları çift dipli ve daha derine bir ceset doldurdu. Tabutu taşıyanlar tabutun ne kadar ağır olduğuna şaşırdılar. Sonunda mesele anlaşıldı. Çoğu zaman, öldürülen bilge adamlar ortadan kaybolur ve bedenleri - ya da bedenlerinin bir kısmı - asla bulunmaz.

Bir adamı parçalamak da bir mesaj iletmenin bir yoludur. Eğer durum buysa, o zaman bedeniniz atılacak değil, bulunabileceği bir yere koyulacak. Diyelim ki muhbir oldunuz, o zaman penisiniz büyük ihtimalle kesilip ağzınıza tıkılacak. Beni diğer patronlarla tanıştıran kaptanım Sonny Black, kimliğim ortaya çıkar çıkmaz öldürüldü. Cesedi iki eli kesilmiş halde bulundu. Beni her yere götürmüş ve birkaç üst düzey adamla el sıkışmama izin vermişti. Bütün bunlar için sadece hayatını değil, ellerini de kaybetti.

Bilge adamlar bir cesetten kurtulma zahmetine katlanamıyorsa, bu bir mesaj bırakmanın bir yoludur. Kalabalığa sızmam sonucu öldürülen diğer madeni adam Tony Mirra, arabasının içinde öldürüldü ve orada hiç kimse yokmuş gibi bir apartmanın otoparkına bırakıldı. Polis bunun bir mafya işi olduğunu anladı çünkü adam hala tüm parası ve mücevherleri üzerindeydi. Bilge adamlar bir darbeden sonra senden hiçbir şey almaz - ne paranı, ne saatini, ne de hiçbir şeyi. Tony Mirra'yı arabasında kendi kanına bulanmış halde bırakmak, diğer gangsterlere aynı hatayı yaparlarsa onlara ne olacağını göstermenin bir yoluydu. Tony, diyelim ki, başkaları tarafından olumlu görülmedi.

Cesetten kurtulduğunuzda - ya da kurtulmadığınızda - vuruş tamamlanmıştı. Ve bir kez tamamlandığında, bunun hakkında asla ama asla konuşmazsın. Övünmek ya da konuşmak yok. Adam öldükten sonra, bir daha onun hakkında hiçbir şey duymayacaksın. O öldü, gitti, gitti. Sanki o hiç var olmamış gibi. Adamı öldürdükten sonra pişmanlık yok. Vuruştan hemen sonra, bilge bir adam ortağına "Nerede yiyoruz?" diye sorar. Birini öldürdükten hemen sonra dışarı çıkıp güzel bir İtalyan makarna yemeği yiyen birkaç adam tanıyorum. Bilge adamlar için insanları öldürmek, halledilmesi gereken bir işten başka bir şey değildir. Neden böyle bir şey iştahını kessin ki?

Bölüm 19: "A Typical Day In The Life of a Wiseguy"

Diyelim ki gün için planlanmış bir iş yok, bu birkaç kez oluyor. Özel bir toplantı yok, yürütülecek bir şey yok, planlanmış bir isabet yok. Gün böyle geçiyor.

Akıllı bir adam sabah dokuz buçukta, belki de on buçukta kalkar. Güvercin yetiştiricileri, kuşları beslemek için çatıya çıkarlar. Balık tankları olan adamlar balıkları besler ve suyu korur. Güvercinler veya balıklar gibi bir sürü bilge adam. Bununla işin bittiğinde, bir kahve iç, belki bir dilim ekmek ve tereyağı da. Bir sürü tereyağı. Duş alıyorsun ve on bir buçukta evden çıkıyorsun. Belki on ikide.

Kulübe ya da sosyal kulübe gidiyorsunuz. Herkes sosyal kulüpte bir araya gelir. Dışarıdan hiçbir şey yokmuş gibi görünüyor - işaretsiz bir kapı, pencere yok. İçeriden, bundan daha iyi görünmüyor: köşede bir kahve makinesi, barın arkasında birkaç şişe, birkaç ucuz sandalye ve masa ve ciddi işler için bir arka oda. Ve bu kadar. Zamanınızı kulüpte kağıt oynayarak veya önemsiz şeyler hakkında konuşarak geçiriyorsunuz. Cin remi oynuyorsun; wiseguys cin remi oynamayı sever. Yürüteceğiniz, işletmeniz gereken ve işletmeyi düşündüğünüz işletmeler hakkında konuşuyorsunuz. Doğru giden anlaşmalardan, yanlış giden anlaşmalardan, daha iyi idare etmeniz gereken dolandırıcılıklardan bahsediyorsunuz. Rakamları çalıştırırsanız, bugünün rakamlarından bahsedersiniz. Eğer bir tefeciyseniz, verdiğiniz kredilerden bahsediyorsunuz. Bir bahisçi veya bahisçiyseniz, bugünün oyunu için en iyi oranlardan bahsedersiniz. Hepsi gücün kimde olduğunu ve bu gücü nasıl ele geçirebileceklerini konuşuyorlar. Aile içindeki münakaşalardan, başka bir aileyle olan münakaşalardan, diğer bilge adamlarla olan problemlerden bahsediyorsunuz. Wiseguys, hemen hemen herkesin bir başkasıyla konuşurken sorduğu soruları sormaz: Ailen nasıl? Bu yıl tatile nereye gidiyorsun? İyi bir diş hekimi tanıyor musunuz? Bilge adamlar mafyada neler olup bittiğini, hangi parayı aklayacaklarını, bir sonraki parayı nasıl kazanacaklarını konuşurlar. Sohbet çoğunlukla mafya işiyle ilgili. Kağıt oynayan adamlar, ileri geri giden adamlar, diğer erkeklerle anlaşmalar ve dolandırıcılık hakkında konuşan adamlar, diğer ailelerden gelen adamlar anlaşmaları ve dolandırıcılık hakkında konuşuyorlar, kağıt oynayan adamlar ve aynı anda anlaşmalar ve dolandırıcılık hakkında konuşan adamlar.

Ve sonra öğle yemeği vakti.

Saat iki ya da iki buçuk civarında, bilge adamlar öğle yemeği ısmarlar. Bilge adamlar Çin yemeği sever. Çin yemeği sipariş ediyorsun. Ya da belki harika bir İtalyan kahramanı [tipik İtalyan sandviçi]. Öğle yemeğini yiyorsun, bir süre mahallede dolaşıyorsun ve sonra tekrar kart oynamak için kulübe geri dönüyorsun.

Ve sonra akşam yemeği zamanı.

Beş ya da altı civarında herkes evine gider. Ailenle ne yapman gerekiyorsa onu yapıyorsun. Akşam yemeğini yersin, karınla biraz konuşursun, çocukları yatırırsın. Sonra, yaklaşık dokuz ya da dokuz buçukta sosyal kulübe geri dönüyorsunuz. Geceleri pek çok iş ortaya çıkıyor, bu yüzden yürütecek bir işiniz varsa, onu yürütürsünüz. Aksi takdirde, diğer erkeklerle bir araya gelebilir ve bir gece kulübüne gidebilir, kulüpten kulübe zıplayarak birkaç saat geçirebilirsiniz. Belki bir restorana gidersin ve tekrar akşam yemeği yersin. Bunu diğer bilgelerle mi yapıyorsun, yoksa bunu diğer bilgelerle ve kız arkadaşlarınla da mı yapıyorsun, gumataların ya da goomah'ınla.

Sonunda, sabah iki ya da iki otuzda parti biter. Herkes uyumak için evine gider. Ertesi gün kalkıp rutini tekrarlıyorsunuz. Bir önceki günle tamamen aynı.

Bir bilgenin hayatı oldukça tekrarlayıcıdır. Pazar hariç her gün bir öncekinin aynısıdır. Pazar, ailenizle geçirdiğiniz gündür. Cuma gecesi, goomah'ınızı yürüyüşe çıkarırsınız. Cumartesi gecesi, eşinizle birlikte şehirde bir gece geçiriyorsunuz. Pazar günleri kulüpte geçirdiğiniz birkaç saat dışında tüm gününüzü eşiniz ve çocuklarınızla geçiriyorsunuz. Pazar, bilgelerin sana ve bana çok benzediği gün. Pazartesi günü yine bilge adamlar.

Ve bu kadar. Bu bir bilgenin hayatındaki tipik bir gün. Filmlerde anlatıldığı kadar çekici değil. Ama sizi temin ederim, cin remi zamanı geldiğinde çok tatlı oluyor.

Gin remi: Oyuncular arasında on kart dağıtılır ve amaç, birinin sahip olduğu kartlarla (aynı türden 7-7-7 veya A-2-3) geziler veya düzlükler yapmak veya kartlarını alıp bırakmaktır. kombinasyon eksikliğinden önce güverte. On kartın hepsini ilk eşleştiren veya en az eşleşmeyen karta sahip olan kazanır. Çok az dinamik olacağından IC'yi uygulamak imkansız.

Bölüm 20: "Wiseguy Nicknames"

Bilge adamlar hakkında istediğini söyleyebilirsin ama onlar dünyanın en iyi takma adlarına sahipler. Herhangi bir sporu izlerseniz, en fazla on sporcudan birinin iyi bir lakabı olduğunu görebilirsiniz. Broadway Joe. İnci Earl. Air Jordan kulağa kötü gelmiyor. Ama işine yarayacak herhangi bir gangsterin iyi bir takma adı olmalı. Ayrıca gangster takma adları oldukça kullanışlıdır. Bir bilgeyi, onlar hakkında yazılabilecek diğer uzun biyografilerden daha iyi tanımlarlar. Şık Don'unuz var - John Gotti hakkında televizyonda glam takım elbiseleriyle görünmeyi sevmesinin yanı sıra başka ne bilmeniz gerekiyor?

Sonra birlikte takıldığım adamlar vardı - saçını siyaha boyadığı için ona böyle seslenen Sonny Black ve Sonny Two Guns, kim... peki, tahmin edebilirsiniz. Kalp pili kullanan bilge bir adam olan Bobby Badheart vardı. Frankie the Nose, kocaman bir hortumu olan bir çocuk. Uzun bacakları olan Jimmy Legs. Mike the Hat, Charlie Chains, Nick the Stick, Sonny Smash. Willie Smokes, Tommy Scar, Joey Burns, Tommy Twitch. Şeyh Tony, Böcek Frank, Domuz Ronnie, Sıçan Willie, Joey Yarım Top, Nicky Purolar, Tony Ducks, Mickey Spats. Dago Mike ve Dago Louie. Şişko Tony ve Sıska Pete. Pipe Joe ve Tony the Hatchet'i yönetin. Küçük Bozo, Joey Gags, Palyaço Joey ve Charlie Muzları. Gaga, Yılan, Baykuş ve Kasap sende var. Louie HaHa, Phil Lucky, Vinny Oil, Tony Roach. Bazı seçkin adamların üç takma adı vardı. Bonanno'nun patron yardımcısı Nicky Marangello, Nicky Cigars, Nicky Glasses ve Little Nicky'ydi; birini seçin. Çoğu zaman adamlar senin soyadını bile bilmiyorlardı. Seni sadece takma adınla tanıdılar.

Bana göre? Bazen bana Kuyumcu Donnie derlerdi. Gizli kimliğimin mücevher hırsızı olduğumu söylediği ortaya çıktı. İyi bir lakap, ama diğerlerine göre değil. Sanırım Donnie Dimples'ı Kıçında yendi.

Kaynak/Araştıran/Sunan
Verp

tarihinde Volsira tarafından düzenlendi
gönderildi

Güzel görünüyor, en kısa sürede okuyacağım. 

• 4 hafta sonra...
gönderildi

Başarılı bir yazım olmuş.

gönderildi

yararlı 🙃

gönderildi

Iyi

• Moderatör
gönderildi

bos zamanda okunması gereken bir rehber, eline saglik

gönderildi
gönderildi (düzenlendi)

20230610_194537_0000.png

tarihinde uslanmazthemonarch tarafından düzenlendi
gönderildi
gönderildi

Başarılı bir yazım olmuş

Görüşmeye katıl

Şimdi yayınlayabilir ve daha sonra kayıt olabilirsiniz. Bir hesabınız varsa, şimdi oturum açın.

Misafir
Bu konuyu yanıtla

×   Yapıştırdığınız içerik biçimlendirme içeriyor.   Biçimlendirmeyi Temizle

Only 75 emoji are allowed.

×   Bağlantınız otomatik olarak gömüldü.   Bunun yerine bağlantı olarak görüntüle

×   Önceki içeriğiniz geri yüklendi.   Editör içeriğini temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Konuyu Görüntüleyenler   0 kullanıcı

• Sayfayı görüntüleyen kayıtlı kullanıcı bulunmuyor.
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgilendirme

Terms of UseGizlilik Politikası