Jump to content

Yozlaşmış Roleplay

Önerilen İletiler

Oluşturuldu:

Sonuna kadar okuduğunuzda iyi ki okumuşum diyeceğiniz bir rehber ve yaşadığımız mevcut sorunlara doğrudan parmak basan tespit eden çözüm üreten bir rehber niteliğindedir.

"Roleplayden sıkılıyorum artık oyuna bile giresim gelmiyor, ne yapacağım?" "Eski tadı yok, oynamak istemiyorum. Çözüm olarak ne yapacağım?" "Kimse düzgün rol yapmıyor, giresim bile yok. Neden gireyim artık bu oyuna?" 

bu tarz sorularında cevabıdır.

Roleplay anlayışımız giderek yozlaşmaya yüz tutmak üzere, "Nereden biliyorsun?" diyeceksiniz. Bizzat o yozlaşmanın içinden geliyorum. Bu sebepten ötürü roleplay'in yozlaşabileceği yaklaşık olarak en aşağı seviyeyi gördüğümü düşünüyorum. Bu rehber roleplay esnasında yaptığımız çarpıcı hatalara ve yaptığımız eylemler sonucunda roleplay'den adım adım soğumamıza neden olan noktalara değinmektedir. Rehberin içeriğinde farklı bakış açılarından da fikirler ele alınmıştır. Tek yönlü bir rehber değildir, farklı bakış açıları tarafındanda ölçülüp tartılmıştır.

(Unutmamanız gereken önemli bir nokta var bu rehber roleplay anlayışınızı değiştirmek üzerine değildir, roleplayin standartı olmaz roleplayin "ayıbı" olmaz. Kuralları ihlal etmediğiniz sürece her türlü roleplay, roleplaydir. Herkese göre de "roleplayer" tanımı değişebilir. Bu rehber sadece roleplay anlayışımızı iyileştirmek üzerinedir, mevcut hatalarımızı gözler önüne sunar.)

Tek solukta okumanız dileğiyle...

ACELECİ ROLEPLAYER

Sunucunun tahmini yaklaşık olarak %75 - %80'nin yaptığı eylemdir. Aceleci davranmak, sonuca hemen ulaşmak istemek "ama ben böyle bir şey yapmıyorum" hayır, muhtemelen sen de yapıyorsun. Aceleci davranmak bir hata mıdır? Kısmen değildir. Aceleci davranarakta roleplay yapabilirsiniz ama bundan hiç keyif almayacağınızdan eminim ve günün sonunda "Ben roleplayden artık keyif almıyorum, insanlar roleplay yapmayı bilmiyor." diyorsanız muhtemelen aceleci oluşunuzdan kaynaklı olabilir. "Aceleci roleplayer" olmak nedir? Aceleci roleplayer olmak en basitinden yavaş yürüme animasyonuna bile tahammül edememektir. Hemen hızlı koşma tuşuna ard arda basarak arabana koşarak gitmektir ne kadar küçük bir detay ve ne kadar hata gibi de görünmese de sunucu da yaşayan şehir görüntüsü yaratmak istiyorsak gerçekten yaşayan bir şehir görüntüsü yaratacak şekilde davranmaya başlamalıyız. "Ama kimse bunu umursamıyor bile, ben neden yapayım ki?" bir kişi bile buna ilgi göstermezse ve yapmaya başlamazsa diğerleri kendine örnek alacak dayanak bulamayıp zaten bunu yapmayacaktır. Bir kişinin bile buna dikkat etmesi belki çığ gibi büyüyerek devam edecektir. Arabaya koşarak gittiğimizde elimize ne geçecek? O arabaya beş saniye geç binsen kaybedeceğin şey tam olarak ne olacak? Bir şey kaybetmek yerine yaşayan bir karakter, yaşayan bir şehir görüntüsü yaratacaksın. Gerçekçi davranmış olacaksın. (Koşulacak durum var koşulmayacak durum var, bu örneği verme sebebim günlük hayatımızda birçoğumuz koşmak yerine yürürüz. Çok yakın mesafeleri genelde koşmayız. Gerçekçi baktığımız zaman..) Bizim yapamadığımız en temelde şey budur, tahammülsüz roleplayerler ve aceleci roleplayerler giderek artıyor. Bu algıyı kırıp acele etmeden vaktiniz darsa bile acele etmeden yedire yedire roleplay yapmalıyız. Roleplay film değildir, dizidir. Bu yüzden ilk bölümden şehrin baronu, en tehlikeli adam, en zengin adam, en büyük şirket sahibi, en prestijli insan rolü yapmanıza gerek yok. Bunu yapmaya çalıştığınızda "kendinizce" başarılı olacaksınızdır fakat bunun ne sunucuda bir geçerliliği olacak ne tatmin edici bir roleplay anlayışı olacaktır. "Ben artık keyif almıyorum, amaç bulamıyorum." demeye başlayacaksınız. (Şahsi fikrimce sunucumuzda şu an lüks bir arabaya, lüks bir villaya sahip olmanın artık bir gideri yoktur. Artık yeni dönemde yapacağımız rollerle, farklı roleplay senaryorlarımız ile öne çıkacağız. Yapacağımız işlerin kalitesi ile öne çıkacağız. Yani lüks bir araba sürüp lüks bir evde oturup "tamam ben oldum" demek çok büyük bir yanılgıdır.) Kimse en basitinden arabasına yürüyerek gitmeye bile tahammül etmiyorken.. yaya olarak rol yapanları hiç görmüyoruz. Herkes arabasıyla amaçsızca gezip hız yapmakla meşgulken verimli bir roleplay yapacağını düşünüyor. Bir anda kendini farklı rol ortamlarında bulabileceğini düşünüyor. Halbuki bu çok düşük bir ihtimaldir ve şansa bağlıdır. Roleplay'i şansa bırakırsanız roleplayden keyif alma işinizde şansa kalır. Kendi rol ortamlarınızı ve farklı marjinal fikirlerinizi hayata geçirmelisiniz. Sadece araba sürerek bar & kafelere giderek farklı bir roleplay deneyimi beklemeyiniz çünkü bundan sonuç almak olağandışı olacaktır. Şahsi fikrimce yaya olarak yapılan roller artmalı ve artık şu arabalarımızdan inip zinciri kırmalıyız. Sürekli arabada boş boş gezerek roleplay yapılmaz. Sıkılırsınız, bir yerlere yürümekten çekinmeyin. İlk başta sıkıcı gelir, fakat yaşayan şehir görüntüsü yaratmak için bir diğer gerekli konuda bununla alakalı olabilir. Roleplay'i tabiri caizse yedire yedire ve süreçler halinde yapmalıyız. Lüks bir villa ve lüks bir araç gibi hedefler koyup sonrasında bu hedefleri gerçekleştirdiğinizde boşluğa düşme tuzağına kapılmamalısınız. Hedeflerinizi sürekli güncellemelisiniz ve o hedeflere dizinin ilk bölümünden erişmiş gibi davranmamalısınız. Erişiyorken ki süreci işlemelisiniz, başarısız olmaya ihtimal bırakmalısınız. Acele etmeden sürecin her bir sorunu ve her bir problemi ile uğraşmalısınız. Roleplayden alabileceğiniz maksimum verim buna bağlıdır. 

Aşağıya hata, ortaya çıkan sonuç, çözüm şeklinde çok basit bir dille yazıyorum.

HATA: 
Roleplay'i tahammülsüzce yapmak
Roleplay'i aceleci davranarak yapmak

ORTAYA ÇIKAN SONUÇ:
Roleplayden sıkılmak

Amaçsız kalmak

ÇÖZÜM:

Aceleci davranmadan roleplay yapmak

Tahammül ederek roleplay yapmak

Süreci yedirerek roleplay yapmak, ilk günden tüm hedefleri tamamlamış olmamak hedefleri süreç doğrultusunda ilerletmek, sürekli yeni hedefler edinmek

AMAÇSIZ ROLEPLAYER

Sunucunun yine büyük bir çoğunluğunun düştüğü durumdur. Roleplayden sıkılmak, amaçsız kalmak, yapacak bir şey bulamamaktan geçer. Neden olur? Genelde en saf hali şu şekildedir; Bir karakter oluşturursun, sistemsel olarak sahip olduğun parayla spor bir araba satın alırsın. Lüks bir ev satın alırsın, sonrasında yapacak bir şey bulamazsın. Aldığın spor arabayla gün içinde gezip gezip durursun, tabi bu en basit haliyle ve en çok rastlanan haliyle bu olayın ortaya çıkış şeklidir. Farklı farklı şekillerde görülebilir, bunun sebebi tek bir hedef koyup (veya hiç hedefe sahip olmamakta olabilir) o hedefe ulaştığında hedeflerini güncellememektir. Sürekli olarak aynı şeyleri döne döne yapmaktır. Zinciri kıramamaktır, farklı rol ortamı isteyip yaratamamaktır. 

HATA:

Roleplay yapıyorken sabit bir döngüde ilerlemek, sürekli aynı şeyleri yaparak farklı sonuçlar beklemek

Hedefsiz kalmak, hedefleri güncellememek

ORTAYA ÇIKAN SONUÇ:

Roleplay'den sıkılmak

Amaçsız kalmak

ÇÖZÜM:

Sabit döngüyü kırmak, sürekli aynı şeyleri yapmamak farklı bir rol ortamı beklentisi içindeysek bu rol ortamı bizzat yaratmak

Amaçsız kalmamak için sürekli karakterine yeni amaçlar, hedefler belirlemek bu hedeflere ve amaçlara sürecin her şeyi ile ulaşmaya çalışmak, roleplay esnasında etkileşimde olduğun karakterleri de bu hedefe ulaşıyorken sürece dahil etmek bile amaçsız kalmanızdan iyidir. Hem farklı kişilere de rol imkanı sunar hem de roleplay sirkülasyonu yaratmak için iyi bir adım olabilir. Hedefleri belirliyorken de dikkatli olmak gerek bazı hedefler yine sıkılmanıza ve amaçsız kalmanıza neden olabilir. İlginizi çekecek şeylere yönelmek her zaman en iyisidir.

DISCORD ROLEPLAYERLERİ (İLETİŞİM ARAÇLARI VE OBJEKTİF ROLEPLAY ANLAYIŞI)
"Roleplayden neden sıkılıyoruz?" sorusuna cevap arıyorsanız ilk üç başlığa bakabilirsiniz, birincisi aceleci olmak ikincisi amaçsız olmak üçüncüsü roleplay dışı iletişim araçlarından roleplay yapmak bunu gerçekten bazı "roleplayerlar" o kadar alışkanlık haline getirmiş ki.. çok farklı ve çok garip varyasyonlarda roleplay dışı iletişim araçlarından roleplay'e dair durumların konuşulduğunu, rol planları yapıldığını ve "verimsiz roleplay" anlayışına kapıyı sonuna kadar aralayan durumların ortaya çıktığını maalesef ki görüyoruz. Roleplay'i farklı iletişim araçlarından yapmak, yapmaya çalışmak büyük bir hatadır. Objektif roleplay yapmanıza engel olur. Bir karaktere kullanıcı adıyla bakıyorsanız bu büyük bir sorundur, bir karaktere roleplay dahilinde bakıyorsanız bu işin doğru halidir. Maalesef ki oyun dışı iletişimin artmasıyla objektif roleplay kavramı giderek yok olmaya koşar adımlarla ilerliyor.

HATA:
Roleplay'i, roleplay dışı iletişim araçlarından koordine olarak yapmak
Roleplay yapıyorken muhattabımız olan karakterleri baz almak yerine kullanıcı adlarını baz almak, oyun dışı profillerini baz almak

ORTAYA ÇIKAN SONUÇ:

Roleplay'den uzak bir görüntü

Roleplay anlayışından sapmış senaryolar

ÇÖZÜM:

Roleplay dışı iletişim araçlarını roleplay adına daha dikkatli kullanmak, en ufak durumda roleplay dışı iletişim araçlarına sarılmamak roleplay dahilinde, roleplay'in sorunlarını çözmek, senaryolarını üretmek, koordine olmak

---
Üç adımda etkili roleplay; oyuna gir, diğer iletişim araçlarını gerekirse kapat, spontane ve aceleci davranmadan roleplay yap

---

• Beğen 3
  • Teşekkürler! 1
  • VIP+
gönderildi

Doğru söze ne denir? Ellerine sağlık.

gönderildi

DISCORD ROLEPLAYERLERİ (İLETİŞİM ARAÇLARI VE OBJEKTİF ROLEPLAY ANLAYIŞI)

Bu başlığı destekliyorum...

• Partner
gönderildi

Gayet keyifli  bir rehber, aceleci roleplayden kaçınmak önemli!

gönderildi

Herkesin okuması gerektiği bir rehber, başaralı.

• Partner
gönderildi

Ellerine sağlık, ne güzel anlatmışsın. 

Görüşmeye katıl

Şimdi yayınlayabilir ve daha sonra kayıt olabilirsiniz. Bir hesabınız varsa, şimdi oturum açın.

Misafir
Bu konuyu yanıtla

×   Yapıştırdığınız içerik biçimlendirme içeriyor.   Biçimlendirmeyi Temizle

Only 75 emoji are allowed.

×   Bağlantınız otomatik olarak gömüldü.   Bunun yerine bağlantı olarak görüntüle

×   Önceki içeriğiniz geri yüklendi.   Editör içeriğini temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Konuyu Görüntüleyenler   0 kullanıcı

• Sayfayı görüntüleyen kayıtlı kullanıcı bulunmuyor.
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgilendirme

Terms of UseGizlilik Politikası