Jump to content

Slavic Crime Organizations - Slav Suç Organizasyonları / Doğu Slav Kültürü / Slav Karakter Rehberi


Jagermeister

Önerilen İletiler

Alıntı yapılan: NOT
# Bu rehber; Jagermeister tarafından hazırlanmıştır ve oyuncuların Doğu Slav rollerini gerçekleştirmelerinde yararlı olabilecek bilgiler içermektedir. Slav konseptli birliklerin; Slavların üç kolunu da tek kültür içerisinde barındırabileceğini unutmamaları gerekmektedir. Daha fazla bilgiye ihtiyacınız olursa merak ettiklerinizi konu altından bildirebilirsiniz. Harici tarihi bilgiler için Slavlara (ve Slav kültürlerine) ait Vikipedi sayfalarını ve çeşitli kaynakları inceleyebilirsiniz. #
 
Slav Rolleri
Slav Devletler
Günümüzde Slav kökenli devletler Doğu Slavlar, Batı Slavlar ve Güney Slavlar olarak üç kola ayrılmaktadır. Doğu Slav Devletler Rusya, Beyaz Rusya ve Ukrayna'dan oluşmaktadır. Batı Slav Devletler Polonya, Çekya ve Slovakya'dan oluşmaktadır. Güney Slav Devletler Slovenya, Hırvatistan, Bosna, Karadağ, Sırbistan, Bulgaristan ve Makedonya'dan oluşmaktadır.
1-Harita.jpg
# Doğu Slavlar
# Slav İsimleri - Soyisimleri
Alıntı yapılan: NOT
# İsim ve soyisim konusunda dil yapısındaki ekler (-a) önemlidir ve oyuncu isminde ya da soyisminde cinsiyetine aykırı bir durum bulunuyorsa; oyuncunun yaptığı rol hatalıdır. Bu açıdan buna dikkat edilmesi gerekmektedir.  #
 
Doğu Slavlarda bir isim kadın ve erkek formlara sahip olabilir. Kadın isimleri -a eki alır. (Bkz: İvan - İvana, Ulyan - Ulyana vb.) Aynı zamanda bir isim hem erkek hem de kadın için kullanılıyor olabilir. (Bkz: Sasha, Misha vb.)
-ov (-ova): (Bkz: Kurkov - Kurkova, Molotov - Molotova)
-ev (-eva): (Bkz: Aliyev - Aliyeva, Karayev - Karayeva) Ancak bu soyisim eki Türki Cumhuriyetlerde ve kullanılmaktadır.
-skiy (-skaya) / -ski (-ska) / -sky (-ska): (Bkz: Kubanskiy - Kubanskaya, Donski - Donska, Husky - Huska) Ancak bu soyisim eki çoğunlukla Makedonya ve Polonya'da kullanılmaktadır.
-evich (-evna) / -ovich (-ovna): (Bkz: Vasiliyevich - Vasiliyevna, Vladimirovich - Vladimirovna)
-in (-ina): (Bkz: Putin - Putina, Lenin - Lenina, Stalin - Stalina)
-enko: (Bkz: Timoshenko, Krichenko) Ancak bu soyisim eki çoğunlukla Ukrayna'da kullanılmaktadır.
-yuk / -chuk: (Bkz: Khomyuk, Tobonchuk) Ancak bu soyisim eki çoğunlukla Beyaz Rusya / Belarus'da kullanılmaktadır.
-ić / -vić: (Bkz: Marković, Petrović, Nikolić) Ancak bu soyisim eki çoğunlukla Sırbistan, Slovakya, Slovenya, Bosna, Karadağ, Makedonya ve Hırvatistan'da kullanılmaktadır.
-ak / ač: (Bkz: Novak, Kovač) Ancak bu soyisim eki çoğunlukla Hırvatistan, Polonya, Sırbistan, Slovenya, Slovakya, Bosna, Karadağ ve Çekya'da kullanılmaktadır.
-es / eš: (Bkz: Benes, Sebeš) Ancak bu soyisim eki çoğunlukla Hırvatistan, Polonya, Sırbistan, Slovenya, Slovakya, Bosna, Karadağ ve Çekya'da kullanılmaktadır.
-czyk: (Bkz: Kowalczyk, Towarczyk) Ancak bu soyisim eki çoğunlukla Polonya ve Çekya'da kullanılmaktadır.
# Rusça Sık Kullanılan Terimler

SELAMLAŞMA
Hej: Hey
Privet / Zdarova!: Selam / Selam! (Samimi)
Dobro pozhalovat: Hoşgeldin
Dasvidaniya / Paka paka: Hoşçakal / Güle güle
Dobroye Utro / Dobroy nochi / Dobriy vecher: Günaydın / İyi akşamlar / İyi geceler
SORU SORMA
Kak tebya zovut?: Adın nedir?
Kak dela?: Nasılsın? / Ne durumdasın?
Chto? / Chto eto?: Ne? / Bu ne?
Kto? / Kto eto?: Kim? / Bu kim?
Kak? / Kogda? / Gde?: Nasıl? / Ne zaman? / Nereye? (Nerede?)
YANITLAMA - SESLENME
Da / Nyet: Evet / Hayır
Cegodnya / Zavtra: Bugün / Yarın
Vsegda / Nikogda: Her zaman / Asla
Spasiba: Teşekkürler
Ya tebya lyublyu: Seni seviyorum
Menya zovut ....: Benim adım ....
Davai (Davai davai!): Hadi (Hadi hadi!)
İdi suda: Buraya gel
Poshli! / V put!: Gidelim! / Hadi gidelim!
Molchi: Sessiz ol
Bystrye!: Çabuk!
Gotoviy: Hazır
Ser: Efendim (İngilizce: Sir)
Na zdorovie: Şerefe / Sağlığa (Alkol tüketilirken kullanılmakta)
Udachi: Bol şans
Otlichno!: Harika!
Molodets (Molodets!): Aferin (Tebrikler!)
TANIMLAMA
Ya / Ty / Eto: Ben / Sen / O
Moy / Tvoy / Yeyo: Benim / Senin / Onun
Krasiva / Klass: Güzel / Hoş
Noviy / Stariy: Yeni / Eski
Horosho / Plokho: İyi / Kötü
Daleko / Vozle: Uzak / Yakın
Cherniy / Beliy / Krasniy: Siyah / Beyaz / Kırmızı
AİLE
Mama (Mat) / Papa (Otets): Anne / Baba
Brat (Bratan) / Sestra: Erkek kardeş - Abi / Kız kardeş - Abla
ARGO
Blin! (Oy blin!): Siktir! (Hassiktir!)
Blyat!: Kahretsin / Siktiğimin...
Cyka (Suka)!: Orospu!
İdi nahui!: Siktir git!
Otvali!: Defol!
Tupogoloviy!: Bok kafalı!
Zatknis!: Kapa çeneni!
# Aksan
Alıntı yapılan: NOT
# Slav aksanı oldukça belirgin ve sert bir aksandır. Filolojik özellikleri bakımından pek çok dilden farklı olduğu için ağır bir konuşma tarzı sergilenir. Pek çok kelimede, harfler söylenirken k,h gibi sertleştiren / vurgulayan ekler alırken, pek çok harf j, z gibi kelimeyi sertleştiren / vurgulayan harfe dönüşür. Yaptığınız rolde aksanlı bir İngilizce kullanmak zorunda değilsiniz ancak aksan rolünüzün kalitesini arttırabilir. Bu yüzden Slav aksanı kısmını aşağıdaki diyalog üzerinden anlayabilirsiniz. #
 
[Ruslan] - Ruslan Lazarovich; Vice Şehri'ne Moskova'dan gelmiş, Slav aksanı olan bir vatandaş.
[Brandon] - Brandon Queens; Vice Şehri'ne New York'dan taşınmış, aksansız konuşan bir vatandaş.

[Ruslan]: Khey! Privet! Gü'unaydın!
[Brandon]: Hey, selam. Sana da günaydın adamım. Sana nasıl yardım edebilirim?
[Ruslan]: Eh, benim adım Ruzlan. Mozkova'dan yeni geldim ve sanırım kayboldum.
[Brandon]: Pekala, pekala. Tam olarak nereyi arıyorsun?
[Ruslan]: Khazino Caddesiy, sanırım adı buydu. Eh.
[Brandon]: Şu anda Casino Caddesi'nden oldukça uzağız dostum, bu yöne doğru giden otobüslere binmelisin.
[Ruslan]: Oy blin-.. Peki nerede bu otobüzler?
[Brandon]: Bu caddenin sonunda bir otobüs durağı bulunuyor.
[Ruslan]: Pekhala o halde. Spasiba, bratan.
 
# Doğu Slav Gelenekleri
Alıntı yapılan: NOT
# Bu kısımda Doğu Slavların, diğer Slav kültürlerinden farklı olarak kutladıkları bayramlardan ve özel günlerden bahsedeceğim. Yine de; Doğu Slavlar, Ortodoks mezhebine dahil oldukları için diğer Ortodoks mezhebine dahil olan kültürlerde de kutlanan ortak bayram ve özel günler bulunmaktadır. #
 
¹ Bayramlar ve Özel Günler
Troitsa Bayramı (Hamsin Yortusu Bayramı): Ortodoks inancında; İsa'nın ölüp tekrar dirilerek göğe yükselişinden sonra Kutsal Ruh'un, havarilerin üzerine çöktüğü gün olduğuna inanılır. Paskalya Bayramı'ndan elli gün sonra kutlanır. Hristiyanlığın dünyaya karşı vazifelerinin başladığı gün olarak kabul edilir. Evler ve ibadethaneler kır çiçekleri ile süslenir. Slav inançlarında kır çiçeklerinin evleri ve ibadethaneleri kötü ruhlardan koruduğuna inanılır.
Maslenitsa Bayramı: Maslenitsa Bayramı; Şubat'ın son haftası başlar ve Mart'ın ilk haftasına kadar süren özel bir gündür. Kışın hayırlı bir şekilde uğurlanması ve baharın sevinçle karşılanması amaçlanır. Krep gibi yiyecekler yenir ve coşkulu şekilde danslar edilir. Krep yenmesinin sebebi güneşi sembolize etmesidir.
Elma Bayramı: Elma Bayramı; 19 Ağustos'da, Doğu Slav Devletler'de kutlanan özel bir gündür. Kadınlar, geleneksel kıyafetler ile elma toplarlar ve bu elmalar kilisede kutsandıktan sonra meyve ya da meyveli tartlar halinde halka ikram edilir.
Kolyada Bayramı: Doğu Slav Devletler'de 7 Ocak'da kutlanan Kolyada Bayramı; diğer adıyla Tarım Bayramı olarak kutlanır. Doğu Slav Kültürü, tarım ile yoğrulan bir kültür olduğu için tarımın başlangıcı önem arz eder. Kolyada Bayramı'nda insanlar evlerini süsler, içki tüketir ve eğlenir.
İvan Kupala Günü: Slav Devletler'de 7 Temmuz'da kutlanan İvan Kupala Günü; yazın bereketininin kutlandığı bir gündür. Güneşin en olgun olduğu gün olarak kabul edilir.
Aziz Yuri Günü: Slav Devletler'de 23 Nisan'da kutlanan Aziz Yuri Günü; Ortodoksluğun koruyucusu Aziz Yuri'nin anıldığı bir gündür. Pek çok Ortodoks motifinde Aziz Yuri'ye rastlanabilir.
Epifani: Ortodoks inancında; İsa'nın Ürdün Nehri'nde vaftiz olmasının anıldığı gün olarak kabul edilir. Noel'den (25 Aralık) on iki gün sonra (6 Ocak) kutlanır. Donmuş bir gölün üzerindeki buz haç biçiminde kesilir ya da haç biçiminde içi soğuk su ile doldurulmuş bir havuz hazırlanır. Din adamlarının duaları eşliğinde bu soğuk suda yıkanılarak günahlardan arınılır.
Radonitsa: Radonitsa; Doğu Slav Devletler'de 7 Mayıs'da gerçekleştirilen özel bir gündür. Radonitsa'da mezarlıklar ziyaret edilir ve ölüler anılır.
# Yaşam Tarzları ve Politikalar
¹ Doğu Slav Yaşam Tarzları
Sanılanın aksine Doğu Slav Kültürü; anaerkil bir kültüre sahiptir. Kadınlar Doğu Slav Devletler'in tarihinde önemli bir role sahiptir. Öyle ki yönetimde bile söz sahibi olmuş, tarih sayfalarına önemli hareketler ile yazılmışlardır. Bu kültür gereği kadına saygı büyüktür ve evde olduğu gibi topluluklarda da yönetimde de söz hakkı tanınır. Aileler özellikle köy ve kasaba bölgelerinde çok çocuklu bir aile yapısı görülür.

Doğu Slavlarda genel aile ve toplum yapısı; inançlı, geleneklere ve aileye bağlıdır. Ailenin bir arada olması ve haberleşebilmesi önem arz eder. Özellikle bayramlarda ve özel günlerde aile bir araya gelir. Komşuluk ilişkileri gelişmiştir. Köy ve kasabalarda insanlar şehre oranla daha sıcakkanlıdır. Köy ve kasabalarda yetişmiş insanlar, şehirlilere nazaran daha konuşkan ve yardımsever olurlar.
 
2-Ge-i-Aile.jpg

Sosyo-Ekonomik sebeplerden ötürü halkın büyük bir çoğunluğu, köy ve kasaba gibi yerlerde eski model araçlar, traktörler ve at arabaları kullanmayı tercih eder. Motorlu araçlardan özellikle "Lada" marka araçlar tercih edilir. Yerli yapım ve ucuz olması büyük bir etkendir. At arabalarının, at kızaklarının ve at biniciliğinin de kültürde önemli bir rolü bulunur ve insanlar arabalarını ve kızaklarını bayramlarda ve özel günlerde süslerler.

İklim ve kültürel bağlar insanların yaşam tarzlarını etkileyen en önemli faktörlerdendir. Geleneksel kıyafetleri giymekten çekinmezler. Tunik, kürk, kalpak, uşanka, kasket gibi kıyafetler neredeyse her evde bulunur. Kışların sert geçmesi sebebiyle alkol tüketimi fazladır. Yerli mahsulden yapılması ve ekonomik olması votka tüketimini arttıran sebeplerden biridir. Pek çok köy ve kasabada ev yapımı, patates votkaları tercih edilir. Bu sebeple votka, kültürde önemli bir yere sahiptir. Kadeh tokuşturma kültürü pek yoktur ancak votka tüketilmeden önce, "Sağlığa!" anlamına gelen "Na Zdorovye!" denir ve kadehler havaya kaldırılır.
 
3-Ge-i-Ppl.jpg

Şehirlerde toplu konutların kullanımı yaygındır. Sovyetler Birliği'nde yaygınlaşan bu mimari akım, Sovyet Sonrası Doğu Slav Devletleri'nde de devam etmektedir. Şehir planlamaları apartmanlar ve toplu konutlara göre yapılmaktadır. Köy ve kasabalarda ise tek katlı ya da iki katlı ahşap konutlar tercih edilir. Bu konutlar geniş bahçelere sahiptir ve birbirleri arasında bahçe mesafeleri bulunur. Bahçelerde genellikle elma ve armut ağaçları yetiştirilir.
² Oligarklar ve Gopnikler
Sovyetler Birliği dağıldıktan sonra Boris Yeltsin'in izlediği kapitalist ekonomik adımlar, yaşam tarzları üzerinde büyük bir rol oynamıştır. Doksanlı yıllarda Boris Yeltsin'in devlet varlıklarını özelleştirmesi ile yolsuzluk ve beraberinde sosyo-ekonomik fark artmıştır. Bu süreçte Boris Yeltsin'in desteği ile pek çok büyük şirket kurulmuştur ve siyasi bağlantılara sahip bu şirketlerin sahiplerine halk arasında "Oligark" denmiştir. 1996'da, Rusya'daki başkanlık seçimlerini Boris Yeltsin'in tekrar kazanmasında Oligark milyarderlerin rolü büyüktür. Oligarkların bir diğer rolü de suç şebekelerini finanse etmiş olmalarıdır. Özellikle Rus ve Ukraynalı suç şebekelerinin yükselişinde Oligarkların desteği büyük olmuştur.

Günümüzde Oligarkların varlığı hala devam etmektedir ancak Yeltsin zamanındaki kadar rahat iş yapamamaktadırlar. 2009 yılında, ekonomik krizi kendi lehinde kullanmak isteyen Rus Oligarklar'ın faaliyetleri; Vladimir Putin'in meşhur "Pikalyovo Toplantısı" ile ciddi bir düşüşe geçti. Toplantı sonucu yüksek vergiler ödemek zorunda kalan oligarklar pek çok fabrika ve iş yerlerini kamuya devretmek zorunda kaldı. Vladimir Putin'in, Rus mafyasını kıskaca alması da bu kararı almalarında etkili oldu.
 

Z ve Y kuşağının oluşturduğu bir alt kültür olan Gopnikler yoksul bir hayat tarzına sahiptirler ve düşük sınıf banliyölerde yaşarlar. Kadınlarına Gopnitsa denir. Karikatürlerde de çokça yer aldığı üzere; eşofman giyer, kasket ya da bere takar, çömelerek oturur ve bolca alkol tüketirler. Diksiyonu bozuk bir konuşma tarzına sahiptirler. Eski model Lada marka araç kullanırlar ve çoğunlukla seyir halinde açık camdan kollarını sarkıtırlar. Son ses müzik dinler ve başkalarını rahatsız edip etmedikleri umurlarında olmaz. (Kaba tabirle "Slav Kekosu" denebilir.) Buna rağmen son derece eğlenceli karakterlerdir ve her Slav devletinde bulunurlar.
 
# Geleneksel ve Modern Müzikler
¹ Geleneksel / Folk Müzik
Geleneksel / Folk müziğin Doğu Slav Kültüründe yeri yadsınamaz. Bandura, balalayka, akordeon gibi enstrümanlar eşliğinde çalınır ve söylenir. Genel olarak yüksek tempoya sahip, eğlenceli parçalar içerir. Bununla birlikte geleneksel dansların da tempoları yüksektir. Kozachok gibi danslar bu müzik türünün ve kültürün vazgeçilmezlerindendir.
 
² Kızıl Ordu Korosu
Kızıl Ordu Korosu, Sovyetler zamanında kurulmuş ve günümüzde faal olarak özel günlerde sahne alan bir orkestradır. Geleneksel / Folk parçaların yorumlanmasına ek olarak Sovyetler döneminde bestelenmiş parçaları da işlerler. Günümüzde sadece Rusya bünyesinde bulunmaktadır.
 
³ Modern Müzik
Doğu Slav Ülkelerinde; Rap, Tekno, Rock, Metal ve çeşitli müzik dallarında dünya çapında popüler olmuş pek çok parça ve müzisyen bulunmaktadır. Bunlardan bazıları aşağıdadır. Doğu Slavlar kendi dillerinde parçalar dinlemekten büyük keyif alırlar ve sanatçılarına son derece sahip çıkarlar.
 
-by Jagermeister-
tarihinde Jagermeister tarafından düzenlendi
Yorum bağlantısı
Sitelerde Paylaş

Alıntı yapılan: NOT
# Bu rehber; Jagermeister tarafından hazırlanmıştır ve oyuncuların Slav kriminal rollerini gerçekleştirmelerinde yararlı olabilecek bilgiler içermektedir. #
 
Alıntı yapılan: NOT
# Bratva ve Vor (Vory v Zakone) Kültürü aynı amaca hizmet etse de işleyiş açısından birbirinden farklıdır. Bu rehberde Bratva ve Vor Kültürü arasındaki farkları açıklayacağım. Slav kökenli suçlu rolü yapmak isteyen oyuncular ikisi arasındaki farkı değerlendirerek rollerine şekil verebilirler. #
 
Bratva ve Vor Kültürü
Tarihçe
1917'de gerçekleşen Ekim Devrimi ile Rusya'da oluşan otorite boşluğu ve kargaşa; Çar'ın ağır vergilerinden bıkan alt tabaka kesimi galeyana getirerek yağma ve hırsızlığa iterek eşkıyaların ve çeteci grupların artmasına sebep olmuştur. Bu eşkıyalara ve çeteci gruplara genel bir isimle "Vorovskoy Mir" (Suçluların - Hırsızların Dünyası) denmiştir. Ekim Devrimi'nin akabinde, devrim çarkları tam anlamıyla işlemeye başlayana dek yağmaya ve hırsızlığa devam etmiş ve Avrasya steplerinde kendi yapılanmalarını örmeye başlamışlardır.

Sovyetler Birliği'nin yapılanma sürecinde de suç işliyor olmaları, yönetimin dikkatini çekmiş ve meclisde; devrimin, Vorovskoy Mir tamamen bitmeden başarılı olamayacağına karar verilmiştir. Bunun sonucunda dönemin içişleri komiserliği NKVD (Narodniy Komissariat Vnutrennikh Del) tarafından Vorovskoy Mir'e karşı ciddi bir operasyon başlatılmıştır. Bu operasyon sonucunda Sovyet coğrafyasında Voroskoy Mir olarak adlandırılan suçluların yüzde doksanı etkisiz hale getirilmiş ve Gulag adı verilen esir kamplarında toplanılmıştır. Voroskoy Mir; bu kamplarda "Vory v Zakone" (Yasal Suçlular - Hırsızlar) adını alarak bir üst kültür oluşturmuştur. Bu kamplarda, elebaşlarına "Pakhan" (Patron / Elebaşı) denmiştir ve genel anlamda tüm eşkıyalara da "Vor" (Suçlu / Haydut) denmiştir.

Bu kamplarda vorlar tarafından "Gelenek ve Şeref Kanunu" adını verdikleri (Türk suçluların "Racon" adını verdikleri usul kanunları gibi) kanunlar oluşturulmuştur. Vücutlarına çeşitli anlamlara gelen dövmeler işlenmiştir. Kamplarda, Voroskoy Mir'den olmayan yeni yetme suçlulara "Rabochiy" (İşçi) denmiştir. Vory v Zakone'nin alt kültürü olan Rabochiy'ler, aynı yolun yoldaşı oldukları için "Bratva" (Kardeşlik) olarak isimlendirilmiştir. Hem Bratva hem de Vory v Zakone; kültürün temelini birbirlerine arka çıkmak ve kollamak üzerine atmıştır. Bratva'dan Vory v Zakone'ye kabul edilen Rabochiy'ler vücutlarına belirli dövmeleri işlemek zorunda kalmıştır.

(# NOT: Bu kadar eski bir kültür, günümüzü nasıl etkiler? Günümüzde, Rusya'da insanlar dövme yaptırmadan önce öneriler alırlar. Yapılan dövme Vor Kültüründe yeri olan bir dövmeyse başları belaya girebilir zira Vor Kültürü içerisindeki dövme sanatı ve taşıdıkları anlamlar günümüzde faaldir. #)
Vory-Header_1600x.jpg?v=1501713738
1922'de Josef Stalin'in Sovyetler Birliği Komünist Partisi Genel Sekreterliği'ne seçilmesi ile birlikte Bratva ve Voroskoy Mir; Vory v Zakone'nin bedelini çok ağır ödemiştir. Birçoğu kamplarda ve hapishanelerde askerler tarafından dövülerek ve aç bırakılarak öldürülmüştür. Bunun üzerine suç kanunları yeni esaslar edinmiştir. Bu esaslar gereği hiçbir suçlu, hiçbir otoriteyi tanımayacaktır. Otoritelerin onlara buyurduğu işleri yapmayacaktır. Suçluların asıl hesap vereceği mahkeme; Vory v Zakone'nin oluşturduğu iç mahkemeler olacaktır.

Vory v Zakone; 1991'de Sovyetler Birliği'nin dağılmasıyla birlikte başta Rusya olmak üzere pek çok Post-Sovyet devlette faaliyet göstermiştir. 1991 ve 1999 yılları arasında, Boris Yeltsin otoritesinin eskisi kadar sert olmayışı faaliyetlerini arttırmış ve günümüz Rus Mafyası'nı oluşturmuştur. 2000'de Vladimir Putin'in Rusya Başbakanı olması ile birlikte Vory v Zakone tekrar kıskaca alınmıştır ve bu kıskaç günümüze kadar uzanmaktadır. Bu sebeple Rusya'dan kaçan pek çok Vor; faaliyetlerini başta Ukrayna ve Bulgaristan olmak üzere diğer Post-Sovyet devletlerde devam ettirmiştir.
Alıntı yapılan: NOT
# Vory v Zakone Kanunlarına göre bir Vor'un nasıl olacağı aşağıdaki maddelerde belirtilmiştir. Bratva, Vory v Zakone Kanunlarına bağlı değildir ve bu şartlar Bratva için geçerli değildir. Ancak Bratva, Vory v Zakone'nin alt kültürü olduğu için Vory v Zakone kadar büyük bir organizasyon değildir. Ayrıca aşağıda bulunan pek çok kural, Vor mensuplarının başta ABD ve İngiltere olmak üzere yabancı kültürlere ait ülkelere göç etmesiyle birlikte esnetilmiştir. #
 
Kanun ve Kabul
• Tüm aile ve yakınlarını reddetmelidir.
• Asla kendisine bir aile kurmamalıdır. Fakat bu madde, Vor’un bir sevgiliye sahip olmasını engellemez.(Seksenli yıllarda bu kural esnetilmiştir ve günümüzde pek de geçerli değildir.)
• Asla, hangi şartta olursa olsun, beraberinde hangi zorlukları getirirse getirsin çalışmamalı; suç yoluyla edindikleri ile hayatta kalmalıdır.
• Diğer Vor’lara maddi manevi destek verip yardım ederek Vor topluluğuna faydalı olmalıdır.
• Diğer yoldaşların yaşadıkları, toplandıkları, saklandıkları yerleri bir sır olarak tutmalıdır.
• Kaçınılmaz durumlarda, örneğin soruşturma altındayken, başka bir Vor’un suçunu üzerine almalı; böylece diğer Vor’a zaman kazandırmalıdır.
• Kendisiyle başka bir Vor arasında, yada diğer Vor'lar arasında yaşanan anlaşmazlıkların çözülmesi için soruşturma meclisi talep edebilmeli; gerekli görüldüğünde bu tarz soruşturmalara şahsen katılmalıdır.
• Meclise karşı koyan Vor’un cezasını infaz etmeli, meclisce suçlu bulunan Vor’un infaz edilmesi kararına karşı koymamalıdır.
• Vor jargonlarına hakim olmalıdır.
• Kayıplarını kapatamayacağı durumlarda asla kumar oynamamalıdır.
• Yeni başlayan gençlere kültürü ve zanaati öğretmelidir.
• Mümkünse farklı rütbe ve kesimlerden muhbirlere sahip olmalıdır.
• Alkol alırken asla bilincini kaybetmemelidir.
• Kamu otoritelerine bulaşmamalı, kamusal aktivitelere yada herhangi bir organizasyona katılmamalıdır.
• Diğer Vor’lara verdiği sözleri mutlaka yerine getirmelidir.
Alıntı yapılan: NOT
# Bratva, Vory v Zakone'nin alt kültürüdür ve Bratva'dan bir organizasyona kabul edilen, Vor olan kişiler; organizasyonun en altındaki acemiler arasında yer alır. #
 
Rütbelendirme
⁃ Pakhan: Organizasyon içerisindeki patrondur. En yetkili kişidir ve ona karşı sır tutmak organizasyona ve kültüre ihanettir. Tam yetkiye sahiptir.
⁃ Sovietnik / Kapitan: Organizasyon içerisindeki düzeni sağlayan, üstündeki sorumluya tavsiyeler veren ve onun yokluğunda işleri idare eden kişidir.
⁃ Kaznachiy: Organizasyon içerisindeki finansal işleri elinde bulunduran kişidir. Bağlantılarını kullanarak organizasyon için gereken ek kredileri sağlar.
⁃ Brigadir / Brigadier: Organizasyon içerisindeki ekip kaptanıdır. Kontrol ettikleri ekiplere Brigada denir. Bir organizasyonda birden fazla ekip ve ekip kaptanı bulunabilir. Üstünden aldığı emirleri, kontrolü altındaki ekip ile birlikte yerine getirir.
⁃ Boevik / Soldat: Sadakatini kanıtlamış, organizasyon için yemin etmiş kişilerdir. Vor olarak sayılırlar.
⁃ Shestyorka: Organizasyona ve kültüre katılım aşamasında olan, test edilen, istekli kişilerdir. Organizasyon için her ne yapmış olursalar olsunlar, kabul edilmedikleri sürece organizasyona dahil değillerdir ve Vor olarak sayılmazlar. Sadakatlerini kanıtlamış sayılmadıkları için organizasyon ile ilgili fazla bilgi verilmez ve kendilerine organizasyondan bağımsız ayak işleri verilir.
⁃ Bratva Grupları: Vory v Zakone organizasyonunlarına bağlı olmayan, ancak onlarla ya da onlar adına iş tutan sokak gruplarıdır. Çetecilik yaparlar.
Alıntı yapılan: NOT
# Vory v Zakone Kültürü içerisinde sayısız dövme bulunur ancak aşağıda en çok bilinen örnekleri bulunmaktadır. Dövmeler her zaman yapılan saygı görecek işleri değil, aynı zamanda kişinin yaptığı saygısızlıklardan ötürü de sembolize edebilir. Dövmelerin kültürdeki yeri çok büyüktür. Bir kişi işlemediği bir suç için o suça ait dövmeyi yaptırırsa, bu Vor'ları kandırmak anlamına gelir ve ölüm cezasına kadar ciddi cezaları beraberinde getirebilir. #
 
Dövmeler ve Anlamları
‣ Apolet: Organizasyon içerisinde bir üstünlük durumunu simgeler. Kişinin, üst rütbe -genellikle kaptan- bir Vor olduğunu simgeler. Omuz bölümüne işlenir.
 
Spoiler

 

epollet.png

 

 

‣ Meryem Ana: Organizasyona girdikten sonra hiçbir şekilde işlediği suçlardan hüküm giymeyen, kendini ele vermeyen profesyonel suçlulara işlenen dövmedir. Şansı ya da ilahi bir muhafazayı sembolize eder. Genellikle sırta işlenir.
 
Spoiler
 
Bogomater.png
 

‣ Yıldız: Sekiz köşeli yıldız şeklinde, göğüs ve omuz arasındaki bölgeye yapılan dövmedir. Kişinin bir Vor olduğunu sembolize eder. Aynı yıldızlar kişinin dizlerinde de bulunuyorsa "Asla diz çökmem." anlamı taşır.
 
Spoiler
 
Vor+v+znakone+nakolki.png

‣ Böcek: Kişinin bir yankesici olduğunu sembolize eder. Genellikle elin üst kısmına işlenir.
 
Spoiler
 
Zhuk.png

‣ Ortodoks Kilisesi: Kişinin bir suçlu olduğunu sembolize eder. Kişinin, işlediği suçlardan giydiği hüküm sayısı kadar kilise kubbesi işlenir. Genellikle göğüs, karın ya da sırta işlenir.
 
Spoiler
 
kupola.png
 

‣ Kaplan: Kişinin kolluk kuvvetlerine karşı saldırgan bir tutum sergilediğini sembolize eder. Genellikle göğüs üzerine işlenir.
 
Spoiler
 
Tigr-nakolka.png
 

‣ Kalyon: Kişinin gezgin bir suçlu olduğunu sembolize eder. Pek çok ülkede ve şehirde suç işlediği anlamına gelir. Genellikle bacak üzerine işlenir.
 
Spoiler
 
Nakolka-parusnik.png
 

‣ Örümcek ve Örümcek Ağı: Kişinin uyuşturucu bağımlısı olduğu anlamına gelir. Aynı zamanda kişinin suçlu olduğu anlamına gelir. Eğer örümcek yukarıya doğru hareket ediyorsa; kişinin aktif olarak uyuşturucu bağımlılığına ve suça devam ettiğini sembolize eder. Eğer aşağıya doğru hareket ediyorsa; kişinin bunları geride bıraktığını sembolize eder. Genellikle omuz bölgesine işlenir.
 
Spoiler
 
Pauk.png

‣ Batan Güneş: Kişinin cezaevinden çıktığını sembolize eder. Bu dövme işlenirken genellikle güneş ışınlarının üzerinde uçan kuşlar da bulunur. Genellikle kolun alt kısmına işlenir.
 
Spoiler
 
Solnce.png
 

‣ Çizmeli Kedi: Kişinin yerel bir suçlu olduğunu ve yerel bir cezaevinde hüküm giydiğini sembolize eder. Ayrıca iyi şans getirmesi adına işlenir. Aynı zamanda kişinin bir yankesici olduğunu sembolize eder. Genellikle göğüs, kol, bacak, ayak gibi bölgelere işlenir.
 
Spoiler
 
Kot-tattoo.png
 

‣ Çarmıha Gerilmiş İsa: Kişinin otoriter bir suçlu olduğunu sembolize eder. Çoğunlukla Brigadir (Kaptan) rütbesindeki Vor'lara işlenir. Genellikle karın, göğüs ya da sırt bölümüne işlenir.
 
Spoiler
 
Raspiatie.png

‣ Göz: Kişinin gözcülük amacıyla kullanıldığını, gözlerinin her daim açık olduğunu sembolize eder. Göğsün üst kısımlarına işlenir.
 
Spoiler
 
Russian+Criminal+Tattoo.png

‣ Stalin ve Lenin: Kişiler, gardiyanların ve mahkumların, saygılarından ötürü bu dövmelerin üzerine vuramayacaklarını bildikleri için yapılır. Genellikle ağır ceza mahkumlarının göğüs ve kafa gibi bölgelerine işlenir.
 
Spoiler
 
Lenin-Stalin.png

‣ Çan: Kişinin büyük bir suç işleyip kolluk güçleri ile işbirliği yapmadığını sembolize eder. Hiçbir şekilde şartlı tahliye şansı olmayan ve uzunca bir süre cezaevinde kalacağı kesinleşen suçluların sırtlarına işlenir. Eğer sağ omuz üzerine işlenmişse; kişinin kiliseden bir şeyler çalarak hırsızlık yaptığı anlamını taşır.
 
Spoiler
 
Kolokola+nakolka.png

‣ Svastika, Rün ve SS: Svastika; kişinin hapishanede isyan çıkarttığını sembolize eder. Kişinin bir Neo-Nazi olduğu anlamını taşımaz. Rün; kişinin bir suçu veya suçluyu itiraf etmediğini ve otoriteye isyan ettiğini sembolize eder. SS; Sohranil Sovest' (Korunmuş Vicdan) anlamına gelir. Kişinin hala vicdan sahibi bir suçlu olduğunu sembolize eder. Genellikle kol, bacak, omuz gibi bölgelere işlenir.
 
Spoiler
 
pogon.png

‣ SER: Kişinin uzun bir süre cezaevinde kalıp, cezaevinden çıktığını sembolize eder. Açılımı; Svoboda Eto Ray (Özgürlük Cennettir) 'dir. Genellikle kol ve göğüs üzerine işlenir.
 
Spoiler
 
ser.png

‣ Bıçak, Kadın, Uyuşturucu ve Alkol: Suçlular için en tehlikeli şeyleri sembolize eder. Kadın, uyuşturucu ve alkol gibi şeylerin suçluların bilinçlerini kapatan ve savunmasız hale getiren; en az bıçak kadar tehlikeli oldukları anlamına gelir. Genellikle kol, göğüs, karın bölgelerine işlenir.
 
Spoiler
 
Bardak.png

‣ Yarasa: Kişinin sadece geceleri suç işlediğini sembolize eder. Genellikle göğüs üzerine işlenir.
 
Spoiler
 
Letuchaya-mish.png

‣ Boğa ya da Aslan: Kişinin zalim ve vahşi olduğu anlamına gelir. Hapishanelerde dövüşçü olarak belirlenmiş ve vahşice cinayet işlemiş suçlulara işlenir. Genellikle kol, göğüs ve karın bölgesine işlenir.
 
Spoiler
 
bik.png

‣ MIR: Kişinin karakterinin hiçbir şekilde topluma kazandırılamayacak kadar bozulduğunu sembolize eder. Açılımı; Menya Ispravit Rasstrel (Sadece İnfaz Beni Düzeltir)'dir. Genellikle göğüs, boyun, ense gibi kısımlara işlenir.
 
Spoiler
 
mir.png

‣ OMUT: Kişinin profesyonel bir katil olduğunu sembolize eder. Açılımı; Ot Menya Uiti Trudno (Benden Kaçmak Zordur)'dur. Genellikle göğüs, boyun, ense gibi kısımlara işlenir.
 
Spoiler
 
b64dfcd604327f0fe5d87b5e06aa8c7b.jpg

‣ Pranga Takılmış Bıçak: Kişinin cezaevinde bir suç işlediğini sembolize eder. Genellikle kol, bacak, göğüs, karın, sırt gibi kısımlara işlenir.
 
Spoiler
 
Nozh-v-kandalah.png

‣ Dikenli Tel İçerisinde Gül: Kişinin genç yaşta cezaevine girdiğini sembolize eder. Genellikle kol, bacak gibi kısımlara işlenir.
 
Spoiler
 
Roza.png

‣ Kapüşonlu Katip: Kişinin bıçak, ustura, jilet gibi keskin araç - gereçleri ustaca kullanan, profesyonel bir suçlu olduğunu sembolize eder. Genellikle kol üzerine işlenir.
 
Spoiler
 
Monah.png

‣ Bıçak: Kişinin daha önce bağlı olduğu organizasyonun selameti için bıçak ile yaralandığını sembolize eder. Genellikle omuz üzerine işlenir.
 
Spoiler

 

nozh.png

 


‣ Joker: Kişinin usta bir kumarbaz olduğunu sembolize eder. Genellikle kol üzerine işlenir.
 
Spoiler
 
Joker.png

‣ Kelepçe: Kişinin en az beş yıl hapis cezası aldığını sembolize eder. Eğer iki kelepçe dövmesi işlenmişse en az on yıl hapis cezası aldığı anlamına gelir. Bilek kısmına işlenir.
 
Spoiler
 
Kandali.png

‣ Korsan: Kişinin büyük bir soygun gerçekleştirdiğini sembolize eder. Genellikle sırt, göğüs, karın gibi bölgelere işlenir.
 
Spoiler
 
Pirat.png

‣ Nişangah: Kişinin üst düzey bir polis memurunu (ya da istihbarat ajanını) öldürdüğünü sembolize eder. Genellikle kafa, yüz, göğüs, ense, boyun gibi bölgelere işlenir.
Spoiler
 
Sight+tattoo.png

 

 

 
Alıntı yapılan: NOT
# Hakaret anlamı taşıyan dövmeler, kişi organizasyon içerisinde kendini ve organizasyonu küçük düşürücü bir davranış sergilemişse organizasyon tarafından zorla yaptırılır ve kişinin hatası yüzüne vurulur. Bu dövmeler genellikle kişinin suratına işlenir. Bunlar kişinin yaptığı küçük düşürücü duruma göre belirlenir ve çeşitlendirilebilir. #
 
Hakaret Anlamı Taşıyan Dövmeler
‣ Muhbir (Стукач)
‣ Kaltak (Cyкa)
‣ Gözyaşları (Güçsüz)
‣ Elmas, Kalp ve Kırmızı Kartlar (Pasif roldeki bir eşcinseli sembolize eder)
Alıntı yapılan: NOT
# Bratva ya da Vor organizasyonlarının nasıl adlandırıldığını aşağıda inceleyebilirsiniz. Yapacağınız birlik rollerinde aşağıda yazılanlara dikkat etmenizi tavsiye ederim. #
 
Adlandırma
Bratva ve Vor Organizasyonlarında çoğunlukla faaliyet gösterilen bölge ya da kişi soyismi kullanılır.

• Kuban'da faaliyet gösteren bir Bratva; Kubanskaya (-skaya aidiyet belirtmektedir) Bratva olarak adlandırılabilir.
• New York'da faaliyet gösteren bir Bratva; New Yorkskaya (kültürel - filolojik entegrasyon) Bratva olarak adlandırılabilir.
• Ruslan Hetmanov'a ait bir Bratva; Hetmanovskaya (soyadı üzerinden) Bratva olarak adlandırılabilir.

• Kuban'da faaliyet gösteren bir Vor organizasyonu; Kubanskaya Organizatsiya (Kuban Organizasyonu) olarak adlandırılabilir.
• New York'da faaliyet gösteren bir Vor organizasyonu; New Yorkskaya Organizatsiya (New York Organizasyonu) olarak adlandırılabilir.
• Ruslan Hetmanov'a ait bir Vor organizasyonu; Hetmanovskaya Organizatsiya (Hetmanov'un Organizasyonu) olarak adlandırılabilir.

# NOT: Organizasyonlar adlandırılırken Suç Organizasyonu / Şebekesi (Prestupnaya Organizatsiya ya da Kriminalniy Organizatsiya) şeklinde de adlandırılabilir. #
Alıntı yapılan: NOT
# Bu en önemli kısımlardan biridir zira size gelip doğrudan suç şebekenize katılmak istediğini belirten biri uzun vadede sizi tehlikeye atabilir ve yanlış bir rol örneği sergilemiş olur. Yapacağınız yasadışı işler kadar yasal görüntünüz de önemlidir. #
 
Katılım
Bratva'ya katılmak Vor'a katılmaktan daha kolaydır. Bratva'ya katılmak için onlarla dost olabilirsiniz. Onlarla vakit geçirir, onların kültürlerini öğrenir ve onlar gibi yaşarsınız. Sizi içki masalarına, eğlencelerine, kutlamalarına ve hatta kavgalarına çağırırlar. Bir süre sonra bir dost ortamında yer edinir gibi Bratva'da yer edinirsiniz. Ancak yasadışı işler yaptıkları için sizi hemen Bratva'ya dahil edip size yasadışı işler paslamalarını beklemeyin. Nihayetinde bir yabancı olduğunuzu unutmayın. İçlerinde yeteri kadar vakit geçirdikten sonra size ufak ufak yasadışı işler paslarlar. Gopnikler genellikle Bratva'nın yankesicilik, hırsızlık, gasp gibi işlerini gerçekleştirirler. Bratva'nın yasal yüzü genellikle tamircilik, taksicilik, küçük işletmecilik gibi meslek dallarıdır. Büyük işler büyük sermayeler gerektireceği için Vor'a adım atmaya işletmelerini büyüterek başlarlar.

Vor ise genellikle üyelerini hapishanelerden seçer. Her hapishanede dışarıdaki Pakhan'ı ile bağlantılı deneyimli bir Vor bulunur. İçeriden adam seçer ve onları kollar. Çıktıklarında ise Pakhan'ına ileterek Vor'a katılım için bir kapı aralar. Eğer hapis hayatı yaşamamış ve bir Vor ile bağlantınız yoksa; Vor'a katılım için işletmelerinden birinde eleman olarak çalışmaya başlayabilirsiniz. Organizasyon içerisindeki yetkili kişi sizi izleyecektir ve zamanı geldiğinde size ufak işler paslayacaktır. Bu ufak işler ufak hırsızlıklar, darp ve kamu malına zarar verme gibi ufak eylemler olabilir. Burada asıl dikkat edecekleri şey ne kadar istekli olarak bunları gerçekleştirdiğiniz ya da gerçekleştirmediğinizdir. Kimse size; "Organizasyona katılır mısın?" diye sormayacaktır. Kendinizi zamanı geldiğinde fark etmeden organizasyonun içerisinde bulacaksınız.
Öneriler
Alıntı yapılan: NOT
# Bratva ve Vory v Zakone hakkında bilgi edinebileceğiniz kitap, dizi ve film önerilerini, kesitleri aşağıda bulabilirsiniz. #
 
Film, Dizi ve Kitap Önerileri
ŞARK VAATLERİ (2007) (IMDB: 7.6/10)

MCMAFIA (2018) (IMDB: 7.7/10)

KIRMIZI MAFYA (Robert I. Friedman)
VORY (Mark Galeotti)
HIRSIZ (Leonid Leonov)
BEYAZ BAYRAKLAR (Nodar Dumbadze)
IŞIĞA GİDEN YOL(Vladimir Podatev)
-by Jaegermeister
tarihinde Jagermeister tarafından düzenlendi
Yorum bağlantısı
Sitelerde Paylaş

Kral adamdan en kral rehber👑

Yorum bağlantısı
Sitelerde Paylaş

cok detaylı iyi olmus

Yorum bağlantısı
Sitelerde Paylaş

💥Güzel anlatım

Yorum bağlantısı
Sitelerde Paylaş

 

resim_2023-08-21_151329130.png

Yorum bağlantısı
Sitelerde Paylaş

Yorum bağlantısı
Sitelerde Paylaş

on numara

Yorum bağlantısı
Sitelerde Paylaş

eline sağlık, emek var

Yorum bağlantısı
Sitelerde Paylaş

Rehberde emek büyük, eline sağlık.

Yorum bağlantısı
Sitelerde Paylaş

Görüşmeye katıl

Şimdi yayınlayabilir ve daha sonra kayıt olabilirsiniz. Bir hesabınız varsa, şimdi oturum açın.

Misafir
Bu konuyu yanıtla

×   Yapıştırdığınız içerik biçimlendirme içeriyor.   Biçimlendirmeyi Temizle

  Only 75 emoji are allowed.

×   Bağlantınız otomatik olarak gömüldü.   Bunun yerine bağlantı olarak görüntüle

×   Önceki içeriğiniz geri yüklendi.   Editör içeriğini temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

  • Konuyu Görüntüleyenler   0 kullanıcı

    • Sayfayı görüntüleyen kayıtlı kullanıcı bulunmuyor.
×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgilendirme

Terms of UseGizlilik Politikası