Jump to content

İtalyan-Amerikan Kültürü ve Organize Suç

Aureus

Önerilen İletiler

(Rehberi okurken arkada dinleyebileceğiniz şarkılarından oluşturduğum bir Spotify listem mevcut, iyi okumalar.)

İTALYAN SUÇ ÖRGÜTÜ VE KÜLTÜRÜ
İtalyan-Amerikan Kültüründe öğrendiğimiz gibi çoğu Sicilyalı İtalyan olmak üzere Amerika'ya göçten bu yana İtalyanların çoğu işçi statüsünde gelmiştir. Bu yoğun işçi göçü Amerika'da ağır çalışma şartlarıyla birleşince tüm etnik grupları ittiği gibi İtalyan-Amerikanları'da itmiştir.Aslına bakılırsa İtalyan Suç Örgütü(Cosa Nostra)'nın kurulması Amerika'ya göçten daha öncesine dayanır.Fakat Amerika'da karma kültür oluşmuş ve Cosa Nostra kültürü Amerika'da da devamlılığını sürdürmüştür.Fakat İtalyan-Amerikan'lar suç örgütlerine kendi kültürlerini yansıtmış ve diğer  suç örgütlerinin yanında sadakat ve bağlılık esaslı bambaşka bir örgüt kültürü oluşturmuşlardır. Belki de bu kültür yıllardır süre gelen suç dünyasındaki İtalyan baskınlığının sebebiydi.

NASIL BAŞLADI?
Aslında İtalyan mafyası deyince Sicilya mafyası yani Cosa Nostra demek daha doğru olur. Çünkü İtalyan mafyasının doğumu, Napoli kralı Joseph Bonaparte'nin 1800'lerde Fransız İhtilali sonrası bu bölgeye gelerek mafia adı verilen gizli örgütü kurmasıyla başlar.Mafya adı verilen topluluk kanunları hiçe sayarak devlet içinde örgütlenerek, bölge toprak sahiplerini ve bölge halkının korur. Kendi yasalarını uygular şeklinde organize olmuştur. 1900'lere kadar böyle devam eden durum Mussolini'nin başa gelmesi ile vahim bir hal alır. Mussolini'nin mafyanın temizlenmesi emrini verir ve pek çok mafya üyesi ya öldürülür, ya da ülke dışına kaçar.
Ardından mafya üyelerinin çoğunun Amerika yerleşmesi ve özellikle Amerika'da bulunan o dönem içki yasağının olması sebebiyle İtalyan aileler ve mafyalar gizli içki kaçakçılığı, sendikacılık, kumar gibi alanlarda nüfuz ederek mafyanın Amerika'da yer altında oldukça büyük bir örgütlenmesini sağlar. Ardından İkinci Dünya savaşında İtalya'nın Amerika tarafından saf dışı bırakılma istenmesi sırasında özellikle CIA'ın İtalyan mafyası ile bir olup İtalya'da istihbarat toplanması ve yardım alması sayesinde daha da özgürleşen Amerika'daki İtalyan mafyası, kumar fuhuş tefecilik adam kaçırma işlerinde daha rahatlar ve güçlenir. Ardından İkinci Dünya Savaşı biter ve İtalyanlar eroin ticareti ile tanışır.Eroinin Amerika'ya taşınması ve burada satılması oldukça büyük bir pazar oluşturur ve İtalyan mafyası nüfusunu genişletmeye başlar.Amerika'da İtalyan Suç Örgütlerinin gelişmesi tamamen sistematik olmasına borçluydu. Çünkü her şehirde bir ya da iki büyük aile her birinin başında bir Don olmak üzere örgüt içi hiyerarşi ve bağlılık hakimdi.

ÖRGÜTÜN HİYERARŞİSİ
Örgüt kültürünün hiyerarşik yapısı yukarıdan aşağıya şekilde aile içi ve aile dışı olarak uzanıyor.Aile içine giren suç örgütü elemanı nispeten büyük bir bağımsızlık elde ediyor.Ayrıca maddi açıdan tax sisteminde sorumlu olduğu kişilerden toplanan zarflardan belirli pay sahibi olabiliyor.Aile içi hiyerarşik sıralamayı Boss, Consigliere, Capo, Satto Capo, Soldier olarak sıralayabiliriz.Aile içinde bulunan üyeye mad men denir.
Aile içi
Boss(Capo Crimini):Suç örgütünün lideridir.Sadece aile içi ona karşı sorumlularla genellikle muhatap olur.Aile içi üyelerin sorunlarıyla ilgilenir.Tax sisteminin en üstündedir.
Consigliere:Patronun akıl aldığı genelde yaşça büyük emekli suç örgütü elemanlarıdır.Suç örgütlerinin etkin faaliyetlerine katılmamalarına rağmen, tecrübelerini patrona aktarırlar. Tax sistemine dahil değildir, fakat ihtiyaçları örgüt tarafından karşılanır.
Capo:Kaptandır, patron tarafından ona verilen suç örgütündeki Soldier rütbesindeki elemanlardan sorumludur.Tek sorumlu olduğu kişi patrondur.Tax sisteminin ikinci halkasında yer alır ve tax sisteminde topladığı paradan belirli pay sahibidir.Patronun otoritesinin gücünü capo rütbesindeki aile içi üyeler davranışlarına göre belirler.
Soldier:Güç kullanarak, cinayetlerle ya da saldırılarla mafya üyelerini ya da üyesi olmayanları “disiplin altında tutmaktan” sorumlu suç örgütü üyeleridir.
Soyadı sesli harfle bitmeyen hiç kimse aile içine giremez.Örgütün içinde ne kadar süre bulunursa bulunsun, katı bir kuraldır.

ÖRGÜTÜN KÜLTÜRÜ
Örgüt kültürü hiyerarşinin yanında onur ve mutlak sadakat üzerine kurulu bir kültüre sahiptir.Yıllar yılı kümulatif olan bu davranışlar suç örgütü üyeleri için İtalyan Suç Örgütünün başarısının temel öğesidir.
Örgüt içinde kendini bilmezlik,saygısızlık ve kişinin saygınlığını düşürecek herhangi bir davranış kabul edilmez.Çünkü suç örgütündeki her pozisyonun yapması gereken iş vardır ve kişinin yapacağı iş, psikolojik olsa bile engellenemez.Kendi aralarında sorun yaşayan ya da tartışan örgüt üyeleri bu konuyu kendilerinden bir üst rütbedeki suç örgütü elemanına götürmelidir.
Polislerle dostluk ya da kan bağı olması örgütten atılmaya kadar uzanabilir. Çünkü mutlak sadakati şüpheye düşürecek durumdur.
Aileye giriş öncesinde olan üyelere hiç beklemedikleri anda evine, arabasına baskın yapılarak dinleme cihazı aranır.Mutlak sadakatin devamlılığı sınanır.
Siyahi insanlarla genellikle iş yapılmamakta ve örgütün içinde bulundurulmamaktadır. Bunun yanı sıra soyadının sesli bir harfle bitmesi her zaman bir avantajdır.
Bir suç örgütü elemanı oğlunu vaftiz ettirmişse, evlenmişse ya da uzun süre hapis yatıp dışarı çıkmışsa ona zarf içinde diğer örgüt üyeleri para verir. Örgüt içi bağlılığın ve samimiyetin ifadesidir.
Kişisel hayatında bulunduğun davranışlar suç örgütünden bağımsız değildir. Eşine ya da çocuğuna dayak atman bile senden daha yüksek seviyede olan aile içi üyeler tarafından değerlendirilir ve karşılığını alırsın.

AİLEYE GİRİŞ
Aileye giriş noktasına gelmen demek,aileye çok fazla kazandırmışsın demektir. Artık kazanmanın vakti gelmiştir ve tax sisteminde pay sahibi olursun. Aileye giriş için aile dışı rütbelerin en üstüne gelmiş olman ve örgüt için yıllarını çürütmüş olman gerekli. Aileye girmek çürüttüğün yılların karşılığı olacaktır. Artık aile seni, seninde aileyi kollaman en büyük yükümlülüğündür. Giriş kutlaman patron ya da patron vekili,kaptan ve diğer kıdemli soldierlar ile yapılır, yeminini eder ve tebrik edilirsin. Sorumluluğun altında olan suç örgütü elemanları ve ailenin verdiği görevleri yerine getirmen senin aile içi yükselişinin önünü açacak ya da kapatacaktır. Ailenin senden istediği her şeyi yapmakla yükümlüsün, çünkü bunları yapmamak ailenin seni kabul ettiği halde, senin aileyi kabul etmemen demektir.
Aile içi üyenin uyuşturucu ve kimyasal kullanması büyük sorunlar doğurur.Çünkü aileye girmek artık silahını değil aklını kullanmak demektir.

TAX SİSTEMİ
Örgütün tüm maddi sorunlarından kurtulması için çok eskiden bu yana kurulmuş etkili bir sistemdir. Ne kadar piramit şekline benzese de, belirli periyotlarda (ay,hafta)toplanan taxlerden kısıtlı pay sahipleri sadece sorumlu olduğu kişilerden para alan aile üyeleridir. Oran üzerinedir, yani kişi takımından ne kadar para alırsa üstünden o kadar pay sahibi olabilir. Tax sisteminden ayrı olarak ekstra bir iş söz konusunda yukarıya para vermek örgüt içinde oldukça ön plana çıkacak ve takdir edilecek bir eylemdir.
Tax genellikle pazar günleri toplanır ve kilise günü olarak adlandırılır. Örgütün devamlılığı için oldukça etkin bir sistemdir.

AİLEYE GİRMEMİŞ SUÇ ÖRGÜTÜ ÜYELERİ
Aileye henüz girmemiş suç örgütü üyeleri, yukarıdan gelen işlere ve emirlere her zaman açık olmalıdır. Bazen kazandırdığınız para iyi olsa da davranışlarınız tuhaf olursa "ben neden yükselemiyorum" demeyiniz. Kazandırdığınız para büyük bir etken olsa da bağlılık ve onur söz konusu. Özellikle aile içi üyeler ile aranızdaki davranışlarda mutlaka temkinli olun. Çünkü aileye girmemiş suç örgütü üyeleri aile içi bir üyeye kesinlikle zarar veremez, bunun cezası çok büyüktür. Fakat ailede olan bir üye sizi tartaklayabilir ya da yaralayabilir, hatta öldürebilir bile. Örgüt içinde herkesi tanımaya çalışın fakat bunu gevezelikle yapmayın, eğer hedefiniz aileyse ağırbaşlı ve ciddi olmak zorundasınız. Kimsenin saygı duyamadığı bir aile üyesi çöpten başka bir şey değildir.
İş yapmaktan ve para kazanmaktan kaçınmayın, sorumlu olduğunuz kaptan veya soldier dışında yine aynı seviyedeki aile içi üyelerin isteklerini geri çevirmeyin, dikkat çekersiniz.

Yorum bağlantısı
Sitelerde Paylaş

• 2 hafta sonra...

Başarılı.

Yorum bağlantısı
Sitelerde Paylaş

Rez..

Yorum bağlantısı
Sitelerde Paylaş

Elinize sağlık.

Yorum bağlantısı
Sitelerde Paylaş

• 1Ay Sonra...

Başarılar, iyi roller

Yorum bağlantısı
Sitelerde Paylaş

Elinize sağlık.

Yorum bağlantısı
Sitelerde Paylaş

Görüşmeye katıl

Şimdi yayınlayabilir ve daha sonra kayıt olabilirsiniz. Bir hesabınız varsa, şimdi oturum açın.

Misafir
Bu konuyu yanıtla

×   Yapıştırdığınız içerik biçimlendirme içeriyor.   Biçimlendirmeyi Temizle

Only 75 emoji are allowed.

×   Bağlantınız otomatik olarak gömüldü.   Bunun yerine bağlantı olarak görüntüle

×   Önceki içeriğiniz geri yüklendi.   Editör içeriğini temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Konuyu Görüntüleyenler   0 kullanıcı

• Sayfayı görüntüleyen kayıtlı kullanıcı bulunmuyor.
  • En Çok Katkı Verenler

• Konular

•  

• İletiler

• mültecitaciri
    • mültecitaciri
    • TheAnswer
      İLAN SAHİBİNİN BİLGİLERİ 1.1 Adı:  ‣ Declan 1.2 Soyadı:  ‣ Galloway 1.3 İkametgâh adresi:  ‣ Vespucci ARAÇ BİLGİLERİ 2.1 Aracın Fotoğrafları ‣ 2.2 Aracın Kilometre Bilgisi ‣ 320 civarı  2.3 Eklentiler ‣ Jant, Cam filmi  2.4 Aracın Galeri Fiyatı - ((Sistemsel fiyatı)) ‣ 50000$ 2.5 Araç Fiyatı:   ‣ 46.500$  2.6 Ek bilgi:   ‣ Ek olarak jant ve cam filmi eklenmiştir, bu fiyata böyle duran başka bir araç yok! 
    • DNA
      Cedric Fenwick karakterini yönetiyorum; Öncelikle şunu belirtmek istiyorum daha sonrasında savunmamı yapacağım. Gerçekten anlam veremiyorum, 12 senelik Roleplay ortamında çok denk geldiğim bir şey bu. Neden eğlenmek yerine hemen şikayet açıcam sen görürsün, sen şöylesin böylesin gibi söylemlere giriyorsunuz ki? PM yoluyla bana kullanıcı adımı sorduğunda sana belirttim. Dedim ki, eğer ki bir yanlışım olduysa sana bunu açıklayabilirim ve istersen yine şikayet açabilirsin. Düzgün bir şekilde anlattım fakat sen beni anlamak yerine, keyfini çıkarmak yerine, bana kin dolu yaklaşıyorsun üşenmeden video almış yüklemiş bir de şikayet açmışsın. Seni yargılayamam, belki yaptığım hatadır bunada bir şey diyemem. Fakat bu algının kırılması için bunları söylüyorum.  Şöyle ki, bu zamana kadar mobster tarzında roller daha çok yaptığım için uzun bir aranın ardından arkadaşlarımla birlikte  17-18 yaşlarında sosyopat bir gangster karakteri ile rol yapmak istedim. Karakterimin tarzı, karakteri ve hareketlerini buna göre sergiliyorum. Altımızdaki motordan da anlayacağınız üzere. Serseri bir karakter olduğu için ve senin yazdıkların benim chatime düştüğü için bunu sürdürdüm. Her hangi bir copbait falan değildi amacım. Eğer ki hatalıysam cezamı çekmeye razıyım ki, yetkililer zaten gereken cezayı sağlayacaktır. Zamanımı aldığınız için teşekkürler, kahve-donut rollerinde görüşmek üzere.
    • senator
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgilendirme

Terms of UseGizlilik Politikası