Jump to content
  • ileti
    1
  • yorum
    9
  • görüntülenme
    993

Blog Hakkında

Vice Online blog sayfasının yepyeni içeriğine hoş geldiniz. GTA evreninin yanı sıra başka oyunlarla ilgili göreceğiniz bloglarımızda ilk olarak Futbol oyunlarına göz atıyoruz. Futbol oyunları nasıl gelişti? Günümüzde futbol oyunları ticarileşti mi? Hadi biraz yakından inceleyelim.

 

IMG_4957.jpeg.14accacffbcdbc05470437580f8ca60f.jpeg

 

Futbol Oyunlarının Başlangıç Süreci: 70-80-90'lı Yıllar

Futbol oyunlarının yıllar içinde önemli bir değişim geçirdiğini söyleyebiliriz. 1970'li yıllarda oyunlar basit grafiklere sahipti ve o dönem yaratılan futbol oyunlarında da pas ve şut gibi temel futbol hareketleri yapılabiliyordu. Atari tarafından piyasaya sürülen "Football" adlı oyun, tek düzeyli grafikleri ve basit kontrolleriyle futbolun ilk video oyunlarından biriydi. Bu oyunun başarısı, birçok başka oyun stüdyosunun futbol oyunları yapmasına yol açtı.

 

1980'ler ve 1990'ların başlarında, futbol oyunlarının büyük bir ilerleme kaydettiğini görüyoruz. Oyunlar, biraz daha iyi grafikler, daha gerçekçi hareketler ve daha yeni oynanış seçenekleri sunmaya başladı. Bu dönemde piyasaya sürülen bazı en popüler futbol oyunları arasında "Sensible Soccer", "Kick Off", "International Superstar Soccer" ve "FIFA International Soccer" yer alıyordu.

 

IMG_4951.jpeg.812c7bc6e314b69109abe155e1631857.jpeg

 

Pro Evolution Soccer (PES) mi? FIFA mı?

1990'ların ortalarında ve 2000'lerin başlarında ise futbol oyunlarının daha da geliştiğini görebiliyoruz. O dönem çıkan oyunlar daha fazla takım ve lig seçeneği, daha kapsamlı oyun modları ve daha akıllı bir yapay zeka ile karşımıza çıkıyorlardı. Bu dönemin iki büyük devi FIFA ve Pro Evolution Soccer, kısaca PES adeta bir rekabet içindeydiler. 2000'lerin sonlarında ve 2010'ların başlarında PES serisine ilgi özellikle ülkemizde daha çok ilgi olsa da 2010'ların sonlarına doğru  ibre biraz daha FIFA'ya kaydı çünkü FIFA futbol oyunlarının seyrini değiştirecek bir oyun modunu ortaya çıkarttı.

 

2010'larda, futbol oyunları daha da büyük bir gelişim kaydetti. Oyunlar, daha yüksek çözünürlüklerde ultra gerçekçi grafikler, daha fazla lisanslı takım ve oyuncu, daha kapsamlı oyun modları ve daha derin oynanış seçenekleri sunmaya başladı. Futbol oyunlarında yaşanan bu gelişim dünyadaki tüm futbolseverlerde büyük bir fırsat yarattığını söylemeliyiz. Bu oyunlar futbolun sadece gerçek hayatta oynanabileceği bir spor olmaktan çıkarıp, sanal dünyada da oynanabilen bir spor haline geldi. Bu durum, futbol oyunlarının popülerliğini artırdı ve birçok insanın bu oyunları oynamasına olanak sağladı. 

 

IMG_4952.jpeg.d94d407ca92ec5251bacb245c7beb4ca.jpeg

 

Devrim Mi? Soygun Mu? FIFA Ultimate Team

 

2009 yılında FIFA'nın Ultimate Team adındaki oyun modu tanıtıldı ve o zamandan beri futbol oyunlarındaki en popüler modlardan biri haline geldi. Bu oyun modu, kullanıcıların sanal bir takım oluşturmasına ve bu takımı daha iyi hale getirmek için transferler yapmasına olanak sağlıyor. Ultimate Team, oyun içinde kazanılan veya satın alınan sanal para birimleriyle oyuncu kartları satın alınarak bir futbol kadrosu kurmanızı sağlıyor. Bu oyuncu kartları gerçek hayattaki futbolcuları temsil ediyor ve oyuncular bu kartları oyun içinde yaptıkları maçlarda kullanıyorlar.

 

Ultimate Team popülerliğini oyuncularının takımlarını özelleştirebilmelerine ve kendilerini gerçek bir menajer gibi hissetmelerine borçludur. Kullanıcılar, takımlarını en sevdikleri oyuncularla güçlendirebilir ve başka kullanıcıların takımlarıyla çevrimiçi maçlar yapabilirler. Ayrıca, Ultimate Team'de yer alan takım oluşturma ve oyuncu kartı alım-satımı, gerçek hayatta da ilgi çeken bir aktivite haline geldi. FIFA'nın yarattığı bu ekonomik sistem oyuncular arasında bir rekabet oluşturdu ve en iyi takımları oluşturma yarışının başlamasına sebep oldu.

 

IMG_4953.jpeg.5c8a2365c650351b36ddcead39482552.jpeg

 

FIFA Ultimate Team'in böylesine iyi yanlarının yanı sıra maalesef kötü yanlarını da görebiliyoruz. Oyuncular tarafından bu oyunun en çok eleştiri alan yönü oluşturulan şans paketi sistemidir. Bu sistemde, oyuncular FIFA Coins veya gerçek para ile satın alınan FIFA Points karşılığında, "şans paketleri" satın alırlar. Bu şans paketleri, rastgele oyuncular, eşyalar veya takım geliştirmeleri içerebilir. Bu şans paketleri içindeki öğelerin kalitesi tamamen rastgele olarak belirleniyor.

 

Yaşanan bu belirsizlik oyuncuların yoğun eleştirisine sebep oldu. Oyuncular FIFA'nın şans paketi sistemini kumar benzeri bir sistem olarak görüyorlar. Şans paketlerinin tamamiyle rastgele öğeler içermesi ve bu öğelerin kalitesinin tamamen rastgele olarak belirlenmesi birçok oyuncunun gerçek para karşılığında şans paketi satın almalarını gerektirmekte ve oyuncular, bu sistemle birlikte büyük miktarda para harcamaktalar. Bu durum, bazı insanların maddi kayıplara uğramalarına neden olabilmektedir. Avrupa'da hükümetler tarafından ele alınan bu durum, sıkı denetimleri de beraberinde getirdi ve Hollanda ve Belçika'da gerçek parayla satın alınan FIFA Points satışı bu ülkelerde yasaklandı. 

 

IMG_4954.jpeg.a8638e02a391d6612fa2dc67e54047f8.jpeg

 

Aynı zamanda FIFA'nın bu şans paketi sistemi oyuncular arasındaki rekabetin bozulduğu düşüncesiyle de eleştiriliyor. Oyuncular, gerçek para karşılığında şans paketi satın alarak, daha iyi oyuncular veya takım geliştirmeleri elde edebiliyorlar ve bu durum, daha fazla para harcayan oyuncuların avantaj elde etmesine neden olabilir. Kısaca Para ver, kazan sisteminin bu oyunda yoğun bir şekilde işlendiği burada belirtebileceğimiz eleştiriler arasında yer alıyor.

 

İşin bir farklı tarafı ise oyundaki şeffaflık eksikliği. Oyuna para yatırıp paket açan oyuncular paketin içinde hangi öğelerin olacağını önceden bilemiyorlar. Bu durumdan dolayı da bazı oyuncular para verip açtığı şans paketlerinde istediği kartı kazanamadıklarında dolandırıldıklarını hissedebilirler ve bu oyuncu açısından kötü etkilere sebep olabilir.

Tabii ki bu oyun sizlere para yatırmadan da kadronuzu geliştirmenize olanak sağlıyor. Oyun içerisinde yaptığınız görevler ile, kazandığınız maçlarla, haftalık ödüllerle, kadro kurma görevleriyle kadronuzu geliştirebilir, zamanla oyuna para yatıran kişilerle eşit bir kadro kurabilme durumuna da erişebilirsiniz. Bu biraz sizin oyunu ne kadar iyi oynamanıza ve biraz da şansınıza bağlı. 

 

IMG_4955.jpeg.9d87b0bb72de60b2d9bd564f54b337b3.jpeg

 

Ne olursa olsun Ultimate Team, FIFA serisinin en popüler modlarından birisi ve tüm futbolseverlere hitap ediyor. Eğer daha önce bu oyunu oynamadıysanız, bir şans vermenizi öneriyoruz.

Entries in this blog

Dövüş Oyunlarının Başyapıtı: Mortal Kombat

Video oyunları ile ilgilenen, bu oyunları oynarken eğlenen bir birey misiniz? Eğer kendinizi böyle bir birey olarak tanıtıyorsanız Vice Online blog serimizin yepyeni içeriğine hoş geldiniz! Diğer Oyunlar bölümümüzde bulunan bu blog yazımızda oyun dünyası hakkında sizlere görüşlerimizi aktaracağız ve her blog yazımızda bir oyundan veya oyun karakterinin eşsiz hikayelerinden bahsedeceğiz. Ve bu blog yazımızda Mortal Kombat'ın eşsiz dünyasına giriş yapıyoruz. İyi okumalar!   Mortal Kombat

Batrix

Batrix, Diğer Oyunlar kategorisinde

×
×
  • Yeni Oluştur...